🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Управляващата партия в Русия запазва парламентарното си мнозинство, но с по-малка подкрепа

Критиците на Путин съобщават за нередности във вота и предхождаща разправа с опонентите

Руският президент Владимир Путин гласува онлайн на парламентарните избори.
Руският президент Владимир Путин гласува онлайн на парламентарните избори.
Руският президент Владимир Путин гласува онлайн на парламентарните избори.    ©  Reuters
Руският президент Владимир Путин гласува онлайн на парламентарните избори.    ©  Reuters

"Единна Русия" - партията, подкрепяща президента Владимир Путин, запазва парламентарното си мнозинство, въпреки че ще вземе по-малко гласове от получените преди четири години. При 90% преброени бюлетини формацията печели близо 50% от вота, следвана от Комунистическата партия с около 20%. Избирателната активност е била 47%. Но критици на управляващите съобщават за нередности на изборите и предхождаща разправа с опонентите.

Този резултат е по-нисък за "Единна Русия" спрямо предишния парламентарен вот през 2016 г., когато партията получи 54%. Според анализ на Reuters това се дължи на спада на жизнения стандарт, на обвиненията в корупция от страна на опозиционера Алексей Навални и на тактическото гласуване, организирано от неговите последователи.

Без промени в политическата реалност

"Единна Русия" обяви победа няколко часа, след като избирателните секции затвориха в неделя вечерта. Западните медии пишат, че ако се съди по празненствата в щабовете на формацията, поддръжниците на Путин са доволни от резултата. Според критиците на Кремъл управляващата партия би се представила много по-лошо в едни честни избори, предвид това, че сегашният вот е бил предшестван от забрана за участие на съюзници на Навални, както и от атаки срещу опозиционни медии и неправителствени организации. Но властите твърдят, че като цяло гласуването е било честно, а срещу единичните случаи на нередности са взети мерки.

Резултатът няма да доведе до промени в политическата реалност в Русия, където Путин все още е доминиращата фигура на фона на президентските избори през 2024 г. Конституционни промени от миналата година му позволяват да се кандидатира за още два мандата след 2024 г., като потенциално остане на власт до 2036 г.

В сегашния вот след "Единна Русия" се нарежда Комунистическата партия, следвани от Либерално-демократическата партия и "Справедлива Русия", печелещи по около 7% всяка. И трите формации обикновено подкрепят Кремъл по ключови въпроси.

До неделя вечерта независимата организация "Голос", която руските власти определят като "чуждестранен агент", съобщава за над 4500 случая на фалшификации, сред които принуждаване на служителите от работодателите да гласуват, заплахи срещу наблюдателите на вота и добавяне на цели кашони с бюлетини в урните. По данни на Централната избирателна комисия има регистрирани 12 случая на добавяне на бюлетини в осем региона, като са били взети необходимите мерки.

Тактическо гласуване

Съюзници на Навални, който е в затвора заради нарушаване на изискванията на условната му присъда, проведоха кампания за тактическо гласуване срещу "Единна Русия", тоест призоваваха да се пускат бюлетини за кандидата, който е най-вероятно да победи партията в съответния избирателен район. В много случаи това означаваше да се гласува за комунистите.

Представители на движението на Навални получиха забрана за участие в изборите, след като формацията му беше обявена за екстремистка през юни. Други опозиционни фигури твърдят, че кампаниите им са станали обект на мръсни номера. Кремъл отрича политически мотивирана разправа с критиците и казва, че отделни хора са съдени за нарушаване на закона.