🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо Путин се страхува от Навални

Кремъл усеща заплаха и действа нервно и несръчно. Системата няма да рухне, но става все по-уязвима

Събитията около Навални бележат нова фаза в противопоставянето му с Путин
Събитията около Навални бележат нова фаза в противопоставянето му с Путин
Събитията около Навални бележат нова фаза в противопоставянето му с Путин    ©  Reuters
Събитията около Навални бележат нова фаза в противопоставянето му с Путин    ©  Reuters

"Кого го е грижа за него", попита на скорошна пресконференция руският президент Владимир Путин със снизходителна усмивка. Човекът, за когото говореше и чието име обитателят на Кремъл никога не споменава публично, е Алексей Навални.

След като миналото лято беше отровен с новичок от агенти на руските тайни служби ФСБ, които той разобличи поименно, на 17 януари Навални се завърна в Русия, където още на летището бе арестуван, а после и набързо осъден на 30 дни затвор от импровизиран съд в полицейски участък. На следващия ден бе пуснат в интернет филмът "Дворец за Путин", направен от опозиционния лидер и негови сподвижници. На 23 януари риторичният въпрос на Путин получи своеобразен отговор, когато десетки хиляди руснаци излязоха по улиците на над 100 града от Москва до Хабаровск, за да протестират срещу ареста на Навални и корумпирания режим на Путин, картинно показан от гледания близо 90 млн. пъти в Youtube филм.

Всичко това превърна Навални в опозиционер номер едно в Русия и бележи етап на радикализация на спящата руска политика. След последните събития дори прокремълските политолози говорят за възможен "разкол в елита". А усещането е, че след като дълги години се правеше, че Навални не съществува, сега кръгът около Путин усеща заплаха и действа нервно и несръчно. Очакването е, че режимът ще направи всичко възможно за изолирането на Навални и се притеснява, че неговата стратегия за "умно гласуване" може да помогне на опозиционните кандидати на изборите за Държавната дума през есента на фона на спадащата популярност на управляващата партия "Единна Русия".

"Не е мой"

Путин за първи път коментира превърналия се в спусък за протестите филм в понеделник по време на режисирана среща със студенти. Близо двучасовото експозе е посветено на пищен комплекс с площ 39 пъти, колкото Монако, включващ казино, лозя, амфитеатър, стая за танци на пилон и подземно хокейно игрище. Според авторите на филма намиращият се в черноморския град Галенджик в близост до Сочи палат на стойност 1.3 млрд. долара е построен за президента от близки до него олигарси и формално принадлежи на подставени лица. "Нищо от това, което там е описано като моя собственост, не принадлежи нито на мен, нито на мои близки родственици и никога не е принадлежало. Никога", заяви Путин.

"Струва ми се, че съвсем е скъсал връзката с реалността, вероятно вследствие на гладно детство", казва с ирония пред "Капитал" Светлана, която работи като частна детегледачка в московско семейство. Подобни коментари изобилстват в руския интернет - едни се възмущават от показния разкош в страна, където средната пенсия е 150 долара, други се присмиват на нелепата декорация и "златните четки" за тоалетна, струващи по 60 000 рубли (приблизително 800 долара). "На мен като на гражданин на Руската федерация ми се иска да получа коментари от правителството за данните във филма, а не реплики от типа "този никому ненужен блогър", казва пред "Капитал" московската студентка Катерина, една от онези близо 40 000 души на демонстрацията в столицата в неделя.

Числеността на протестите - въпреки опитите на полицията и властите да сплашат хората - вероятно обяснява промяната в подхода на Кремъл към Навални. По основните тв канали, където доскоро името на Навални беше под забрана, започна да тече пропаганда как той е агент на западните служби, които целят да дестабилизират Русия.

Голям дворец, малка баница

За първи път за двореца става известно още през 2010 г., когато един от предполагаемите му строители, Сергей Колесников, пише за него в писмо до Дмитрий Медведев, в този момент президент на Русия. Но вдигнатият шум не е голям и скоро затихва. Източник на "Капитал" от близката до Кремъл експертна общност не изключва информацията за двореца сега да е произвела такъв фурор, тъй като от това са заинтересувани части от елита, недоволни от Путин. "Баницата става все по-малка, а апетитът расте", казва той.

За това, че зад Навални може да стоят не Държавният департамент на САЩ и ЦРУ, както твърди пропагандата, а противопоставяне вътре в системата, говорят дори прокремълски наблюдатели. "Това е разкол вътре в Кремъл", заяви в тв предаване близкият до властта политик Сергей Кургинян.

Подобни изявления по националната телевизия звучат за първи път от много време. В годините след анексирането на Крим властта и парламентарната опозиция демонстрират т. нар. кримски консенсус - пълна солидарност не само във външната, но и във вътрешната политика. Сега ситуацията се променя, като протести имаше дори в Севастопол, градът в Крим, където е разположена руска военноморска база.

Игра с повишени залози

Но независимо дали Навални има ако не съюзници, то поне симпатизанти вътре във властта, той сега се намира в много по-сложно положение от преди. След като обвини Путин, че стои зад опита за отравянето му, той се превърна в личен враг на президента. Филмът за двореца е "повишаване на залозите", казва в интервю за "Эхо Москвы" политологът Александър Кинев: "Ситуацията се придвижва напред, върви към някаква кулминация. Каква ще бъде тя ние не можем да кажем. Но Навални няма избор. Той върви напред. Преди имаше негови разследвания за корупция в системата, но не и такива, посветени пряко и само на Путин." Това е нова фаза в противопоставянето между него и президента. "Навални даде да се разбере, че е готов да заложи на карта живота си. И това е сериозна игра", казва пред "Капитал" руски продуцент, движещ се в кремълските кръгове.

Навални става опасен за режима и очакването е в Кремъл да се вземе решение ако не за вкарването му в затвора, то поне за изолирането му. "За властта единствената оптимална стратегия по отношение на Навални в момента е неговата максимална изолация от външния свят. Като в същото време обаче не му се създава ореол на страдалец и народен герой", казва пред "Капитал" политологът Андрей Никулин. Това може да стане чрез домашен арест, по-мека мярка от затвора, която да лиши опозиционния лидер от достъп до социалните мрежи, отбелязва Никулин. "От една страна, за обществото това не е най-жестоката картина - човекът си живее у дома, вкусно му е и чете книжки. От друга, допускането е, че по този начин той ще бъде изолиран от сподвижниците си, като така ще бъде обезглавено неговото очевидно вождистко опозиционно движение и след време той ще бъде забравен", казва политологът. И допълва, че въпросът е дали и как Навални ще може да предотврати този план, "за да остане номер едно в новините и на опозиционния фланг и да бъде не забравена, а равна по величие и противостояща на Путин фигура".

Навална вместо Навални

"Парламентарните избори през септември ще са решаващи - това може да бъде последният шанс за извеждане на страната от политическа криза", казва пред "Капитал" Сергей Станкевич, политолог и сътрудник на президента Борис Елцин през 90-те години. Опозицията има известни надежди. Рейтингът на управляващата "Единна Русия", отбелязват социолозите от "Левада-центр", е паднал до нива от 2016 г. и е около 40%. В същото време на регионалните избори миналата година сподвижници на Навални успяха да постигнат пробив и да влязат в общинските съвети в градове в Сибир като Томск и Новосибирск.

Шанс за влизане в Държавната дума има и ляволибералната партия "Яблоко", която е представена в няколко регионални парламента. По закон това ѝ дава възможност да издига свои кандидати за депутати в Думата без събиране на подписи. Наскоро руското издание The Daily Storm съобщи, като се позовава на свои източници, че партията може да подкрепи кандидатурата на съпругата на Навални Юлия. Председателят на партията Николай Рибаков напомни неотдавна, не Навална е била член на "Яблоко". Това би бил любопитен паралел с Беларус, където Светлана Тихановская се кандидатира за президент, след като режимът арестува нейния популярен съпруг. Но за разлика от плахата Тихановская Навална изглежда по-амбициозна и готова на решителни действия.

Само че на подобни решителни действия Кремъл най-вероятно ще отговори с по-нататъшно "затягане на гайките". "Това ще е лошо за страната. Вместо развитие, което ни е крайно необходимо, рискуваме да получим революция, която да ни върне назад", опасява се Станкевич. Но пък засега напред е само един режим, който е все по-нервен и готов на репресии, за да прикрие уязвимостта си.

Александър Братерский е руски журналист, който пише за "Финам" и за "Капитал"

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ch2222 avatar :-|
    ch2222
    • + 1

    Общо взето добър анализ.Читателят се нуждае от мнения с източник Русия,а не декларации от времето на Студената война поднасяни от зависими западни медии.Лично мен ме смути споменаването на "... СТАЯ с пилон за танци...".Внушението,което прави авторът не кореспондира с висок стил журналистика.Все пак фактът,че макар и с половин уста признава влиянието на някои специални служби,показва,че авторът е честен журналист.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 4

    До коментар [#1] от "ch2222":

    "Лично мен ме смути споменаването на "... СТАЯ с пилон за танци...".

    Ако изгледате филма , ще видите и тази зала. И не авторът на статията трябва да Ви смущава.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 5

    Аз пък гледах друг фотос с плакат: отгоре снимка на Навальный, а отдолу: Служу Соединенным щатам Америки!
    Т.е. снимките не са доказателство, а тикането им в очите на публиката само демонстрират пристрастност.

    Старецът Байдън онзи ден обяви, че сред проблемите в отношенията на САЩ с РФ е и Навальный. При положение, че САЩ си преследват доонзидиншния президент, че господстващата идеологическа прослойка обвинява едната половина от населението, че е виновна за дереждето на другата половина (и разделението не е заради актуалната икономическа ситуация, а расово отпреди ХІХ в), че "бащите на Америка" - Линкълн, Джеферсън, Вашингтон и останалите - един след друг са детронирани и статуите (и портретите им от банкнотите) се отстраняват.
    Знаете ли коя чернокожа абсолютно неизвестна женица ще замени образа на Джеферсън на 20-те долара? Потърсете. И аз не й помня името...

    Възстановяването на образа на добрата стара Америка на Байдън няма как да се случи без пренасяне на вниманието на американците някъде навън. Вниманието се пренасочва от Китай към Русия. Причината е елементарна: кланът Байдън има икономически интереси в Китай, а с Русия бизнес няма. Още повече илюзиите на част от обществото в "демократичните ценности", наличието на прозападни сили и неадекватността на държавните органи правят Русия в очите на управляващите в САЩ глобалисти много лесна плячка.

    В тоя контекст се развива и операцията "Навальный".

    Нейната цел далеч не е активизиране на руското опозиционно пространство, защото Льошка Навальный с микроскопичната си подкрепа в Русия, но изведен от Запада като топ опозиционер, всъщност успя да занули действителната антипутиновска опозиция. За Запада освен АН друга опозиция на Путин няма.

    Пък и никаква западна пропаганда не може да убеди масовия руснак да подкрепи Навальный. Пък и не го и иска.

    Целта е не преформатиране на руския гражданин, а постепенна непрекъсната обработка на мисленето и възприятията на европееца срещу Русия. Непрекъснато!
    Когато руската полиция бие участниците в нерегламентиран митинг е скандално потискане на демокрацията, но когато:
    а) френската полиция цяла година пребива "жълти жилетки";
    б) българската полиция пребива журналисти на протестите срещу правителството;
    в) когато нидерландската полиция разпръсква с палки и водни оръдия протестиращи срещу ковид ограниченията;
    г) когато британската полиция върши същото -
    това е част от демокрацията...

    И после - айде стига с глупостите за ужасната руска отрова новичок, която реално никого не може да отрови, но за сметка на това отлично вдига топката за пропагандния отговор на Запада - при Скрипал, при Гебрев, при Льошка.

    Всъщност не прилича на отговор, а по-скоро на двуходова комбинация: предизвикваме, обвиняваме.

    Навальный е нужен на Запада за капсулирането на Русия. Елементарната логика е, че при тоя натиск тя няма накъде да отстъпва (към Елциновата мизерия ли?) и Алексей просто ще си отлежи. Шансът му е, че в СИЗО ще е сигурно, че менторите му няма пак да направят опит да го убият.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 3

    "Сказочният" дворец отвън и отвътре. Репортаж на руски ТВ екип от онзи ден:

    https://www.youtube.com/watch?v=vBcWdHe8j_g

    Нередност?
  • 5
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • - 7
    • + 3

    Другата страна на медала е доста интересна и за нея не се казва нищо. Точно преди да се прочуе като опозиционер, Навални е собственик на фирма за търговия с дървен материал. Ръководената от него фирмата е заподозряна и в последствие е доказано участие в системно манипулиране на цената на дървесината на пазара. Сумите са стотици милиони рубли и са в европейски банки. Съден е за финансови измами и е с условна присъда, която още е в действие. Арестуван е на летището заради нарушаване на условната присъда. Условната присъда е заради това, че е бил достатъчно умен да се изкара опизиционер. Сподвижниците му в измамите обаче са с ефективни. Направените твърдения за отравяне са смешни. Доста е глупаво твърдението за героизъм. Кой нормален ще се върне там където са искали да го отровят. За съжаление Навални е един най-обикновен престъпник от регионално ниво. А обявяването му за опозиционен лидер определено създава лоша репутация на руската опозиция.

    Нередност?
  • 6
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 5
    • + 2

    Всъщност единственото истинско от филма-"разкритие" на Нахални са снимките от дрон на "двореца" на Геленджик. Всичкото останало е много добра наистина, но компютърна анимация. А да възприемаш анимация за реалност си е диагноза... И е много точен Путин: "Скучно, девочки..."

    Нередност?
  • 7
    dso1612198337715456 avatar :-|
    Robert Petroff
    • - 1
    • + 1

    За забелязване е че изненадващо много руски агенти четат Капитал

    Нередност?
  • 8
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • + 1

    До коментар [#7] от "Robert Petroff":

    По-точно е да се каже, че скопената пропаганда ражда съпротива.

    Нередност?
Нов коментар