🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийната криза свива производствената активност в Китай

Секторът е засегнат от увеличаващите се разходи и от режима на тока

Производствената активност в Китай се е свила през септември в резултат на по-широките ограничения върху употребата на електричество. Същевременно секторът на услугите се завръща към растеж, което осигурява известно облекчение за икономиката на страната, пише Reuters.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството регистрира 49.6 пункта през септември спрямо 50.1 пункта през август, което означава свиване на дейността за пръв път от февруари 2020 г. Границата от 50 пункта разделя растежа от свиването.

"Спад под критичната точка"

Китайската икономика бързо се възстанови от спада заради пандемията през 2020 г., но процесът се забави през последните месеци. Причината е, че производственият сектор беше засегнат от увеличаващите се разходи и от режима на тока. "През септември заради фактори като ниски обеми на бизнеса в индустриите с високо потребление на енергия производственият PMI спадна под критичната точка", посочват от Китайската служба по статистика.

Липсата на доставки, по-строгите стандарти за емисиите и по-голямото търсене от страна на индустрия доведе до рекордно поскъпване на въглищата. Което пък от своя страна предизвика въвеждането на ограничения в употребата на електроенергия в поне 20 китайски провинции и региони.

Друго проучване, публикувано в четвъртък, което се фокусира върху малките и ориентираните към експорта компании, показва, че производствената активност през септември не е отбелязала нито растеж, нито свиване.

Риск за икономическия ръст

"Ръстът на китайската икономика през четвъртото тримесечие вероятно ще се забави още повече без промяна на правителствените политики", посочват от фирмата за управление на инвестициите Pinpoint Asset Management след публикуването на данните за производствената активност. И допълват: "Големият въпрос е дали сега правителствените фискални политики ще станат по-подкрепящи, или властите ще изчакат до края на годината, за да променят курса."

Същевременно по-голям оптимизъм показва PMI индексът за услугите, който през септември е достигнал 53.2 пункта, възстановявайки се от 47.5 пункта през август. Общият PMI индекс за септември, включващ както производството, така и услугите, се покачва до 51.7 пункта спрямо 48.9 през август.