🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Goldman Sachs намали прогнозата за ръста на Китай заради енергийната криза

Очакванията сега са за растеж от 7.8% през 2021 г. спрямо предишните прогнози за 8.2%

Енергийната криза засегна първо производствения сектор, като много съоръжения трябваше да спрат работа през последните седмици
Енергийната криза засегна първо производствения сектор, като много съоръжения трябваше да спрат работа през последните седмици
Енергийната криза засегна първо производствения сектор, като много съоръжения трябваше да спрат работа през последните седмици    ©  Reuters
Енергийната криза засегна първо производствения сектор, като много съоръжения трябваше да спрат работа през последните седмици    ©  Reuters

Goldman Sachs е поредният банков гигант, който намалява прогнозата си за икономическия ръст на Китай на фона на енергийната криза в азиатската страна. Очакванията сега са за растеж от 7.8% през 2021 г. спрямо предишните прогнози за 8.2%. От компанията посочват, че свиването на индустриалното производство в резултат на прекъсванията в електроснабдяването оказва "значителен натиск". Според Goldman Sachs около 44% от китайската индустриална дейност е засегната.

Японският финансов гигант Nomura, инвестиционната банка Morgan Stanley и Китайската международна капиталова корпорация също понижиха икономическите си очаквания за страната заради нарушенията в енергозахранването, пише ВВС. Те са причинени от екологичните рестрикции, ограниченията в доставките и вдигащите се цени и оставиха много фабрики и домове без ток.

Засегнати фабрики и домакинства

Китай остава силно зависим от въглищата при производството на електричество. Енергийната криза засегна първо производствения сектор, като много съоръжения трябваше да ограничат или да спрат работа през последните седмици. Прекъсванията в електроснабдяването се отразиха и на най-голямото пристанище в Северен Китай - Тиендзин, като се очаква режимът на тока за крановете, вдигащи товара от корабите до брега, да продължи до края на седмицата.

Кризата се пренася и към домакинствата. Жители на североизточните райони на страната през последните дни се оплакват от необявено спиране на тока, липса на отопление и неработещи асансьори и светофари. Ситуацията се усложнява, тъй като китайската икономика вече е засегната от по-строгите нови регулации в някои от най-големите индустрии, като например технологичните компании.

Още едно притеснение

Притесненията за дълбоко задлъжнелия строителен гигант Evergrande също оказва влияние върху нагласите на инвеститорите. Във вторник от Citi обявиха, че намаляват прогнозата за китайския ръст от 5.5% на 4.9% за следващата година, посочвайки опасността от очакваните негативни ефекти заради Evergrande.

От Goldman Sachs заявяват: "Съществената несигурност за четвъртото тримесечие остава, като рисковете ще зависят основно от правителствения подход спрямо Evergrande." Без да споменава конкретно строителния гигант, Китайската централна банка вече обеща да защити потребителите, изложени на рисковете на пазара на имоти. Това обявление бе възприето като сигнал, че властите в Пекин са готови да действат, за да спрат пренасянето на кризата към други части на икономиката.