🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румънското правителство падна от власт след вот на недоверие

Кабинетът загуби гласуването в парламента по-малко от година след сформирането

Правителството на Къцу падна с далеч повече гласове от необходимия минимум от 234 гласа.
Правителството на Къцу падна с далеч повече гласове от необходимия минимум от 234 гласа.
Правителството на Къцу падна с далеч повече гласове от необходимия минимум от 234 гласа.    ©  Reuters
Правителството на Къцу падна с далеч повече гласове от необходимия минимум от 234 гласа.    ©  Reuters

Румънският парламент свали от власт правителството на малцинството на премиера Флорин Къцу, което управлява едва 9 месеца. Страната, която заедно с България е една от най-бедните членки на Европейския съюз, е в политически застой вече повече от месец, което заплашва темпа на икономическото възстановяване и справяне с пандемията.

"Правителството на Къцу падна с далеч повече гласове от необходимия минимум (от 234 гласа)", заяви депутат от опозицията пред Reuters. Окончателното преброяване показва, че 281 депутати и сенатори са гласували за свалянето на Къцу, който ще остане на поста служебен премиер, докато не бъде избран негов наследник. Ключови партии заявиха, че ще работят за връщане на предишната коалиция на мнозинството на власт скоро.

Коалицията на Къцу се разпадна миналия месец, след като центристката "Партия на солидарността" (USR) оттегли министрите си след спор за управлението на фонд за регионално развитие, като го лиши от парламентарно мнозинство. USR поиска вот на недоверие в парламента, отказвайки да се върне в правителството, докато Къцу не бъде свален.

Новият лидер на USR Дачиан Чолош предложи списък с имена за наследник на Къцу. Според вицепрезидента на партията Дан Брана Къцу "няма професионалните и човешките качества, необходими да ръководи румънско правителство".

Нови избори са малко вероятни

Президентът Клаус Йоханис призова политическите партии да проведат консултации идната седмица за съставяне на ново правителство, преди да назначи нов премиер. Най-вероятно предложението му ще бъде отново от партията на Къцу, съобщава Reuters.

"Румъния трябва да се управлява. Ние сме в пандемия, криза на цените на енергията... и сега политическа криза. Нуждаем се повече от всякога от зряла (политическа) позиция", каза Йоханис пред репортери. "За да дам на страните повече време за намиране на решение, ще призова за консултации едва следващата седмица."

Агенцията прогнозира, че предсрочни избори са малко вероятни, тъй като парламентът ще трябва да отхвърли две поредни предложения за премиер от президента Йоханис в рамките на 60 дни, а коалиционните партии казват, че са склонни да възстановят правителството бързо предвид настоящите икономически предизвикателства. Йоханис и коалиционните партньори, включително етническият унгарски UDMR и USR, заявиха, че настоящата, тристранно настроена политическа структура, ориентирана към реформи, е най-добрата рецепта за Румъния, докато отговаря за план за възстановяване за 29.2 млрд. евро, подкрепена от ЕС.

"Подкрепяме възможното възстановяване на нашата центристка управляваща коалиция", казва Дан Барна.

Къцу каза, че "всички опции остават на масата", включително оставането му да ръководи правителство на малцинството, което би имало драстично ограничени правомощия в сравнение с това, подкрепено от мнозинството законодатели.

Политическата криза усложнява проблемите в Румъния, която се бори с тежка четвърта вълна от пандемията на коронавирус. Здравната система не е в състояние да се справи с недостига на легла за интензивно лечение, тъй като само около една трета от възрастните са получили ваксина срещу COVID-19, а служителите казват, че обмислят да отправят официално искане до други страни да приемат румънски пациенти с коронавирус.