🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел, имаме проблем

Високите цени на тока и газа се превръщат в голямо политическо предизвикателство

Eвропейският комисар по енергетика Кадри Симсон смята, че приходите от търговия с CO2 могат да се използват за балансиране на цените на тока
Eвропейският комисар по енергетика Кадри Симсон смята, че приходите от търговия с CO2 могат да се използват за балансиране на цените на тока
Eвропейският комисар по енергетика Кадри Симсон смята, че приходите от търговия с CO2 могат да се използват за балансиране на цените на тока    ©  European Union, 2021
Eвропейският комисар по енергетика Кадри Симсон смята, че приходите от търговия с CO2 могат да се използват за балансиране на цените на тока    ©  European Union, 2021
Темата накратко
  • Европа е изправена пред най-тежката зима от десетилетие насам заради поскъпването на енергийните ресурси.
  • ЕК подготвя нов климатичен фонд за балансиране на цените на електроенергията.
  • Докато чакат общо решение, някои държави вече въведоха схеми за подпомагане на бизнеса и домакинствата.

Рекордните цени на електроенергията допълнително разклатиха крехкото възстановяване на европейските икономики след първите пандемични вълни. Причините за ценовия шок са свързани с много фактори - от една страна е възстановяването на икономиките след локдауните заради COVID-19, промените в цените и доставките на основни ресурси като природния газ, климатичните особености като липсата на вятър и прехода към зелена и цифрова икономика.

Всичко това в комбинация с високата инфлация и прогнозите за допълнителното й ускоряване в следващите месеци създаде сериозни главоболия на политиците. Някои от тях реагираха остро по време на срещата на енергийните министри в Брюксел миналата седмица, заплашвайки, че ще наложат допълнителни мерки, които могат да нарушат частично европейските правила.

Конкретни решения все още няма, но Европейската комисия вече работи по нов фонд за 70 млрд. евро, който да балансира енергийната система. Освен това се обсъждат и различни облекчения за бизнеса.

По време на най-големите кризи, в ЕС най-често се справяме поединично

Държавите членки разполагат с няколко възможни варианти за действие на този етап и без да са в разрез с европейското законодателство. Под определени условия, чрез държавна намеса, те могат да регулират цените на доставките на електричество за най-уязвимите групи. Допълнително, биха могли временно да променят ДДС и акцизните ставки, както и да приемат краткосрочни мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата, спазвайки европейските регулации. Някои от тези неща вече се изпълняват в страните.

Франция например предложи еднократна помощ за най-бедните в размер на 100 евро, която се очаква да стигне до 5.8 млн. потребители. Италианският министър на околната среда предупреди, че сметките за ток могат да се покачат с 40% през следващите няколко месеца, заради поскъпването при газа. В страната са предвидили 3 млрд. евро за справяне с проблема през следващите месеци и планират дългосрочни реформи при калкулиране на сметките за домакинствата. В Гърция управляващите също имат своя спешен спасителен план от 150 млн. евро за намаляване на сметките на потребителите и малкия и средния бизнес. В Румъния пък планират конкретни мерки за подкрепа на домакинствата (в страната електричеството е поскъпнало с 25%, а природният газ с 20% през последната година), най-вече за уязвимите потребители, в периода от ноември до март. В Испания, където цените на електроенергията през август достигнаха 35% увеличение за последните 12 месеца, министър-председателят Педро Санчес, обяви в началото на септември подкрепа от 1.4 млрд. в помощ на домакинствата, за да може сметките им до края на годината да не надвишават цените от 2018 г. Допълнителни такси ще бъдат наложени върху печалбите на енергийните компании. Страната иска стратегически реформи да бъдат приети на европейско ново за енергийния пазар и заплаши, че проблемите с високите цени в сектора могат да забавят политиките за климатично неутрален континент.

На този фон България изглежда по-различно, но трябва да се има предвид, че тук няма действащ парламент и много от решенията просто не могат да бъдат взети. Служебното правителство например представи тази седмица пакет от мерки, включително директна финансова помощ за бизнеса в размер на 50 лв. за всеки потребен мегаватчас електроенергия. Но за да стана тя факт, е нужно парламентът да актуализира бюджета за тази година. А това може да се случи най-рано през декември. Други предложения пък са свързани с премени в правилници и наредби, които също няма как да се случат за по-малко от месец-два. Поне до Нова година обаче българските домакинства няма да усетят ефекта от поскъпването на енергийните ресурси, тъй като цените и на тока, и на парното са регулирани. Тези, които ползват природен газ, пък са сравнително малко - около 150 хил. в цялата страна.

Решението може да е ВЕИ

"Вместо да бъдем парализирани или да забавяме нещата заради растящите цени в енергийния сектор, е нужно да ускорим прехода към възобновяема енергия, така че всеки да може да има достъп до нея", каза Франс Тимерманс, изпълнителният зам.-председател на ЕК по зелените политики, в дебат в Европейския парламент този месец. Отново според него, ако "Зелената сделка бе факт още преди 5 години, нямаше изобщо да бъдем в тази позиция, защото бихме били по-малко зависими от изкопаеми горива и природен газ. Докато тече енергийната криза, наблюдаваме, че цените на възобновяемата енергия се запазиха стабилни и ниски". На практика в момента именно токът от слънце и вятър е най-евтин и само поради факта, че Европа не може да произвежда толкова зелена енергия, колкото й трябва, се налага да плаща за по-скъпия ток от изкопаеми горива.

Според сегашните планове възобновяемите източници ще генерират едва 40% до 2030 г. от използваната електроенергия в ЕС, като вятърните генератори и слънчевите панели са далеч от капацитета да доставят 100% от нужната енергия е Европа, дори при подходящи климатични условия. Друг проблем е, че заради променящото се търсене и предлагане в рамките на деня и през годината компаниите за електроенергия трябва или да поддържат традиционните силно емитиращи производства, за да покриват пиковите периоди на използване на електроенергия, или да складират произведената възобновяема енергия. Съществен въпрос е и енергийната ефективност, защото именно чрез нея може да се намали нуждата от електроенергия и природен газ. Интересно е и как ще се развият водородните технологии, които могат да заменят ключови части от фосилната енергия.

Какво следва тогава

След срещата с енергийните министри преди седмица, европейският комисар по енергетика Кадри Симсон обяви, че през изминалото лято тя и екипът й са били силно ангажирани в подкрепа на отделните държави членки, потърсили съдействие, в изработването на най-подходящите насоки за овладяване на ситуацията на национално ниво. През месец юли е предложен и Social Climate Fund, който ще използва приходите от търговия с CO2 емисии за балансиране на цените на електроенергията. По-конкретно, фондът, под шапката на Зелената сделка, ще допълва националните планове за възстановяване и развитие и ще разполага с бюджет над 70 млрд. за подкрепа на инвестиции в енергийна ефективност, реновиране на сгради, чист транспорт и подкрепа на потребителите на електроенергия. Допълнително се подготвя структуриран пакет от мерки в ЕС, които да дадат насоки на държавите членки как да действат. Специално за "Капитал" нейният говорител сподели, че идеята е в ранен етап, но по нея се работи изключително интензивно заради наближаващия зимен сезон и увеличението на потреблението, което следва. Очаква се повече конкретика да бъде ясна след срещата на министър-председателите в Брюксел на 21-22 октомври 2021 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 2
    • + 2

    Гинка Върбакова и Гретето харесаха това
    "Вместо да бъдем парализирани или да забавяме нещата заради растящите цени в енергийния сектор, е нужно да ускорим прехода към възобновяема енергия, така че всеки да може да има достъп до нея",
    Франс Тимерманс, изпълнителният зам.-председател на ЕК по зелените политики..
    Велика е силата на молитвата и свещта..

    Нередност?
  • 2
    knb avatar :-|
    Кнб

    Вятърничеви идеи за вятърни мелници. Китайски, разбира се, то трябва все някъде да се произведат от хора без зелени ограничения родени във въображението на 15 годишни, на които им откраднали детството. Ами то предложението на Брюксел, който няма никакви проблеми е ясно: поради липсата на ток да преминем всички на електромобили и да дадем колите си на китайците, които ще ни ги предложат като електромобили 100 пъти по-скъпо. Какви проблеми може да има Брюксел, където средната възраст на парламента приближава пенсионната? Ами ясно, то колите са. Проблем. Всички да се движат с 15 кмч в Брюксел че да не ги блъскат и да пазят града чист. Те там си четат Дон Кихот и му се чудят на акъла защо се е борил с вятърната мелница вместо да и наложи данък и аксиз.

    Нередност?
Нов коментар