🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Байдън среща трудности в прокарването на климатичния си план

Преди СОР26 светът гледа към САЩ, но американският Конгрес се намира насред драматични преговори относно законодателството за намаляване на емисиите

Една седмица преди Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26) в Глазгоу САЩ се намират насред преговори за прокарването на законодателство за намаляване на емисиите през Конгреса. Борбата с климатичните промени бе ключова в предизборната кампания на Джо Байдън. Но се оказва, че американският президент ще поеме към COP26, изправен пред въпроси относно способността да осъществи на практика климатичния си дневен ред.

Ако бъде одобрен, знаковият пакет от разходи на Белия дом на стойност 2 трлн. долара ще включва около 500 млрд. долара под формата на климатични мерки. Но някои от най-амбициозните предложения, сред които т.нар. Програма за въвеждане на чисто електричество, целяща да пренасочи енергийните компании от изкопаемите горива към подходящи алтернативи, вероятно няма да се осъществят заради опозицията на законодатели, включително на демократическия сенатор от Западна Вирджиния Джо Манчин, пише Financial Times. Същевременно въглеродният данък, който често се промъква в преговорите, също бе отхвърлен. А това ще затрудни САЩ да изпълнят целите си до 2030 г. да намалят с 50% емисиите спрямо нивата от 2005 г.

Курс към мащабно намаляване на емисиите

COP26 ще се проведе от 31 октомври до 12 ноември. Около 25 000 хил. души, сред които световни лидери, преговарящи и журналисти, ще присъстват на събитието, което ще цели да зададе курс към мащабно намаляване на емисиите на парникови газове и към забавяне на затоплянето на Земята. Началото на срещата е крайният срок, до който страните трябва да предадат своя актуализиран национално определен принос (НОП), който показва как дадена държава смята да съкрати емисиите си. И, разбира се, всички ще гледат към САЩ.

"Международните партньори ще си кажат: Добре, чудесно е, че американците се върнаха на масата за преговори и дипломатически опитват да поемат водещата роля. Но защо аз да намалявам емисиите, ако САЩ не са склонни сериозно да направят това", посочва Санджай Патнаик, анализатор от Brookings Institution.

По време на управлението на Байдън страната отново стана част от парижкото климатично споразумение, подписа глобална сделка за съкращаване на емисиите на метан и официално определи климатичните промени като "системен риск за американската финансова система", както и "заплаха за националната сигурност и глобалната стабилност". Всичко това може да се отчете като постижение, но през последните дни демократите спорят как да заздравят климатичните мерки в законопроекта преди COP26.

"Особено на фона на това, че няма да имаме Програма за въвеждане на чисто електричество, е жизненоважно наистина да подсилим данъчните кредити, защото те ще бъдат едно от най-важните парчета в пъзела", твърди Линдзи Уолтър от института Third Way. Същевременно природозащитници настояват за намирането на алтернатива на Програмата за въвеждане на чисто електричество. След като предложението за определяне на цена за въглерода отпадна, сега фокусът е върху грантове за щатите в подкрепа на опитите за "зелена" трансформация.

Ще зададат ли САЩ тона на COP26

Опасенията са от повтаряне на ситуацията по време на първите две години от управлението на Барак Обама, когато климатичното законодателство минаваше през Камарата на представителите и оставаше блокирано в Сената. Сега очакванията са, че никой от редиците на републиканците няма да подкрепи плана на Байдън.

Ако САЩ прокарат силно климатично законодателство, ще бъдат в позицията да зададат тона на COP26, определяна от американския специален пратеник за климата Джон Кери като "последната най-добра надежда за света да се задейства". Както обобщава Мелани Стансбъри, демократически конгресмен от Ню Мексико: "Ако САЩ нямат категоричен ангажимент за намаляване на въглерода в това законодателство, ние не само отслабваме позицията си в тези климатични преговори, но и отслабваме възможността за съкращаване на въглерода за цялата планета."