🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въглеродните емисии на богатите държави нарастват бързо през 2021 г.

Това се случва след спад с 6% година по-рано заради пандемията

След две седмици в Глазгоу ще се проведе Конференцията на ООН за климатичните промени (COP26)
След две седмици в Глазгоу ще се проведе Конференцията на ООН за климатичните промени (COP26)
След две седмици в Глазгоу ще се проведе Конференцията на ООН за климатичните промени (COP26)    ©  Reuters
След две седмици в Глазгоу ще се проведе Конференцията на ООН за климатичните промени (COP26)    ©  Reuters

Въглеродните емисии бързо наваксват спада си, отбелязвайки повишение сред 20-те най-богати държави в света. Това показва изследването Climate Transparency Report, цитирано от британската ВВС. Според него въглеродният диоксид ще се увеличи с 4% в страните от Г-20 през 2021 г., като година по-рано беше надолу с 6% на фона на пандемията от коронавирус. Китай и Индия са на път да надхвърлят равнището на емисиите си от 2019 г.

Страните от Г-20 отговарят за около 75% от глобалните емисии, които спаднаха значително през 2020 г., когато бяха в локдаун заради ковид-19. Възстановяването им през тази година се дължи на изкопаемите горива, и особено на въглищата.

Нагоре, нагоре

Докладът сочи, че употребата на въглища в Г-20 вероятно ще нарасне с 5% през 2021 г. Това основно ще се дължи на Китай, който е отговорен за около 60% от повишаването, но също така увеличаване в използването на въглища се наблюдава в САЩ и Индия.

Употребата на въглища в Китай се покачва на фона на по-голямото търсене на енергия при възстановяването на икономиката. В резултат цените на суровината скочиха до рекордни равнища, а това доведе до прекъсвания на електричеството, тъй като за въглищните електроцентрали стана неизгодно да произвеждат ток през последните месеци. Тази седмица правителството ще обяви промени в политиката, които ще позволят на тези централи да искат пазарни цени за генерираната енергия, и се очаква това да доведе до още по-голяма употреба на въглища през тази година.

Що се отнася до природния газ, докладът сочи, че използването му е нараснало с 12% в страните от Г-20 в периода 2015 - 2020 г. И докато световните ръководители обещават, че възстановяването от пандемията ще има "зелена" насока, финансовите ангажименти на богатите държави не показват това. От определените 1.8 трлн. долара като разходи за възстановяване едва 300 млрд. долара ще отидат за "зелени" проекти.

Climate Transparency Report показва и някои позитивни развития, сред които увеличаването на соларната и на вятърната енергия в богатите страни. Рекордно количество нови мощности са били инсталирани в Г-20 през миналата година, като възобновяемите източници в момента осигуряват около 12% от енергията спрямо 10% през 2020 г.

Целите на COP26

Докладът идва на фона на предстоящата след две седмици в Глазгоу Конференция на ООН за климатичните промени (COP26). Една от ключовите цели на събитието е да се предприемат стъпки за запазване на ангажимента за повишаване на глобалните средни температури с не повече от 1.5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива.

Ако COP26 иска да успее, тогава страните, които изпускат най-много емисии, ще трябва да въведат амбициозни политики. Изследването Climate Transparency Report обаче показва, че това не се случва достатъчно бързо.