🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Федералният резерв започва да свива стимулите за справяне с пандемията

Лихвените проценти в САЩ остават без промяна

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че според него е "уместно е да бъдем търпеливи" с вдигането на лихвите
Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че според него е "уместно е да бъдем търпеливи" с вдигането на лихвите
Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че според него е "уместно е да бъдем търпеливи" с вдигането на лихвите    ©  Reuters
Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че според него е "уместно е да бъдем търпеливи" с вдигането на лихвите    ©  Reuters

Федералният резерв на САЩ обяви, че започва намаляване на стимулите за справяне с пандемията от коронавирус. Решението влиза в сила от средата на ноември, като първата стъпка е купуването на държавни облигации да спадне с по 10 млрд. долара на месец, а това на ценните книжа, обезпечени с ипотеки, с по 5 млрд. В момента Фед купува месечно облигации за 120 млрд. долара. Решението е предприето "в светлината на значителния напредък, който икономиката е постигнала, що се отнася до целите на комисията от миналия декември до днес". Става дума за намаляване на безработицата, стабилизиране на пазара на труда и задържане на инфлацията.

В изявлението на централната банка, което е одобрено единодушно, се подчертава, че Федералният резерв не действа по предварително зададен курс, а ще прави корекции, ако е необходимо. В същото време централната банка разкри, че не бърза да увеличи лихвите, съобщава CNBC.

Решението на Фед беше очаквано от инвеститорите, което доведе нови рекорди на Уолстрийт. И трите водещи индекса - на сините чипове Dow Jones, широкият S&P 500 и технологичният Nasdaq, приключиха търговията с рекорди. Това се оказа и четвъртата поредна сесия, в която и трите индекса достигат най-високи стойности.

Възгледите за инфлацията

Освен свиването на изкупуване на облигации Фед очаквано обяви и леки промени във възгледите си за инфлацията. Централните банкери признават, че покачванията на цените са били по-бързи и трайни, отколкото са прогнозирали, но засега не се отказват от използването на думата "преходно".

Досега централната банка характеризираше инфлацията като "повишена, но до голяма степен отразяваща преходни фактори", а сега в изявлението използват съчетанието "очаква се да бъде преходна", за да опишат покачването в цените. Прекъсвания и затруднения по веригата на доставки причиняват скока на цените в някои сектори, като това увеличение е за по-дълго, отколкото са очаквали централните банкери. Повишаването на наемите, съчетано с натиска върху заплатите и сериозния недостиг на работници, породиха опасения, че инфлацията ще се окаже по-устойчива, отколкото първоначално очакваше Фед.

Търпеливи с лихвите

Важният въпрос с вдигането на лихвите не получи конкретен отговор. Според Федералния резерв вдигането им все още не е наложително, като председателят на Фед Джером Пауъл заяви след заседанието, че според него е "уместно е да бъдем търпеливи". Той също така отказа да потвърди очакванията на специалисти, че до края на 2023 г. ще има поне две покачвания на основния лихвен процент, като отново призова за търпение и внимателно обмисляне на факторите.

Централните банкери обявиха, че покачване е възможно само при постигнато максимално наемане на работна ръка и средна инфлация 2%. Мненията на експерти варират, като има притеснения, че Федералният резерв оставя САЩ твърде уязвими за икономически проблеми, но според бивш служител това е правилният ход за момента. "За предпочитане е да сгрешим откъм предпазливост, защото знаем как да се справим с инфлацията", каза Роберто Перли, който сега е ръководител на изследванията на глобалната политика в Cornerstone Macro. "Ние всъщност не знаем как да се справим с твърде ниската инфлация или по-лошо - с дефлацията", добави той пред Financial Times.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    harrypotter avatar :-|
    Nikolay Tsvetkov
    • + 2

    Ако всичко върви по план, балансът на Фед ще спре да нараства през Юни 2022. Обаче няма да започне да се свива, тъй като Фед ще използва главницата от падежа на облигациите за да купи нови такива и по този начин ликвидността в пазарите ще се поддържа.

    Чак когато балансът по сметката на Фед започне да се свива, ще започне да се свива и ликвидността, но това е все още някъде далеч в бъдещето.

    Големият въпрос за трилион долара е дали финансовите пазари са станали толкова зависими от редовните финансови инжекции на Фед, че ще се задавят ако Фед сега отпусне педала на газта (много преди да е започнал да натиска спирачките).

    Нередност?
Нов коментар