Инвеститорите очакват Фед да действа по-агресивно спрямо инфлацията

Гласове за по-бързо нормализиране на паричната политика се чуват и в централната банка

Джером Паул ще управлява втори мандат Федералния резерв на САЩ.
Джером Паул ще управлява втори мандат Федералния резерв на САЩ.
Джером Паул ще управлява втори мандат Федералния резерв на САЩ.    ©  Reuters
Джером Паул ще управлява втори мандат Федералния резерв на САЩ.    ©  Reuters

Номинираният за втори мандат председател на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл ще трябва да действа по-категорично спрямо инфлацията и да забърза затягането на паричната политика. Към това сочат решенията на инвеститорите от последните дни, пише Reuters в свой анализ. След като Пауъл в продължение на месеци настояваше, че ускорената инфлация ще бъде временна, през ноември Фед вече започна да свива програмата си за изкупуване на облигации за 120 млрд. долара на месец, като планира окончателно оттегляне в средата на 2022 г.

Според някои обаче на Фед ще се наложи да намалява антикризисните стимули дори по-бързо и да повиши лихвите по-рано от очакваното, за да укроти потребителските цени, които през октомври нараснаха с най-бързия темп за последните три десетилетия.

Един показател на очакванията на инвеститорите за паричната политика - фючърсите върху лихвения процент на федералните фондове - в понеделник оцени на 100% вероятността централната банка да повиши лихвите до юли. Номинацията на Пауъл доведе и до най-високото ниво на доходността на краткосрочните държавни ценни книжа от началото на 2020 г. Това отразява виждането, че Пауъл е по-склонен към повишаване на лихвите от Лаел Брейнард, която беше сред претендентите за номинация за поста.

Несигурността за това колко агресивно ще се движи Фед раздвижи и волатилността на държавните ценни книжа. Индексът на ICE Bank of America MOVE, който показва очакванията за волатилност на пазара на облигации, е близо до най-високите си нива от април 2020 г.

Някои инвеститори, очакващи инфлацията да продължи да върви нагоре, залагат на бизнеси, които сравнително лесно могат да предадат по-високите цени към крайните потребители. Доналд Еленбергер, старши портфолио мениджър във Federated Hermes, очаква нестабилността на пазара на облигации да продължи. Той планира да се съсредоточи върху краткосрочни ценни книжа, докато доходността по 10-годишната облигация не се покачи до поне 2.5%, което според него би било подходящо ниво предвид инфлацията.

Засега Фед очаква еднократно вдигане на лихвите догодина

Прогнозният график на централната банка от септември показа, че половината от длъжностните лица очакват едно увеличение на лихвите през следващата година. Според анализаторите от Jefferies повишаването на доходността на ценните книжа в понеделник, което се движи обратно на цените, отразява очакванията за повишение на лихвите през юни 2022 г., въпреки че банката вярва, че това е малко е вероятно.

В същото време гласове за по-бързо затягане на паричната политика се чуват и вътре в централната банка. Според заместник-председателя на Фед Ричард Кларида въпросът за увеличаване на темпа на намаляване на баланса ще трябва да се разгледа на следващото заседание централната банка. Кристофър Уолър, член на борда на Фед, призова за по-бързо свиването на покупките на облигации, така че те да приключат до април 2022 г., за да се отвори път за повишаване на лихвите още през второто тримесечие.

Пауъл обаче очаква инфлацията да намалее с облекчаването на веригите за доставки. Вече има индикации за това - разходите за превоз на товари са намалели с една трета през последния месец, а цените на суровини като желязна руда и дървен материал също започват да спадат.

Все още няма коментари
Нов коментар