Накъде ще се движат пазарите до края на годината

Инфлацията и растежът на икономиките може да са достигнали своя пик според анализатори

Статистически погледнато последното тримесечие е най-доходоносно за инвеститорите.
Статистически погледнато последното тримесечие е най-доходоносно за инвеститорите.
Статистически погледнато последното тримесечие е най-доходоносно за инвеститорите.    ©  Капитал
Статистически погледнато последното тримесечие е най-доходоносно за инвеститорите.    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

С настъпването на октомври навлизаме в последното тримесечие на годината. По това време инвеститорите анализират представянето на инвестициите си през годината и спрямо резултатите започват да се подготвят за следващата година. Статистически погледнато, последните месеци на годината са най-доходни на пазарите за акции. Въпреки това историята помни и случаи с висока волатилност по това време на годината, когато например през последните три месеца на 2018 г. Фед повиши основния лихвен процент над 2%, а Тръмп започна търговската атака по Китай, американските акции се сринаха с около 20%.

Разбира се, днес условията на пазара са съвсем различни от преди няколко години. Лихвите се държат ниски от централните банки по света, за да може възстановяването да продължи с възможно най-високи темпове. За разлика от преди няколко години, когато липсваше реален растеж в световната икономика, сега основен проблем е инфлацията в основни суровини и нарушените вериги на доставки. Въпреки това анализатори очакват ръст на борсите в края на годината. "Капитал" разговаря с представители на две от големите небанкови финансови групи в България - "Елана" и "Експат".

Позитивно с нотки на охлаждане

Според Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг", краят на годината се очертава позитивен. "Четвъртото тримесечие трябва да приключи позитивно за пазарите, ако не се материализира най-големият риск в момента - нарушаването на веригата от доставки, който застрашава вече много индустрии и може да повлияе негативно на продажбите на дребно в края на годината."

Рисковете от пандемията също започват да отшумяват, особено в големите европейски страни, където процентът на ваксинирано население е по-голям. "Високото ниво на ваксинация и прекарване на заболяването не оставят повече пространство за развитие на вируса въпреки силната степен на заразяване. Това означава, че пазарите ще погледнат отвъд пандемията още до края на годината и за инвеститорите ще стане ясно, че повече не трябва да я отчитат като риск", коментира още Цачев пред "Капитал".

Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат асет мениджмънт", обаче вижда потенциално охлаждане в тренда. След доброто представяне на пазарите от началото на годината, което се дължи основно на паричните политики на централните банки и фискалната подкрепа от правителствата, Дончев смята, че ръстовете на икономиките вече са достигнали своя пик и през следващите тримесечия той (ръстът) вероятно ще бъде значително по-нисък. Той посочва, че някои централни банки вече започнаха да ограничават стимулиращите мерки, които стартираха по време на пандемията. "Федералният резерв планира да намали покупката на активи в САЩ, като е вероятно операцията да приключи в средата на следващата година. Централната банка на Англия повиши перспективите за повишаване на лихвите по-рано от очакваното. Това не означава, че с това стартира нов рестриктивен цикъл на централните банкери, но най-стимулиращият период е вече зад нас", каза Дончев пред "Капитал".

С края на пандемията някои от най-засегнатите индустрии и сектори на глобалната икономика като туризма, транспорта и услугите ще започнат да се възстановяват, но Цветослав Цачев също смята, че трябва да се обърне внимание на инструментите, които централните банки използваха, за да олекотят удара от пандемията върху бизнесите. Според него липсата на нови стимули и опасността централните банкери да станат още по-склонни към повишение на лихвите може да промени сентимента на пазарите до края на годината. Все пак Цачев смята, че опасността е малка, тъй като такива ходове не се очакват, а инфлацията няма да излезе извън контрол.

През последните месеци очакванията за инфлация нараснаха значително поради по-високите цени на суровините. В момента например виждаме във водещи икономики в еврозоната ръст на производствените цени от порядъка на 15-16%.

Даниел Дончев посочва, че комбинацията от по-ниска икономическа активност и евентуална по-висока инфлация не е добра новина за пазарите на акции. Именно поради тези причини изпълнителният директор на "Ескпат АМ" не очаква силните ръстове от последните тримесечия да се повторят, като прогнозира по-слабо представяне през близките месеци. "Очакваме по-висока волатилност през последното тримесечие на годината, като е възможна и корекция, но не предвиждаме обръщане на тренда към негативен за пазарите на акции."

Цветослав Цачев очаква ново поскъпване на суровините до края на годината, породено от растящото търсене и от проблеми с транспорта. Според него обаче това е временно явление, тъй като сривът на доставките води до намаление в много индустрии. Цветослав Цачев смята, че през следващите месеци инвеститорите може да започнат да обръщат повече внимание на нарушените логистични и производствени вериги, отколкото на лихвите. "Ако го направят, това, означава, че индексите ще бъдат много по-волатилни." Ако този сценарий не се сбъдне, Цачев очаква пазарите да продължат по пътя си нагоре безпроблемно и S&P 500 да достигне 4700 в края на годината. Прогнозата му за цената на петрола е допълнително поскъпване до края на годината. "Петролът ще се покачи до 100 долара и почти всичко ще има ръст, който всъщност ни показва обезценка на парите, а не толкова справедлива стойност на активите."

Предвид инфлацията

Инфлацията е сред основните проблеми за инвеститорите. Колкото по-висока е тя, толкова по-ниски са реалните печалби на инвеститорите. Поради тази причина според Цачев вложителите търсят растящи активи от бизнеси, които имат перспективи за развитие в среда на покачващи се цени и обеми на търсене. С други думи, нивата на поносим риск се увеличават. Инвеститорите по цял свят вече са "склонни да поемат повече риск" от обичайното, но според Цветослав Цачев инфлацията притеснява хората в България много повече от обичайното в чужбина поради епизодите с инфлацията в страната отпреди няколко десетилетия.

Даниел Дончев посочва, че най-добрите страни за инвестиция остават дефанзивни региони като САЩ, но има положителни очаквания и за представянето на акциите във Великобритания. Колкото до сектори на икономиката, изпълнителния директор на "Експат" предпочита такива като здравеопазване и стоки от първа необходимост, но смята, че средата ще остане позитивна за технологичните компании и такива с дългосрочни конкурентни предимства. Дончев не отписва и китайските компании, които според него предвид сериозната корекция през последните месеци се търгуват на атрактивни нива. Относно очакванията за по-висока инфлация и проблемите с предлагането Дончев смята, че това е добра причина за добро представяне и на енергийния сектор.

Според Цачев пък чуждестранните инвеститори изместват вниманието си от инфлацията към други фактори. "Инфлацията в развитите страни е на своя пик, но тепърва предстои да видим поскъпване на енергията и вероятно пренасянето на тези разходи върху потребителските цени през следващата година." Поради тази причина от "Елана трейдинг" очакват по-висока инфлация през следващото десетилетие, спрямо предишните десет години, като според тях по този начин спестителите ще поемат тежестта на дълговете в икономиката, защото реалната възвращаемост за тях ще е отрицателна. "Хората започнаха да го осъзнават и инвестират все по-дългосрочно в активи, които генерират паричен поток. Те предпочитат акции на компании със стабилни пазарни позиции и растеж на резултатите."

Все още няма коментари
Нов коментар