Прокарването на инфраструктурния план през Конгреса е голяма победа за Байдън

Пакетът за 1.2 трлн. долара ще спомогне за циментирането на постпандемичното възстановяване на американската икономика

Според Байдън американците ще усетят ефекта от пакета след два - три месеца
Според Байдън американците ще усетят ефекта от пакета след два - три месеца
Според Байдън американците ще усетят ефекта от пакета след два - три месеца    ©  Reuters
Според Байдън американците ще усетят ефекта от пакета след два - три месеца    ©  Reuters

Прокарването на инфраструктурния план за 1.2 трлн. долара през американския Конгрес изпълнява ключово обещание от програмата на президента Джо Байдън след месеци на вътрешно разделение в Демократическата партия. Законопроектът беше блокиран заради споровете между умерените и прогресивните демократи, което повдигна въпроси за ефективността на държавния глава, пише CNN.

Финалният вот беше 228 на 206 гласа, като 13 републиканци гласуваха заедно с мнозинството от демократите "за" плана, а 6 демократи не го подкрепиха. Законодателството беше прокарано от Сената през август, но в Камарата на представителите се стигна до застой, докато членовете на Демократическата партия опитваха да договорят сделка за отделен пакет от 1.75 трлн. долара за социални и климатични разходи, който е друг основен елемент от програмата на Байдън, и много демократи го обвързаха с гласуването за инфраструктурния план.

След часове на преговори в събота Камарата на представителите придвижи инфраструктурното законодателство към бюрото на Байдън за окончателен подпис въпреки опозицията на прогресивните демократи, които предупреждаваха, че ще го саботират, ако то не бъде придружено от икономическия пакет за 1.75 трлн. долара. След множество телефонни обаждания на Байдън в търсене на компромис беше постигнато споразумение Камарата на представителите да гласува до 15 ноември втория пакет за социални и климатични разходи, което позволи на законодателите да продължат с прокарването на инфраструктурния план.

Анализатори прогнозират, че ефектът от новите средства за американските пътища, жп линии, пристанища и система за зареждане на електрически автомобили ще започне да се усеща в началото на следващата година. Това ще спомогне за циментирането на постпандемичното възстановяване на икономиката на страната. "Направено по правилния начин, законодателството ще подпомогне конкурентоспособността за десетилетия напред", обобщава сп. Economist.

Какво включва

След като умерените и прогресивните демократи в Камарата на представителите надмогнаха вътрешните разногласия и донесоха най-голямата законодателна победа на президента досега, в събота Байдън приветства прокарването на инфраструктурния план, наричайки го "инвестиция, която се случва веднъж на поколение". И допълни, че е убеден, че по-големият икономически пакет ще бъде одобрен въпреки напрегнатите преговори. Гласуването в Конгреса носи на американския държавен глава така необходимите добри новини след отрезвяващи изборни загуби за неговите демократи миналата седмица, пише Reuters. Освен това рейтингът на Байдън спада на фона на продължаващата пандемия, по-високата инфлация и хаотичното изтегляне от Афганистан.

Инфраструктурният план предвижда 550 млрд. долара нови федерални инвестиции в инфраструктурата на САЩ за 5 години, включително средства за пътища, мостове, жп линии, летища, пристанища и други. Пакетът съдържа 65 млрд. долара за подобряване на телекомуникационните и интернет мрежите, както и инвестиции от десетки милиарди долари за модернизиране на електропреносната система. Други 7.5 млрд. долара са предвидени за изграждането на национална мрежа за зареждане на електрически автомобили.

Байдън планира да посети някои пристанища тази седмица, за да запознае американците с пакета. Той се надява това да даде на демократите нещо, с което да спечелят гласоподавателите на фона на изборите за Конгрес следващата година.

Дотук добре, но трябва още

Американският президент заяви, че инфраструктурният план ще създаде множество работни места при модернизирането на пътищата и мостовете, както и че ще трансформира транспортната система. "По-голямата част от тези работни места няма да изискват колежанско образование", коментира той. И допълни, че американците ще усетят ефекта от пакета след два-три месеца.

"Политическото облекчение е налице, но ще трябва повече от един инфраструктурен законопроект, за да се променят политическите изгледи за Байдън", прогнозира Financial Times. Прокарването на настоящия план бележи завръщането на държавния глава, но за съживяване на мандата му ще е необходимо одобрението на по-големия икономически пакет. А това далеч не е сигурно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    "Прогресивни и умерени демократи" няма.
    Това вероятно е е ефвемизъм на Иван Вазовски 30 за крайни и автентични троцкитсти. То едва ли Марина е чувала за Лев Троцкий и какво е учението му, но не пречи да прави велеречиви обобщения...

    Загубен в мъглата на неолибералния глобализъм Капитал тотално обърка класическите посоки ляво и дясно, защото в БГ свири за "дясната" неолиберлна уж "дясна" Дай, БГ (а в последно време и за чутовния балон 4 П на Киро), а с другата ръка взема грантове от левичарската US демпартия.

    Доста хермафродитно.

    Хермафродитни са му и текстовете. За съжаление.

    Нередност?
Нов коментар