🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Deutsche Bank призова за увеличение на лихвите

Според директора на най-голямата германска банка инфлацията ще продължи по-дълго от очакваното

Предполагаемият лек за всичко от последните години – ниски лихви с привидно стабилни цени, загуби ефекта си, сега се борим със страничните ефекти, смята Кристиан Зевинг.
Предполагаемият лек за всичко от последните години – ниски лихви с привидно стабилни цени, загуби ефекта си, сега се борим със страничните ефекти, смята Кристиан Зевинг.
Предполагаемият лек за всичко от последните години – ниски лихви с привидно стабилни цени, загуби ефекта си, сега се борим със страничните ефекти, смята Кристиан Зевинг.    ©  Reuters
Предполагаемият лек за всичко от последните години – ниски лихви с привидно стабилни цени, загуби ефекта си, сега се борим със страничните ефекти, смята Кристиан Зевинг.    ©  Reuters

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг призова паричните власти да се задействат срещу растящата инфлация и да покачат основните лихвени проценти. Според него това се налага, защото инфлацията ще продължи по-дълго от очакванията на централните банкери.

"Централните банки предположиха, че сегашното покачване на инфлацията е временен ефект. Но нашите икономисти не споделят това мнение", заяви Зевинг по време на Euro Finance Week във Франкфурт, цитиран от Reuters. И добавя, че страничните ефекти от продължителността на обезценяването на парите биха били много сериозни.

Според директора на най-голямата германска банка ефектът на мерките в последните няколко години вече се е изчерпал. "Предполагаемият лек за всичко от последните години - ниски лихви с привидно стабилни цени, загуби ефекта си, сега се борим със страничните ефекти. Паричната политика трябва да противодейства на това, и то скоро, отколкото късно", заяви той по време на форума. "Последствията от тази изключително разхлабена парична политика ще стават все по-трудни за коригиране, колкото по-дълго централните банки не предприемат контрамерки."

Изпълнителният директор на Deutsche Bank отдавна критикува действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно лихвените проценти. И други големи банки в Германия подкрепят противопоставянето на Deutsche Bank на отрицателните лихвени проценти. Освен това инфлацията в Германия достигна рекордни за последните 30 години 4.6% през октомври. "Изключително разхлабените разходни политики на много правителства са възможни само благодарение на еднакво щедра парична политика, която драстично се намесва в ценообразуването на пазара на облигации", смята Зевинг. Според него темпът на покачване на инфлацията "не би могъл да бъде предсказан от експерти миналата година". По данни на Международния валутен фонд (МВФ) за 2020 г. общият световен дълг се увеличил с 27 трлн. долара и достигна 226 трлн.

ЕЦБ не бърза

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард отхвърли възможността за покачване на основната лихва до края на 2022 г. Въпреки това тя призна, че инфлацията ще продължи да е висока по-дълго от очакваното. "Все още очакваме забавяне на инфлацията през следващата година, но това ще отнеме повече време, отколкото първоначално се очакваше", заяви тя по време на заседание на Комитета по икономика на Европейския парламент. "Въпреки сегашния ръст на инфлацията перспективите за инфлация в средносрочен план остават слаби", добави Лагард.

Вицепрезидентът на Федералния резерв на САЩ Ричард Кларида заяви, че очаква сегашните лихвени проценти, които са близки до нулата, да бъдат повишени до края на 2022 г. Това зависи от предстоящото развитие на американската икономика. Управителят на Bank of England Андрю Бейли също заяви, че водената от него финансова институция "няма да се провали", когато стане време за вземане на мерки. Английската централна банка също очаква условията за повишаване на основните лихвени проценти да бъдат изпълнени до края на следващата година.

Инфлацията в еврозоната се повиши с най-резкия темп през октомври за последните 13 години. Водени от рязкото покачване на разходите за енергия, потребителските цени нараснаха с 4.1% в рамките на една година. В Германия годишната инфлация се ускори до 4.5% през октомври.

Засега обаче Европейската централна банка (ЕЦБ) предвижда, че текущото ускоряване на инфлацията в еврозоната няма да се превърне в постоянен проблем. Паричните власти предполагат, че настоящият недостиг на материали ще намалее и че цените на енергията ще паднат или ще се стабилизират. ЕЦБ се стреми към инфлация от два процента като идеална стойност в средносрочен план.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар