🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ предупреди за балони на имотните и финансовите пазари

Задържането на инфлацията по-дълго от очакваното може да отключи процеса

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос изтъкна "удивителния подем" за пазарите на акции и рискови активи, "което ги прави по-податливи на корекции"
Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос изтъкна "удивителния подем" за пазарите на акции и рискови активи, "което ги прави по-податливи на корекции"
Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос изтъкна "удивителния подем" за пазарите на акции и рискови активи, "което ги прави по-податливи на корекции"    ©  Reuters
Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос изтъкна "удивителния подем" за пазарите на акции и рискови активи, "което ги прави по-податливи на корекции"    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди за раздути оценки на много пазари на активи, тъй като регионът продължава да се възстановява от пандемията от коронавирус на фона на свръхниските лихвени проценти и мащабните стимули. В своя двегодишен доклад за стабилност централната банка на еврозоната споменава уязвимостите на имотните и финансовите пазари, добавяйки, че се натрупва поемането на риск от небанкови институции, а държавният и корпоративният дълг нарастват.

Според ЕЦБ рисковете от корекции на цените на имотите в средносрочен план са се увеличили значително на фона на нарастващото надценяване на жилищата. "По-специално домакинствата с ипотеки с променлив лихвен процент или по-кратки периоди с фиксиран лихвен процент по ипотеките са изложени на неочаквано покачване на лихвените проценти, което може да повлияе неблагоприятно на способността им да обслужват дълга си", се казва в доклада. Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос също изтъкна "удивителния подем" за пазарите на акции и рискови активи, "което ги прави по-податливи на корекции", съобщава CNBC.

Предупрежденията

Централната банка на еврозоната предупреждава, че повишаването на инфлацията и спадащите реални лихвени проценти накараха инвеститорите да поемат по-големи рискове в търсенето на доходност, което направи части от пазарите на имоти, дългове и криптоактиви все по-податливи на корекции.

Притесненията на ЕЦБ са породени от възможността високата инфлация да се задържи по-дълго от очакваното, което би наложило повишаването на основните лихвени проценти. В понеделник банката призна, че "възможността инфлацията да продължи по-дълго от очакваното е реална", но не смята, че вдигането на лихвите ще бъде наложително през следващите две години.

Икономическото възстановяване, което се наблюдава през тази година, е намалило краткросрочните рискове, но е увеличило дългосрочните.

Увеличението на цените на недвижими имоти в Европейския съюз (ЕС) за второто тримесечие е 7.3% на годишна база, а през третото - 6.8%. Повишението през втората четвърт е най-високото от финансовата криза през 2008 г. Според ЕЦБ се наблюдават "нарастващи признаци на надценяване" на пазара. Банката добавя, че това е добра възможност за централните банки в страните да наложат лимит на кредитите на търговските банки. По-високи изисквания за отпускането на ипотеки също е вариант, смятат от ЕЦБ. Тези две мерки биха донесли дълготрайна сигурност на финансовия сектор, твърдят от финансовата институция.

Криптопазарите също заслужават внимание - банката смята, че т.нар. стейбълкойни, които стават все по-популярни и са обвързани с представянето на реални финансови активи, са потенциален източник на проблем. ЕЦБ смята, че тяхната увеличаваща се популярност е "призив за спешно прилагане на регулаторни и надзорни рамки", които да поставят нишовия сектор под контрол.

ЕЦБ признава, че финансовата й политика е създала "стимули за поемане на повече рискове, което може да стане прекомерно и да доведе до натрупване на системен риск". Правилната посока на действие според банката са макропруденциални мерки, които целят стабилизирането на цялата финансова система.

ЕЦБ забавя купуването на облигации

ЕЦБ обяви през септември, че ще купува по-малко облигации заради нарастващите потребителски цени. Това даде началото на процеса на бавно спиране на огромния пакет от стимули за справяне с пандемията. Инфлацията в еврозоната достигна 3.4% през септември, което е 13-годишен връх. През октомври беше постигнат нов 13-годишен връх - 4.1%, тъй като страните от валутния съюз се борят с нарастващите разходи за енергия. Засега ЕЦБ смята, че по-високата инфлация е временна и ще намалее през 2022 г. Някои участници на пазара смятат, че ЕЦБ подценява инфлационния натиск и вероятно ще трябва да повиши лихвите преди началото на 2023 г. Паричните пазари предвиждат, че следващия декември банката ще повиши основната лихва в еврозоната с 20 базисни пункта.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • + 1

    напечатат 10 трилиона, предупреждават за балони 🤣

    Нередност?
Нов коментар