🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай ще финансира с преференции проекти за зелена енергия

Програмата на централната банка може да доведе до 1 трлн. годишни инвестиции

Китай, който е най-големият промишлен замърсител, си е поставил за цел да достигне нетни нулеви емисии до 2060 г., но преди това до 2030 г. те ще нарастват
Китай, който е най-големият промишлен замърсител, си е поставил за цел да достигне нетни нулеви емисии до 2060 г., но преди това до 2030 г. те ще нарастват
Китай, който е най-големият промишлен замърсител, си е поставил за цел да достигне нетни нулеви емисии до 2060 г., но преди това до 2030 г. те ще нарастват    ©  Reuters
Китай, който е най-големият промишлен замърсител, си е поставил за цел да достигне нетни нулеви емисии до 2060 г., но преди това до 2030 г. те ще нарастват    ©  Reuters

Зеленото е новото червено в Китай. Централната банка на страната представи нова програма за кредитиране, която според оценка на експерти може да доведе до близо 1 трлн. долара годишни инвестиции в проекти, свързани с чиста енергия. Това е по-смела политика от западните страни, а също и находчив начин за справяне с дилемата на стагфлацията - забавяне на икономиката и по-висока инфлация, съобщава Reuters.

Китайската народна банка (КНБ) одобри плана, според който ще отпуска до 60% от стойността на заеми, които са свързани със зелената енергия. Лихвата ще бъде 1.75%, което е значително по-ниско от средната за страната - 2.2%. Освен това компаниите, които искат да използват устойчиви горива, да инвестират в подобряването на енергийната ефективност или в иновации в сектора, ще получат приоритетно обслужване от банките.

Изчисленията на консултантската компания Huatai Securities показват, че планът може да доведе до покачване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 2 пр. пункта на годишна база. От фирмата също така предвиждат, че инвестициите в зелени проекти могат да достигнат около 6 трлн. юана годишно.

Това е втора подобна програма, която КНБ предприема в последните десет години. През 2014 г. тя започна финансиране на местни общини, които да разпределят парите между различни "бедни квартали" в малки градове. Програмата доведе до неочаквано вдигане на цените на недвижими имоти, но и повишаване на стандарта на живот. Този път централната банка предприема друг подход, като парите ще бъдат давани на местните финансови институции при одобрението на кандидат за кредит. Освен това ще се изисква информацията на банките за тези заеми да бъде публична, а кредитът - обезпечен.

Китай, който е най-големият промишлен замърсител, си е поставил за цел да достигне нетни нулеви емисии до 2060 г., но преди това до 2030 г. те ще нарастват. Растежът на китайската икономика се забави тази година заради голямото повишение на енергийните цени. В резултат на енергийните предизвикателства и ограниченията в доставките характеристиките на "стагфлацията" станаха по-очевидни и биха ограничили възможностите за краткосрочна политика, смятат анализаторите на американската банка Citi. Производствената инфлация достигна най-високото ниво от 26 години, като това е причината дейността на предприятията да спадне за втори пореден месец през октомври. Няколкото регулаторни промени, които правителството наложи в различни сектори, сред които технологичният и образователният, също имат своето отражение върху икономиката. Много голяма роля изиграха и проблемите на строителния предприемач Evergrande.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 1
    • + 1

    Интересно как комунистически Китай прилага по-пазарни методи за трансформация към зелена икономика, а капиталистическа Европа се занимава само с ограничения и регулации. В историята сигурно първото ще остане като успех на капитализма, а второто като провал на пазарната икономика.

    Нередност?
Нов коментар