🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Краят на 2021 г. се очаква да е силен за американската икономика

По-ниска безработица и по-високи потребителски разходи ще преобладават през последното тримесечие

Потребителските разходи в САЩ се увеличиха повече от очакваното през октомври.
Потребителските разходи в САЩ се увеличиха повече от очакваното през октомври.
Потребителските разходи в САЩ се увеличиха повече от очакваното през октомври.    ©  Reuters
Потребителските разходи в САЩ се увеличиха повече от очакваното през октомври.    ©  Reuters

Празничният период ще окаже голямо влияние върху американската икономика в последното за 2021 г. тримесечие. Все по-малко хора подават документи за обезщетения за безработица, потребителите харчат повече пари, като това се случва въпреки все по-високата инфлация. Решението на повечето банки да променят прогнозите си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) за последната четвърт не идва като изненада, пише в анализ Reuters.

Данните на Министерството на труда в САЩ показват, че броят на новите молби за обезщетения за безработица е най-ниският от 1969 г. насам. Това са данни, който са коригирани на сезонна база. Безработните пък са достигнали нивата от март 2020 г., когато икономиката започна да усеща истинските последствия от пандемията от коронавирус. Броят на хората, които в продължителен период от време получават такива обезщетения, е намалял с 60 хил. до 2.04 млн. души.

Колкото и да са обещаващи данните на Министерството на труда обаче, трябва да се отбележи и фактът, че те може да не са напълно точни. Това е така заради трудностите, които администрацията има в коригирането на данните на базата на сезона, за който се отнасят. "Поредицата от молби за обезщетения може да бъде шумна и особено неспокойна около празници като Деня на благодарността, когато сезонните фактори предвиждат големи колебания в основните данни", казва Даниел Силвър, икономист в JPMorgan в Ню Йорк. "Но въпреки това първоначалните искове са паднали с повече от половин милион през годината до 20 ноември, както преди, така и след сезонната корекция."

Има какво да се иска от икономиката

Трудовият пазар обаче не е в оптимално състояние. Макар и експертите да смятат, че сегашните нива на безработица са характерни за стабилен трудов пазар, силно се усеща и недостигът на квалифицирана работна ръка. Тази тенденция започна с първата вълна на коронавируса, но все още не е приключила. "Може да има някои сезонни проблеми с адаптирането, но знаците са пред нас и всички анекдотични доклади за това как компаниите не могат да намерят помощта, от която се нуждаят, са верни", казва пред Reuters Кристофър Рупки, главен икономист във FWDBonds в Ню Йорк. Свободните работни места в края на септември възлизат на 10.4 млн., но работната ръка в САЩ е намалял с 3 млн. души от началото на пандемията, показват данни на Министерството на труда.

Наблюдава се и увеличение на потребителските разходи, които осигуряват над две трети от икономическата активност в САЩ. Те са нараснали с 0.6% през септември и с 1.3% през октомври. Индексът на разходите за лично потребление (PCE), който Федералният резерв използва за измерването на инфлацията, се е увеличил с 0.4%. В него обаче не влизат храната и енергията, които са две от най-силно засегнатите от инфлацията сектори. Увеличението на годишна база до края на октомври е 4.1%, което е най-големият ръст от 30 години насам. Потребителските разходи в САЩ се увеличиха повече от очакваното през октомври, тъй като домакинствата купуваха превозни средства и редица други стоки, но все още не показват признаци на задържане поради високата инфлация.

Търговията също оказва своето влияние върху икономиката. Износът надхвърля вноса през октомври, като дефицитът падна с 14.6% до 82.9 млрд. долара. Натрупването на запаси, което беше главен двигател на ръста на БВП в последното тримесечие, продължава да запазва нивата от третото тримесечие на годината.

Все още няма коментари
Нов коментар