🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ и Китай заедно срещу петролния картел

Вашингтон помоли големите държави потребители координирано да освободят количества от резервите си, за да спрат поскъпването на нефта

Залогът е цената на най-важната суровина в света, в момент, когато политиците и централните банкери се борят с най-силния инфлационен скок за повече от 10 години.
Залогът е цената на най-важната суровина в света, в момент, когато политиците и централните банкери се борят с най-силния инфлационен скок за повече от 10 години.
Залогът е цената на най-важната суровина в света, в момент, когато политиците и централните банкери се борят с най-силния инфлационен скок за повече от 10 години.    ©  Reuters
Залогът е цената на най-важната суровина в света, в момент, когато политиците и централните банкери се борят с най-силния инфлационен скок за повече от 10 години.    ©  Reuters

Това е успех за американския президент Джо Байдън. След виртуалната среща на върха с китайския лидер Си Дзинпин Пекин, който е най-големият вносител на петрол в света, обяви планове да освободи количества от стратегическия си петролен резерв за втори път тази година. Администрацията на Байдън помоли широк кръг страни, включително за първи път Китай, да обмислят такива действия. Целта е да притиснат Организацията на производителите на петрол, водени от Саудитска Арабия и техните съюзници начело с Русия (ОПЕК+) да поддържат адекватно глобално предлагане.

Противопоставянето е най-голямото в петролната геополитика след ценовата война между Саудитска Арабия и Русия в началото на 2020 г. Залогът е цената на най-важната суровина в света в момент, когато политиците и централните банкери се борят с най-силния инфлационен скок за повече от 10 години. Джо Байдън е изправен пред спад в одобрението преди междинните избори за Конгрес догодина, а американците посочват инфлацията като нарастващ проблем. Наскоро президентът нареди на Федералната търговска комисия на САЩ да проучи нарастващото несъответствие между резкия спад на цените на фючърсите на бензин на едро и цените на дребно, които едва се понижиха.

ОПЕК+ не отстъпва

Докато световната икономика се възстановява от пандемията, САЩ и други страни са разочаровани, че производителите от ОПЕК+ отхвърлят исканията на Вашингтон за по-големи доставки на петрол. Членове на ОПЕК обаче смятат, че възстановяването е крехко. Миналата седмица генералният секретар Мохамад Баркиндо каза, че ОПЕК очаква излишъкът от доставки на петрол да започне да се увеличава следващия месец.

ОПЕК+ планира да се срещне на 2 декември, но засега не дава знак, че ще реагира на призивите. А няма по-лоша комбинация от растящо търсене и ограничено производство, чийто краен резултат е повишаване на цените на петрола. Трябва да се има предвид, че това търсене в краткосрочен план изглежда под въпрос, ако повече държави въведат отново ограничителни мерки заради пандемията. Подобна ситуация може да забави връщането на работа и възстановяването на авиационния сектор, които определят потреблението на бензин, дизелово гориво и реактивно гориво. Сигнал за това е спадът на цените с 11% през последните седмици спрямо най-високото ниво през годината заради затягането на ограниченията в Европа.

Петролният картел повишава добива с 400 хил. барела на ден, като постепенно намалява рекордните съкращения на производството с над 10 млн. барела на ден, направени през 2020 г., когато пандемията понижи значително търсенето. Организацията все още не е върнала на пазара около 3.8 млн. барела на ден от съкратените доставки. Няколко от нейните членове не успяха да постигнат производствените си цели поради липса на капацитет. "Половината от членовете й не могат да изпълнят квотите си поради собствените си недостатъчни инвестиции. Това усложнява промяната на квотите, тъй като такова решение трябва да бъде единодушно", казват от Goldman Sachs в бележка до клиентите си.

САЩ имат най-големия стратегически резерв от над 600 млн. барела. Той е създаден през 70-те години на миналия век след петролната криза, за да осигури адекватни спешни доставки. През последните години бумът на шистовия добив увеличи производството в САЩ, което им позволи да конкурират Саудитска Арабия и Русия и направи страната по-малко зависима от вноса от други държави, особено от членове на ОПЕК.

Обединени усилия

САЩ и съюзниците им са координирали освобождаване на количества от стратегическите петролни резерви и преди, като например през 2011 г., когато доставките бяха засегнати от войната в Либия, която е член на ОПЕК. Белият дом вече официално обяви, че Министерството на енергетиката ще освободи 50 млн. барела от стратегическия петролен резерв с цел понижаване на цените на горивата в страната и справяне с несъответствието между търсене и предлагане. В близките месеца ще бъдат пуснати 32 млн. барела, които ще бъдат попълнени през следващите няколко години.

За първи път Китай може да участва в общи действия със САЩ, макар че търговските отношения между двете най-големи икономики са далеч от добри през последните години. Енергийната криза обаче удари и Китай, а производствените цени не спират да растат, което се пренася и върху потребителите. Националната администрация за храни и стратегически резерви на Китай потвърди, че работи по подготовка на търг. "Ще публикуваме повече подробности за обема на петрола и датата на продажбата му на нашия уебсайт своевременно", казват от институцията. Няколко дни по-късно говорител на външното министерство заяви, че страната ще освободи петрол от резервите според нуждите си, като добави, че страната е в тясна комуникация със страни, произвеждащи и консумиращи петрол.

Това е вторият път тази година, в който Китай посяга към стратегическите си резерви. Страната продаде част от тях на частни инвеститори, като това се случи на първия търг за петрол в страната. Consultancy Energy Aspects заяви в бележка до клиентите, че се очаква Пекин да освободи още 10 млн. до 15 млн. барела суров петрол от запасите си на следващия търг. Освободените количества трябва да бъдат попълнени в рамките на 90 дни. Пазарът трябва да се съсредоточи върху това откъде тези страни ще намерят суров петрол, за да запълнят резервите си, като се има предвид колко ниски са запасите.

Япония също обмисля освобождаването на петрол от запасите си за първи път, за да ограничи растящите цени на петрола. Премиерът Фумио Кишида сигнализира за готовността си да се противопостави на покачването на цените след искането на Вашингтон. Въпреки това Токио ще трябва добре да аргументира подобен ход, тъй като според законите в страната може да освобождава резерви само по време на ограничения в доставките или природни бедствия, но не и за понижаване на цените. "Продължаваме да обмисляме какво можем да направим законно при предпоставката, че Япония ще се координира със САЩ и други заинтересовани страни", казва Кишида.

Страната използва резервите си в миналото, за да се справи с последиците от войната в Персийския залив в началото на 90-те години и смъртоносното земетресение и цунами през 2011 г. Бедна на ресурси, Япония получава по-голямата част от петрола си от Близкия изток. Покачването на цените на петрола и отслабването на йената водят до поскъпване на вноса, нанасяйки двоен удар на зависимата от търговията страна.

Какъв ще бъде ефектът

Усилията на САЩ в краткосрочен план вероятно ще дадат резултат и заради ковид ограниченията. "Изглежда, че музиката е спряла засега петролните бикове", смята Джон Килдъф, основател на хедж фонда Again Capital. "Освен ако студеното време не дойде малко по-рано, за да ускори нуждите от отопление и енергийни продукти, очаквайте суровият петрол да се търгува между 70 и 75 долара, с възможност за понижаване до 60, ако случаите на ковид-19 се умножат."

По-важно е дали и в бъдеще САЩ и Китай ще работят заедно, за да влияят на петролните цени, и дали ОПЕК ще възприеме това съвместно действие като предвестник на по-тясно сътрудничество между най-големите потребители на петрол в света. Или както твърди пред Bloomberg Робърт Джонстън от Колумбийския център за глобална енергийна политика, ако има координирано освобождаване на суров петрол от стратегическите резерви на САЩ и Китай, това би било една нова реалност за ОПЕК.

В такава нова ситуация ОПЕК и ОПЕК+ могат да помислят за допълнително намаляване на доставките. "Ако започне координирано освобождаване на обеми от стратегическите резерви на Китай и САЩ, това може да накара ОПЕК+ да забави текущия темп на месечно увеличение на производството от 400 хил. барела на ден", предупреждава Джонстън.

Пред Forbes членове на ОПЕК+ потвърждават за такова потенциално развитие, като заявяват, че освобождаването на милиони барели от запасите на най-големите им клиенти е неоправдано от текущите пазарни условия и може да се наложи организацията да преразгледа плановете си за увеличаване на производството на петрол, когато се събере следващата седмица.

ОПЕК+ ще следи също така дали тези координирани действия няма да доведат до ново връщане към глобалните дисбаланси, особено ако се възстанови ръстът на шистовото производство в САЩ и високите цени забавят търсенето. И е възможно общите усилия на двете най-големи икономики в света да успеят да въздействат на петролния картел да се държи пазарно.