🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ предупредиха съюзниците си, че Русия подготвя настъпление в Украйна

Москва определи информацията като изкуствено нагнетяване на напрежението

Владимир Путин отрече каквото и да е намерение за нахлуване, но приема тревогата на Запада като доказателство, че действията му са привлекли вниманието на САЩ и техните съюзници
Владимир Путин отрече каквото и да е намерение за нахлуване, но приема тревогата на Запада като доказателство, че действията му са привлекли вниманието на САЩ и техните съюзници
Владимир Путин отрече каквото и да е намерение за нахлуване, но приема тревогата на Запада като доказателство, че действията му са привлекли вниманието на САЩ и техните съюзници    ©  Reuters
Владимир Путин отрече каквото и да е намерение за нахлуване, но приема тревогата на Запада като доказателство, че действията му са привлекли вниманието на САЩ и техните съюзници    ©  Reuters

Американското разузнаване е предупредило европейските съюзници за нарастваща опасност от Русия да осъществи настъпление в Украйна. Разузнавателните данни показват струпване на руски войски и артилерия по границата, като целта е подготовка за бързо, мащабно навлизане в Украйна от множество места, ако президентът Владимир Путин реши да направи това, твърдят източници на Bloomberg. Руските планове зависят от времето, но то може да се случи в рамките на няколко седмици, ако няма реакция от страна на Запада, заявява източник на телевизия CBS.

Разузнавателните данни са били показани на членове на НАТО през последната седмица, за да подкрепят опасенията на САЩ относно възможните намерения на Путин. Според американското разузнаване Путин вероятно обмисля да предприеме инвазия в началото на следващата година, тъй като войските му отново се струпват близо до границата.

Източници отбелязват, че сегашното струпване на войски надхвърля предишните подобни действия на Русия. "За разлика от натрупването на сили миналата пролет, което се разглеждаше като демонстрация на сила, служителите на американското разузнаване предупреждават, че сегашното може да бъде подготовка за действителна инвазия в Донбас в Източна Украйна". В информацията се описва сценарий, при който войските ще преминат в Украйна през Крим, руската граница и през Беларус с около 100 батальонни тактически групи - потенциално около 100 хил. войници. Около половината от този брой тактически групи вече са на позиция и нахлуването ще получи въздушна подкрепа.

Според източниците на Bloomberg Москва притежава десетки хиляди резервисти, като броят е рекордно висок от разпадането на СССР. Те обясниха, че ролята на резервистите във всеки конфликт ще бъде да осигурят територия в по-късна фаза, след като тактическите батальони проправят пътя. Русия не е обявила публично никакво голямо свикване на резервисти.

Позицията на Москва

Миналата седмица президентът Владимир Путин отрече каквото и да е намерение за нахлуване, но приема тревогата на Запада като доказателство, че действията му са привлекли вниманието на САЩ и техните съюзници, които той обвини, че не са взели достатъчно сериозно отношението на Русия спрямо Украйна. За Путин Украйна е незавършена работа след анексията на Крим през 2014 г. Той вижда Украйна като част от Русия и е недоволен от задълбочаващите се отношения на страната със Запада, особено от желанието за сътрудничества с НАТО. Въпреки че каза, че не иска война, в реч миналата седмица президентът добави, че целта му е да държи САЩ и техните съюзници на ръба, "доколкото е възможно, така че никой да не си науми да предизвика конфликт, от който не се нуждаят нашите западни граници".

Русия определи информации като изкуствено нагнетяване на напрежението и като истерия. В изказване на говорителя на външно министерство Дмитри Песков се казва, че Русия "е обвинена за някаква необичайна военна активност на собствената си територия от [хора], които докарват до границите й собствената си бойна техника".

Песков визира активността на НАТО в Черно море. По-рано президентът Путин обвини страните от НАТО в това, че са допуснали американски бомбардировачи да се доближат на 20 км от Русия. Кремъл настоява НАТО да спре разширяващото се сътрудничество с Украйна. В същото време руските власти разбират, че всеки опит за военна окупация на части от Украйна ще се сблъска с широка обществена съпротива на място и ще предизвика сериозни западни санкции, които могат да ударят руската икономика, твърдят източници, близки до властите.

Украинският министър на отбраната Алексей Резников посети Вашингтон миналата седмица и поиска от Пентагона повече помощ за защита на въздушното пространство и крайбрежието на страната. Шефът на разузнавателната агенция на отбраната в САЩ каза пред изданието Military Times, че вярва, че Русия може да се готви за атака до края на януари или началото на февруари, включваща въздушни удари и нахлуване през Беларус.

Напрежението между Русия и Украйна се взриви през 2014 г., когато Москва анексира Кримския полуостров и подкрепи сепаратисткия бунт в източната част на страната. Това предизвика широки санкции на САЩ и Европа, но конфликтът продължи, като загинаха около 14 хил. души в Източна Украйна. Източниците от американското разузнаване твърдят, че всяка нова атака ще бъде в мащаб, много по-голям от преди седем години.

Предупрежденията на САЩ за потенциална инвазия се разглеждат в Москва като знак, че Вашингтон - поне досега, няма намерение да прави компромис и обединява трансатлантическо единство срещу Русия. "САЩ полагат основата за единен отговор на санкциите", каза Дмитрий Суслов, експерт по отношенията на Русия със САЩ и Европа във Висшето училище по икономика в Москва.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • - 5
    • + 6

    Същото разузнавене предупрепреждаваше и за оръжие за масово унищожение в Ирак.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Re: KERUX
    С US разузнаването е като с БГ приказката за зелника: не е важно кой какво (по)казва, а кой го оставя да го прави и кой му се връзва...

    Ако покойният ген. Колин Пауъл тогава наистина беше внесъл в ООН епруветка с Bacillus anthracis, заради която САЩ убедиха света да си затвори очите и да ги остави да завладеят природните богатства на Ирак, доста от събеседниците му щяха да пренощуват студени в моргата, защото с антракса шега не бива.
    Така че им е показвал я брашно, я кокаин...

    Ако Русия искаше да завладява Украина, досега да го е направила. А и защо тъкмо сега и по начин все едно сме в 1914 г в началото на Първата световна - с пехота и артилерия от три страни?

    Ако Господ от нещо е лишил англосаксите, на първо място това е от въображение. Те са възпитани да смятат, че щом има прецедент и нещо някога е станало по някакъв начин, то и занапред това ще проработи тъкмо по този начин.
    Кукиш.

    Всъщност цялата политико-медийна шумотовица, че Путин щял да прати войските си и да си вземе Украина е поредната кампания за плашене на по-простата публика.
    Защото, ако наистина Русия се гласеше да ... (всъщност какво да направи с Украйна?), Войска польска щеше да е на изходни позиции на източната си граница, Прибалтика щеше да е натежала от US танкови бригади, в Черно море натовските фрегати щяха да са повече от скумрията, а бобът и брашното от магазините щяха да са изкупени отдавна.

    Какво се цели с плашенето на европейците?

    Столтенберг онзи ден го каза много ясно, ама кой да слуша: ако Германия откаже повече да съхранява US атомните бомби В 62, те ще бъдат разположени - забележете!!! - в ИЗТОЧНА ЕВРОПА.

    И тъй като в Германия наистина се води дебат за отърваване от американските атомни оръжия, нато ще ги мести най-вероятно в Полша и в Прибалтика. И за да не остане впечатление у някого, че който поиска може да се отърве от Америка и други да почнат да пробват, местенето на бомбите ще бъде представено като ..."засилване отбранителния потенциал на алианса в отгвор на руската агресия".

    Просто трябва да се измисли поредната "руска агресия".

    И - хоп! - вместо епруветка с бял прах се показват сателитни снимки на правоъгълничета, за които се казва, че са струпване на руски войски за нападение срещу Украйна от вчера. А дали е така - ходи да проверяваш...

    Ако някой на Иван Вазов 30 можеше да мисли, щеше вероятно да се запита:
    1. В битността на какъв нато ще мести американско ядрено оръжие? Та то не е на нато, а на САЩ. А това са два различни субекта на международното право;
    2. Никой не е отменял Договора за неразпространение на ядрено оръжие. Като какво то ще се появи в цитираната от Столтенберг Източна Европа?

    Спете спокойно, Украйна ще си се разпадне и сама.
    Без грам руска помощ.

    Нередност?
  • 3
    bluewater avatar :-|
    BlueWater
    • - 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    До коментар [#2] от "D-r D":
    Точно ядреното оръжие възпира Русия да атакува дадена държава. След разпадането на СССР, Украйна имаше третия по големина в света ядрен арсенал. Ако този арсенал беше останал Русия никога нямаше да си позволи да вкарва оръжия в Донбас и да анексира Крим. На 5 ноември 1994г. САЩ, Великобритания и Русия гарантираха териториалната цялост на Украйна, а тя се отказа от 1700 ядрени бойни глави, монтирани на междуконтинентални, ракети със среден обсег и въоръжения за стратегически бомбардировачи. Русия от години нарушава този меморандум и заплашва Украйна!

    Нередност?
  • 4
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • + 1

    До коментар [#3] от "BlueWater":
    В тоя ред на мисли, вероятно само ядреното оръжие възпира лидерите на свободния свят и техните сателите (към които сме се закачили и ние с чифте пищови, без да са ни питали) да заръфат Русия, както го правят редовно с по-слабите непослушни страни. Шишенца с бял прах и снимки на танкове все ще се намерят...Казват, че когато СССР извършва първия си ядрен опит през 1949, в изгнание в Париж Керенски, онзи същия с временното правителство и Зимния дворец, който в никакъв случай не симпатизирал на Съветите, подскачал и викал радостно възбуден: "Сега вече никой няма да нападне Русия" :-) Но ядреното оръжие не е за всеки, силата върви ръка за ръка с отговорността, а като знам какво направиха украинците с цялото си останало от СССР наследство, ако имаха и ядрено оръжие, кой знае на кого колко щяха да са шътнали досега из близкия и далечен изток? Ядрено оръжие в бившия СССР сигурно е имало и в Армения, и в Азербайджан, и в становете из средна Азия, и добре, че сега нямат, нали? Или смятате, че ако имаха, там щеше да цари траен мир и благоденствие?

    Нередност?
  • 5
    bluewater avatar :-|
    BlueWater
    • - 1

    До коментар [#4] от "weiss":
    Може да научите историята преди да правите някакви "разсъждения", който не заслужават коментар. След разпада на СССР ядрено оръжие имаше само в Русия, Украйна, Казахстан и Беларус, като само Украйна искаше да го задържи.

    Нередност?
  • 6
    weiss avatar :-|
    Weiss

    Обикновено не влизам в полемика с хора, които ме съветват да "науча историята", отговарям по изключение, темата ми е интересна. Стратегическо ядрено оръжие в бившия СССР има в почти всички съюзни републики. Силози за МБР има и в други републики, извън тези четири; ЯО, базирано на подводни лодки - само в РСФСР, по географски причини, а виж, на въздушни носители, третия елемент от ядрената триада, из целия съюз. Много в Прибалтика (ген. Джохар Дудаев, командващ в това време 326-та тежкобомбардировъчна авиационна дивизия в гр. Тарту, Естония разказва в редица интервюта за ядреното оръжие под негово командване), много в Средна Азия (Авиобаза Манас в Киргизстан например, наскоро стана дума покрай поредните пазарлъци там), инфото е в открит достъп. Стратегическото ЯО на МБР и самолети просто е твърде много - в Казахстан например остават около 1100 ядрени бойни глави, повече, отколкото във Великобритания, Франция и Китай взети заедно. Но навсякъде и след обявяване на независимостта на съответните републики това стратегическо ЯО е под централното командване на ГЩ на СА (после РА), а не на местни структури. Ако не ми вярвате, повярвайте на Леонид Кравчук, първият президент на Украйна, изказванията му по тоя повод са многобройни и лесни за намиране из украинския сегмент на нета. Контролът над ЯО в Украйна е в Москва, първите двама украински президенти нямат „ядрени“ куфарчета, не могат да заповядат пуск; в това отношение ядреният статут на Украйна наподобява този на Турция или Германия, където в Инджирлик имаше, а в Рамщайн и сега има ЯО. Скоро може да има и в Полша, ама си е американско. Говорим за стратегическо ЯО, а тактическото е друга бира, него го е имало навсякъде, в общовойсковите армии, дори в заобиколената отвсякъде от соцстрани Молдавия. Това тактическо ЯО е изведено от останалите в проблемните региони части своевременно, вкл. и от Украйна, и добре, че е така; представете си дали щяха да се въздържат всички от Приднестровието до Карабах от употребата на ядрени артилерийски снаряди, ако ги имаха в арсеналите си. „Смешния“ плач на някои украински политици обаче и Ваша теза е за стратегическото ЯО, което в реалността Украйна не е можела по никакъв начин да задържи, и то по много причини-финансови, технологични и политически. Самите те изчисляват необходимите за това разходи на 65 милиарда, щатски долара от началото на 90-те. Технически нямат възможност да го поддържат, утилизират, а срокът на годност тече. Самият Кравчук в 2016 използва израза „маймуна с граната“, описвайки как би изглеждала Украйна с ядрено оръжие. САЩ и колективният Запад заплашват не просто със санкции, а с пълна блокада, Русия приглася с половин уста (ракетите все пак са насочени към САЩ). Как Украйна да има ядрено оръжие, което дори не контролира, без да се превърне в Европейска Северна Корея? Позицията на САЩ си е същата и сега-през 2017г. , доста след Майдана, Курт Волкер, специален представител на Държавния департамент за Украйна, я „натърти“ в интервю за първи канал на украинската телевизия. Тъгата по „изгубения“ ядрен статут на Украйна е нещо като нашата мантра за трите морета – тема за упражнения на политици-популисти, кото не си вярват и на една дума. Най-гласовития застъпник на задържането на ЯО е бил Леонид Кучма; след като спечелва изборите през 1994г. станал втория президент на Украйна, той самият, превърнал се за една нощ от ястреб в гълъб, подписва Будапещенския меморандум-такава е реалността. Относно този меморандум, за чието ратифициране никой никога не е отварял и една дума (а така влизат в сила за държавите международните договори), има един интересен факт: гаранциите, за които говорите, са гаранции (guarantees на английски, гарантий на руски) само в украинската версия; във версията на английски се използва думата “уверения”-assurances (анг), заверений (рус). Защо е така, не знам, аз сега уча историята ;-) , но като юрист мога да потвърдя, че Будапещенският Меморандум няма задължителна правна сила за подписалите го. И ако пак не вярвате на мен, повярвайте на посолството на САЩ в Минск, http://minsk.usembassy.gov/budapest_memorandum.html което казва същото в един прес рилийз от 2013 по повод твърдение на Беларус, че санкциите срещу нея нарушават Будапещенския меморандум. Ясно, че всичко зависи от гледната точка, ама „ ... the Memorandum is not legally binding..“ Това между впрочем се е разбирало ясно и през далечната 1994, Кучма споделя през 2009 на една международна конференция в Йерусалим, че Франсоа Митеран му бил казал „Синко, не вярвай на този документ, ще те излъжат“ ... Еми, кьорав карти не играе! Това важи и за онези, дето повярваха на устните уверения, че НАТО няма да се разширява на изток ;-) Реалполитик, нищо лично.
    П.С. Извинения за дългия пост.

    Нередност?
  • 7
    bluewater avatar :-|
    BlueWater

    До коментар [#6] от "weiss":


    До коментар [#6] от "weiss":
    Не знам какъв юрист сте, но отново изказвате твърдение, че "Силози за МБР има и в други републики, извън тези четири", без да представите никакви доказателства. Може да се запознаете с международната програма "Nunn-Lugar Cooperative Threat Reduction Program" от 1991г. на двама американски сенатори, с цел да намали рисковете, свързани с оръжията за масово унищожение (ОМУ) след разпадането на СССР. След изтеглянето на всички тактически и преносими ОМУ в Русия, единствено в Беларус, Украйна и Казахстан са останали ядрени оръжия.
    https://www.dtra.mil/Mission/Mission-Directorates/Cooperative-Threat-Reduction/
    https://www.britannica.com/topic/Cooperative-Threat-Reduction

    Нередност?
  • 8
    bluewater avatar :-|
    BlueWater

    До коментар [#6] от "weiss":

    Разпадането на Съветския съюз оставя 25% от силозите на Междуконтинентални Балистични Ракети (МБР) на бившата страна и 40% от нейните стратегически бомбардировачи с голям обсег извън територията на Руската федерация. Украйна наследява 176 базирани в силози МБР, 130 SS-19 и 46 SS-24, всяка от които е въоръжена с множество бойни глави, за общо около 1240 стратегически бойни глави, 44 стратегически бомбардировача, въоръжени с почти 588 крилати ракети с въздушно изстрелване (КРВИ) и 2600 тактически ядрени оръжия. Беларус наследява 81 сухопътни МБР SS-25, всяка от които е въоръжена с една бойна глава и над 1000 тактически ядрени оръжия. Казахстан наследява 104 МБР SS-18, базирани на силози, въоръжени с общо 1040 бойни глави и 40 стратегически самолета, въоръжени с 370 КРВИ. И трите бивши съветски републики също наследяват значителни елементи от бившия съветски ядрен научно-производствен комплекс. Освен това Русия разполага с приблизителен инвентар от 1300 метрични тона високообогатен уран и някъде между 120 и 170 метрични тона оръжеен плутоний, разположен на около 60 обекта в стотици сгради.
    https://www.russiamatters.org/facts/cooperative-threat-reduction-timeline

    Нередност?
Нов коментар