Икономическото възстановяване е застрашено поради липса на работници

Ранното пенсиониране и ниската миграция водят до спад в работната сила

Основният въпрос е дали напусналите работници ще се завърнат, или работодателите, потребителите и политиците ще трябва да се адаптират към по-ниските нива на работна сила.
Основният въпрос е дали напусналите работници ще се завърнат, или работодателите, потребителите и политиците ще трябва да се адаптират към по-ниските нива на работна сила.
Основният въпрос е дали напусналите работници ще се завърнат, или работодателите, потребителите и политиците ще трябва да се адаптират към по-ниските нива на работна сила.    ©  Reuters
Основният въпрос е дали напусналите работници ще се завърнат, или работодателите, потребителите и политиците ще трябва да се адаптират към по-ниските нива на работна сила.    ©  Reuters

Две поредни години на сътресения карат милиони хора да напуснат работа, което е допълнителен натиск върху над пазара на труда, засилен и от спада в международната миграция. Това представлява заплаха за икономическото възстановяване след пандемията, като много компании, надявали се проблемът да е временен, са принудени да ограничат бизнеса си и дори да се откажат от него поради липса на работници, пише Financial Times в анализ за ефекта от ковид върху пазара на труда. Ситуацията създава дилема и за централните банки в момент, когато инфлационният натиск се засилва, а финансовите пазари са нестабилни.

Основният въпрос е дали тези работници ще се завърнат, или работодателите, потребителите и политиците ще трябва да се адаптират към по-ниските нива на работна сила. Този проблем е особено важен за САЩ и Великобритания, където заетостта е по-ниска от преди началото на пандемията. За разлика от тях обаче в ЕС заетостта почти е възстановила нивото си от преди пандемията, като в някои страни като Франция и Испания тя дори е по-висока.

Основни фактори

Въпреки разликите между страните съществуват някои общи фактори, които водят до намаляване на работната сила - спадът в миграцията и нарастващият брой на ранните пенсионирания. Недостигът на работна ръка във Великобритания, въпреки че предшества Brexit, се е изострил от внезапното спиране на притока на работници от континента. Положението е подобно и в Германия, която разчита на постоянен приток на мигранти, за да замени застаряващото си население. Според Даян Суонк, главен икономист в Grant Thornton, работната сила в САЩ е "с два милиона души по-малко, отколкото би трябвало да бъде" поради рестриктивните имиграционни политики, прилагани от 2016 г. насам.

Друг важен фактор в САЩ и Великобритания е увеличаващото се ранно пенсиониране - рязко обръщане на тенденцията отпреди пандемията хората да остават по-дълго на работа. В ЕС не е имало вълна от ранно пенсиониране по време на пандемията, тъй като в много страни това вече е норма. Някои от възрастните работници биха се върнали на работа, след като пандемията отшуми и се увеличат финансовите затруднения, но мнозина няма да го направят.

В САЩ по-голямата финансова свобода също оказва влияние върху спада на работната сила в най-активната възрастова група. Това не изглежда да е свързано с обезщетенията за безработица от времето на пандемията, чието изплащане приключва. Проучване сред безработните, проведено от сайта за обяви за работа Indeed, установява, че повечето от тях не търсят спешно работа, и че според мнозина това е така, защото имат спестявания или работещ партньор, който изкарва пари. Също така е намалял и броят на американците, които работят на повече от едно място.

Проучванията обаче показват, че много работници все още са възпрепятствани от опасенията, свързани с Covid, и продължаващите трудности с грижите за децата. Въпреки че училищата отново отвориха врати, те все още са затруднени от карантините, а работниците, които обслужват занималните, вече могат да намерят по-добро заплащане в Amazon или Walmart.

Според финансовия министър Джанет Йелън работниците ще се върнат обратно, когато опасенията, свързани с ковид, намалеят. В Обединеното кралство, въпреки че прогнозата на Английската централна банка е за възстановяване на работната сила, има риск от по-траен спад на заетостта поради продължаващите опасения за здравето и дългия COVID, както и поради нарастващия брой на ранното пенсиониране.

По-големият дългосрочен проблем обаче е демографският и работодателите се подготвят за бъдеще, в което ще трябва да направят много повече, за да помогнат на хората в периферията на пазара на труда да намерят работа.

"Ще се подобри ли положението? Вероятно не...В дългосрочен план ситуацията е една и съща за всяка страна", казва Жак ван ден Брук, изпълнителен директор на Randstad, компания за набиране на персонал с дейност в Северна Америка и Европа. Той смята, че компаниите трябва да станат по-отворени към наемането и обучението на хора, които само частично отговарят на техните критерии, както и да се насочат към селските райони, където все още има свободни работници.