🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да уволниш 900 души чрез разговор в Zoom и да излезеш в отпуск

Трима мениджъри от Better.com подадоха оставки, а други компании вече проявиха интерес към уволнените служители

Мениджърът на ипотечната компания Вишал Гарг твърди, че съжалява за начина, по който е съобщил новината.
Мениджърът на ипотечната компания Вишал Гарг твърди, че съжалява за начина, по който е съобщил новината.
Мениджърът на ипотечната компания Вишал Гарг твърди, че съжалява за начина, по който е съобщил новината.    ©  Better.com
Мениджърът на ипотечната компания Вишал Гарг твърди, че съжалява за начина, по който е съобщил новината.    ©  Better.com

Главният изпълнителен директор на Better.com се извини, че е уволнил 900 служители чрез разговор в Zoom в началото на месеца, след като запис на неприятната сцена придоби популярност в мрежата. Мениджърът на ипотечната компания Вишал Гарг твърди, че съжалява за начина, по който е съобщил новината, става ясно от писмо, адресирано до служителите. Макар подходът му да е бил грешен, Гарг остава зад решението за съкращение на персонала. Дни след извинението обаче той беше "пуснат в отпуск" от борда на директорите на компанията след продължили противоречия през изминалата седмица. Трима души от мениджърския екип на Better.com подадоха оставки, а планираното излизане на компанията на борсата чрез SPAC вероятно ще се отложи, разкри Fortune.

"Осъзнавам, че начинът, по който съобщих тази новина, влоши и без това трудната ситуация", пише Гарг в обръщението към служителите си. Той признава, че "не е успял да покаже необходимото уважение и признателност" към уволнените служители и техния принос към компанията. Все пак мениджърът казва, че решението за съкращението на персонала е необходимо и не се отказва от него, макар то да е било зле комуникирано.

Въпреки извинението дни по-късно от ново вътрешно съобщение, този път от борда на директорите, става ясно, че Гарг, който е един от основателите на стартъпа, "ще си вземе почивка", а главният финансов директор Кевин Райън временно поема управлението. Ръководството също така казва, че независима компания ще направи оценка на лидерството и работната среда на фирмата.

Нестандартното уволнение

"Ако сте в този разговор, вие сте част от злощастната група, която е уволнена." Така мениджърът на стартъпа за ипотеки и недвижими имоти съобщи в конферентен разговор на 900 свои служители, че остават без работа. Той обосновал съкращенията с пазарните условия, представянето и продуктивността на компанията.

Разговорът продължил около три минути и приключил рязко, а скоро след това уволнените вече нямали достъп до вътрешната комуникационна мрежа на компанията, споделят участници в случката в интервю за BBC. "Изхвърлиха ни като боклук", коментира един от служителите. Много от загубилите работата си са били част от компанията от нейното създаване през 2016 г.

Обвинения

Искреността на извинението на Гарг беше поставена под съмнение от други негови изказвания и отношението му към персонала. След изразено недоволство от страна на останалите служители в професионалната платформа Blind Гарг отвърнал на коментарите, без да разкрива самоличността си. Той обвинил поне 250 от уволнените служители, че са работили само по 2 часа на ден вместо 8, както е по договор, и по този начин са ощетявали колегите си и компанията. Мениджърът е потвърдил пред Fortune, че е автор на тези коментари. "Можех да се изразя по друг начин, но смисълът е същият", признава той. Гарг се заканил да следи отблизо продуктивността на останалите служители, споделят двама от тях пред изданието.

Междувременно оставки подадоха вицепрезидентът по комуникациите на компанията, както и ръководителите на отделите по маркетинг и човешки ресурси, разкри Business Insider.

Макар подходът му да е бил грешен, Гарг остава зад решението за съкращение на персонала.

Това не е първият случай, в който компанията привлича внимание с противоречия и обвинения за токсична работна средна. Миналата година Forbes разкри имейл, в който Гарг обижда служителите си, а през 2019 г. е отправял заплахи към свой бизнес партньор, за които по-късно се е извинил.

Мечта за компаниите

Въпреки че бяха уволнени съвсем неочаквано точно преди празниците, бившите служители на Better вероятно няма дълго да останат без работа. Един от тях, Деми Найт Кларк, организира кариерно събитие за своите бивши колеги. То е подкрепено от местните власти в Шарлът, Северна Каролина, и от фирма в сферата на човешките ресурси, а представители на Microsoft, Robinhood и Intercontinental Capital Group са сред компаниите, заявили участие в срещата. Именно в Шарлът са работили около 200 от засегнатите служители. На фона на недостиг за висококвалифицирани кадри 900 такива да се появят изведнъж на пазара на труда е "мечта за компаниите", коментира Кларк, която заемала поста регионален директор, преди да бъде уволнена.

Better.com, базирана в Ню Йорк, е основана през 2016 г. и предлага ипотеки, застраховки и други услуги за купувачи на жилища чрез своята онлайн платформа. Компанията обяви през май, че планира да излезе на борсата чрез SPAC с очаквана пазарна оценка 6.9 млрд. долара. Нетните приходи на стартъпа достигнаха близо 680 млн. долара през първата половина на тази година - ръст спрямо 237 млн. долара за същия период на 2020 г. Компанията оглави класацията на LinkedIn за топ американски стартъпи през 2020 и 2021 г. Better.com планира да разшири предлаганите от нея продукти с потребителски и студентски заеми и още видове застраховки.

Fortune разкри, че само ден преди въпросното съкращение на 9% от персонала сделката за излизане на борсата е претърпяла промени, което ще изисква ново одобрение от регулаторите и ще забави процеса. Компанията е получила финансова инжекция от 750 млн. долара от SoftBank предварително вместо след завършване на сделката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uys1511761111541407 avatar :-?
    Emil Dimov
    • + 1

    Да уволниш 900 души наведнъж чрез разговор в Zoom?!

    (да за това не се изисква специална подготовка и така се прави с новите технологии - няма дни на ред да водиш разговори с "уволнените" работници с или без потници?!!!)
    след което да излезеш? (или да те пратят твойте началници и теб на "тръстиката"?! ) разбирай в отпуска! (щото много си се преуморил след този разговор?!!! )

    Нередност?
Нов коментар