Да обиколиш безплатно Европа с влак през 2022 г.

В годината на младите ЕС дава възможност за пътуване с екологичен транспорт за младежите, които отговарят за изискванията

DiscoverEU е една от най-успешните инициативи на Европейския съюз, която дава възможност на много млади хора да опознаят европейското културно наследство, история и да се срещнат с хора от целия континент. Пътуването е предимно с влак (има изключения за участниците, които живеят на остров или в отдалечен район), като се насърчава екологичният транспорт. Кандидатстването се провежда два пъти годишно, а успешните кандидати се награждават с безплатна карта за пътуване.

След последната обява през октомври 2021 г., която събра над 330 хил. кандидати (при обявени едва 60 хил. карти за пътуване), Мартин Шпеер и Винсент-Иманюел Хер, инициираха петиция и написаха писмо до Урсула фон дер Лайен, в което призовават Комисията да разшири схемата за всички кандидати. "Предвид предизвикателствата през последните две години - прекратени международни пътувания, ограничена наличност за намиране на нови приятели, участие в богат социален живот и много други - за Европейската комисия е наложително да направи всичко възможно, за да поддържа и надгражда отдадеността на поколението към европейската идентичност и многообразие", написаха те.

Така от 2022 г. DiscoverEU ще бъде част от семейството на програма "Еразъм+" (включително и заради обявлението на Годината на младите хора и на жп транспорта, както и силната подкрепа от Европейския парламент). Следващият кръг за кандидатстване по правилата на "Еразъм+" ще започне през пролетта.

Кой може да кандидатства?

Близо 70 000 младежи вече са получили карта за пътуване от началото на първия кръг на кандидатстване през юни 2018 г. (сред тях 974 са българи). За да отговарят на условията за участие, младите хора трябва да са:

  • родени между 1 юли 2001 г. (включително) и 31 декември 2003 г. (включително); изискването е да бъдат на 18г. към датата на пътуване, но заради ковид пандемията и отложените пътувания при последната обява имаше повече гъвкавост във възрастта;
  • граждани на една от държавите от Европейския съюз към момента на определянето на наградените;
  • попълнили правилно формуляра за кандидатстване онлайн на сайта на Европейския младежки портал.

Следва участие във викторина. На одобрените се предоставя възможност в продължение на минимум 1 ден и максимум 30 дни до 28 февруари 2023 г. да пътуват в целия ЕС. Допълнителна помощ е предвидена за придвижване на млади хора с увреждания или влошено здравословно състояние.

Споделено пътуване с приятели

Младежите могат да пътуват самостоятелно или в група до 4 души. Преживяванията си могат да споделят във Фейсбук групата DiscoverEU, Инстаграм или Twitter с хаштаг #FREEINTERRRAIL.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vagdentata avatar :-@
    Б. Атанасова
    • - 1
    • + 2

    Ама защо само на младежи бе, другите някаква рая ли са, защо няма програми за хора на средна възраст и възрастни хора... ебем ти ейджизма тъпанарски.

    Нередност?
Нов коментар