🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС си постави за цел да мобилизира 43 млрд. евро инвестиции за чипове

Пандемията разкри дългогодишни уязвимости в глобалните вериги за доставки, но решението на проблема никак няма да е евтино

Европа държи под 10% от глобалния пазар на чипове и е силно зависима от доставчици от трети страни.
Европа държи под 10% от глобалния пазар на чипове и е силно зависима от доставчици от трети страни.
Европа държи под 10% от глобалния пазар на чипове и е силно зависима от доставчици от трети страни.    ©  Reuters
Европа държи под 10% от глобалния пазар на чипове и е силно зависима от доставчици от трети страни.    ©  Reuters

ЕС да се превърне във важен играч на пазара на производство на чипове, инвестициите и иновациите в сектора да се увеличат, да се осигури непрекъснатост на веригите за доставки. Тези амбициозни цели си поставя Европейската комисия, която днес предложи ново законодателство за полупроводниците. Очаква се стратегията да мобилизира над 43 млрд. евро публични и частни инвестиции, но сумата е по-ниска в сравнение с основните играчи на глобалния пазар.

Какво предлага ЕК

Предложението, което е част от Дигиталната стратегия 2030, включва изброените няколко стълба. Идеята на т.нар. Chips Act, е да обедини 11 млрд. евро публични инвестиции до 2030 г. от съюза и държавите членки и да привлече значителни по размер частни инвестиции. "Тези средства ще бъдат допълнени с 30 млрд. евро публични инвестиции, които вече са планирани от NextGenerationEU, Horizon Europe и националните бюджети", каза Урсула фон дер Лайен, имайки предвид текущите проекти на ЕС. Допълнително се предвиждат инвестиции в собствен капитал за стартиращи предприятия и разширяващи се компании в сектора, на обща стойност от 2 млрд. евро.

"На заводите за чипове може да бъде позволено да получават повече държавно финансиране" за увеличаване на капацитета им, каза комисарят на ЕС за цифрови технологии Маргрете Вестагер. Това ще спомогне блокът да удвои своя глобален пазарен дял до 20% през 2030 г.".

Комисията също така препоръча на страните членки да създадат съвместен toolbox за осигуряване на доставки на чипове в случай на спешност. Такива мерки включват организиране на съвместни покупки, използвайки пазарната мощ на Европа, и натиск към големите производители в индустрията да предоставят на ЕС информация за налични запаси и други.

Защо е важно

В началото на 2021 г. недостигът на полупроводници в световната икономика засегна секторите на електротехниката за домакинствата, интернет мрежата и медицинското оборудване, смартфоните, таблетите, компютрите и други. В автомобилния сектор например производството в някои държави членки намаля с една трета през изминалата година.

"Недостигът на полупроводници има много конкретни последици върху икономиката на ЕС, работните места и дори свободното време. Автомобилните производители отлагат производството на превозни средства. Доставчиците на широколентов интернет достъп остават без рутери. Геймърите не могат да се докоснат до конзоли от следващо поколение. По-тревожно е, че ситуацията, изглежда, ще продължи известно време", написа наскоро европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон в блога си.

Резултатът е нарастване на разходите за индустрията и по-високи цени за потребителите, както и забавен темп на възстановяване в Европа. В същото време Старият континент е много добре позициониран по отношение на материалите и оборудването, необходими за управлението на големи заводи за производство на чипове, като много компании играят важна роля по веригата на доставки. Въпреки тези силни страни Европа има общ глобален пазарен дял под 10% и е силно зависима от доставчици от трети страни.

Как се справят конкурентите на ЕС

Според EPRS, тинк-танкът на Европейския парламент, през следващите 10 години индустрията ще трябва да инвестира около 3 трлн. долара в научноизследователска и развойна дейност (R&D) и капиталови разходи, за да отговори на нарастващото търсене на чипове. В същото време, конкурентите на ЕС влагат огромна подкрепа в своите производства: инвестициите на китайското правителство в индустрията за чипове се очаква да достигне 200 млрд. долара между 2021-2025 г., а правителството на САЩ планира да похарчи 52 млрд. долара за подкрепа на сектора. В САЩ обсъждат и огромна инвестиция за създаване на американски изследователски център и отваряне на модерни производствени фабрики. Тайван също полага усилия, за да гарантира първенството си в производството на полупроводници.

Според Тиери Бретон "надпреварата за най-модерните чипове е надпревара за технологично и индустриално лидерство". С плана си ЕС очаква да мобилизира общо 43 млрд. евро публични и частни инвестиции.

В същото време производителите на чипове прибягват до все по-отчаяни мерки в опит да направят възможно повече процесори, за да отговорят на огромното търсене, съобщава Fortune. Компаниите са ограничили провеждането на тестове за качеството на оборудването и приемат доставки на потенциално дефектен хардуер седмици по-рано, само за да могат да смогнат на запитванията за доставки.

Дори с държавна подкрепа колкото повече се увеличи производството, толкова по-дълбок ще бъде последващият спад, предупреждава The Economist. "Значителните инвестиции в европейската индустрия за чипoве са от първостепенна необходимост за конкурентоспособността на континента. Ако тази нужда не бъде добре посрещната, работните места на хиляди европейци, както и цифровият и зелен преход могат да бъдат застрашени", заяви евродепутатът Кристиан Елер. "Въпреки това от решаващо значение е да се гарантира, че предложените пазарни интервенции наистина отговарят на стратегическите нужди и не изкривяват неподходящо пазара", допълни той.

От BusinessEurope, една от най-големите лобистки организации в Брюксел, представляваща над 40 национални браншови и работодателски организации, коментираха пред "Капитал": "Подкрепяме усилията на ЕС за подобряване на условията за компаниите, за да осигурят адаптивни и устойчиви вериги за доставки в областта на полупроводниците. Стратегиите за изграждане на устойчивост обаче не трябва да се съсредоточават върху реакцията към поредната криза, а по-скоро върху даването на възможност на веригите за доставки да се адаптират бързо към прекъсвания или нарастване в търсенето, както и към скокове в технологичното развитие, които се случват. Основно е компаниите сами да вземат решения относно своите вериги за доставки."

Какво предстои

Държавите членки трябва да вземат спешни мерки за оценка на текущото състояние на веригата на доставки в целия ЕС, да предвидят потенциалните смущения и да предприемат коригиращи мерки за преодоляване на недостига до приемането на регламента. Следват обсъждания в Европейския парламент и съвета. Ако бъде приет, регламентът ще бъде пряко приложим в целия ЕС.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    smarsh avatar :-P
    smarsh
    • + 1

    Графиката е грешна, при < 10 nm чипове 92% се отнасят за Тайван.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 1
    • + 1

    А едно време и ние правехме микропроцесори . През 1988ма ТSMC e била колкото завода в Правец . В момента оценката и е на стойност около 81 млрд. , с приход от 18 млрд на година .

    Нередност?
Нов коментар