🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пропадна сделката за закупуване на Arm от Nvidia

Придобиването на производителя на чипове е критикувано от регулаторите и конкурентните технологични компании

Провалът на сделката е пречка пред японския конгломерат Softbank да набере средства в момент, когато цялостното му портфолио е под натиск.
Провалът на сделката е пречка пред японския конгломерат Softbank да набере средства в момент, когато цялостното му портфолио е под натиск.
Провалът на сделката е пречка пред японския конгломерат Softbank да набере средства в момент, когато цялостното му портфолио е под натиск.    ©  Reuters
Провалът на сделката е пречка пред японския конгломерат Softbank да набере средства в момент, когато цялостното му портфолио е под натиск.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сделката за закупуване на британския производител на чипове Arm от Nvidia пропадна, след като регулатори в САЩ, ЕС и Великобритания изразиха опасения относно ефекта ѝ върху конкуренцията в технологичния сектор, съобщава Financial Times. Arm лицензира своите технологии на други компании като Qualcomm и Microsoft, които също изразиха своето несъгласие относно придобиването. Nvidia се е отказала от сделката след заседание на управителния съвет, проведено в понеделник, заявяват запознати с дискусията.

Сделката между Nvidia и японския конгломерат SoftBank, собственик на Arm, беше обявена през септември 2020 г. и нейната стойност зависеше от цената на акциите на Nvidia, като първоначално беше около 40 млрд. долара. Според условията на сделката японската компания е щяла да получи 12 млрд. долара в брой и между 6.7%-8.1% от акциите на Nvidia. С покачването на цената на акциите на производителя на чипове през ноември миналата година стойността на покупката достига до върховата си стойност от 87 млрд. Вчера тя е било около 60 млрд. долара.

SoftBank и Nvidia заявяват, че са се съгласили да се откажат от закупуването поради "значителни регулаторни предизвикателства, които възпрепятстват осъществяването на сделката, въпреки добросъвестните усилия на страните".

Провалът на сделката доведе до промени в ръководството на Arm, като досегашният изпълнителен директор Саймън Сегарс ще бъде заменен от Рене Хаас, ръководител на отдела за интелектуална собственост на компанията. Заради развалянето на сделката SoftBank ще получи неустойка до 1.25 млрд. долара и заявява, че ще се стреми към първично публично предлагане на Arm преди края на следващата фискална година през март 2023 г. Според източници, близки до SoftBank, компанията предпочита да листне Arm на борсата в Ню Йорк, а не в Лондон, тъй като пазарите в САЩ предлагат по-високи оценки на технологичните акции.

Финансови затруднения наSoftBank

Провалът на сделката е пречка пред японския конгломерат да набере средства в момент, когато цялостното му портфолио е под натиск, коментира Reuters. Според последните отчети на SoftBank компанията е имала приходи от едва 29 млрд. йени (250 млн. долара) за тримесечието, завършващо през декември, в сравнение с 1.17 трлн. йени (10 млрд. долара) за същия период през предходната година. Акциите на SoftBank се понижиха с 0.9% във вторник до 5302 йени.

Японският конгломерат притежава дял в китайската платформа за електронна търговия Alibaba, чиито акции са загубили близо 2/3 от стойността си след техния пик през октомври 2020 г. на фона на регулаторните мерки в Китай. Акциите на Alibaba в Хонконг отчитат спад във вторник от 2.5%, след понижение от 6% в САЩ в понеделник. Регулаторните рестрикции в Китай също така се отразяват на много от компаниите, финансирани от SoftBank Vision Fund.

Кърк Будри, технологичен анализатор в Redex Holdings в Токио, заявява, че "големият въпрос" е "дали SoftBank може да набере средствата, които се е надявала да получи от Nvidia" чрез първичното публично предлагане. Той добавя, че основният проблем е ефектът върху обратното изкупуване на акции, "тъй като продажбата на Arm изглеждаше като основният източник на нови средства".

Все още няма коментари
Нов коментар