🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кога ще бъде достигнат пикът в производството на чипове

Сривове следват всеки бум в сектора. Правителствата могат да влошат нещата

Изследователската група IC Insights смята, че през 2021 г. в цялата индустрия капиталовите разходи са се увеличили с 34% - най-много от 2017 г. насам.
Изследователската група IC Insights смята, че през 2021 г. в цялата индустрия капиталовите разходи са се увеличили с 34% - най-много от 2017 г. насам.
Изследователската група IC Insights смята, че през 2021 г. в цялата индустрия капиталовите разходи са се увеличили с 34% - най-много от 2017 г. насам.    ©  Shutterstock
Изследователската група IC Insights смята, че през 2021 г. в цялата индустрия капиталовите разходи са се увеличили с 34% - най-много от 2017 г. насам.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Във време на продължаващ недостиг на чипове, който спъва производството на всичко - от играчки до вятърни турбини, производителите на чипове харчат все повече и повече. На 13 януари Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), най-големият производител на чипове по договор в света, заяви, че ще вложи до 44 млрд. долара за увеличаване на капацитета през 2022 г. Сумата надвишава миналогодишните 30 млрд. долара и е три пъти по-голяма от тази през 2019 г. Инвестицията изпреварва по-ранните планове на компанията да инвестира общо над 100 млрд. долара през следващите три години. Американският конкурент Intel планира да вложи 28 млрд. долара тази година. На 21 януари компанията заяви, че до 2025 г. ще построи две нови големи предприятия в Охайо на обща цена 20 млрд. долара. Вариантът да бъдат изградени още шест подобни на по-късен етап би довел общата цена до 100 млрд. долара. Южнокорейската Samsung, най-близкият технологичен конкурент на TSMC, намекна, че капиталовите й разходи за 2022 г. ще надминат миналогодишните 33 млрд. долара. По-малките фирми като Infineon в Европа също харчат повече от обикновено.

Очаква ли се пренасищане

Изследователската група IC Insights смята, че през 2021 г. в цялата индустрия капиталовите разходи са се увеличили с 34% - най-много от 2017 г. насам. Този поток от пари е добре дошла новина за клиентите на сектора, които се борят с недостига на чипове повече от година. За самата индустрия това е най-новата итерация на познат модел. Бързите приходи като тези, отчетени от Intel на 26 януари и от Samsung на следващия ден, принуждават компаниите да разширят капацитета си. Но тъй като търсенето може да се промени много по-бързо от двете или повече години, необходими за изграждането на фабрика за чипове, такива бумове често завършват с крах. Бизнесът с чипове се люлее между свръхкапацитет и недостатъчен такъв, откакто се появи през 50-те години на миналия век, отбелязва Малкълм Пен от анализаторската компания Future Horizons. Ако историята може да бъде пътеводител, тогава следва пренасищане. Единственият въпрос е кога ще настъпи то.

Отговорът е скоро според много анализатори. Търсенето на смартфони може би намалява, особено в Китай, най-големия пазар в света. Продажбите на компютри, които нараснаха по време на локдауните заради ковид-19, също, изглежда, са готови да спаднат, казва Алън Пристли от изследователската компания Gartner. Проучване на банката Morgan Stanley установи, че отчасти благодарение на недостига 55% от купувачите на чипове са поръчвали двойно, което изкуствено надува търсенето. Високата инфлация и задаващите се покачвания на лихвените проценти биха могли да засегнат икономическия растеж, както и търсенето на чипове. Пен очаква цикълът да се завърти през втората половина на 2022 г. или в началото на 2023 г.

Бизнесът с чипове се люлее между свръхкапацитет и недостатъчен такъв, откакто се появи през 50-те години на миналия век.

Този път, когато настъпи, пренасищането, може да не засегне еднакво всички производители на чипове. Шефът на TSMC, C. C. Уей, каза този месец, че евентуална корекция може да бъде "по-малко критична" за неговата фирма благодарение на позицията ѝ в авангарда на технологиите. Голяма част от новия ѝ капацитет вече е резервиран за дългосрочни споразумения с клиенти като Apple, които се нуждаят от редовни доставки на най-сложните чипове за най-новите си iPhone.

Ролята на политиците

Текущият цикъл може да се различава от предишните и по друга причина. Недостигът и технологичната търговска война на Америка с Китай напомниха на политиците колко жизненоважни са чиповете за съвременната икономика и колко прекомерно се разчита на няколко гигантски фирми за предлагането им. Притесненията относно прекалената концентрация в сектора накараха противниците на тръстовете да оспорят придобиването от Nvidia, американски дизайнер на чипове, на британския конкурент Arm за 40 млрд. долара. Протестът им е бил успешен, ако може да се вярва на последните новини от миналата седмица, че сделката се отменя.

Но предпочитаният от правителствата начин за справяне с проблема е да примамят повече производители на чипове, предимно от Източна Азия, със субсидии. На 25 януари Министерството на търговията на САЩ публикува доклад по темата, призовавайки Конгреса да приеме законопроект, вече одобрен от Сената, който включва отпускането на 52 млрд. долара на производителите на чипове. Марк Лиу, председател на TSMC, беше откровен през 2020 г., когато призна, че подобни субсидии са били жизненоважни за убеждаването на фирмата му да построи нов завод в Аризона - един от малкото извън Тайван. Intel избра Охайо за своите фабрики отчасти заради стимулите, предлагани от държавата. Главният изпълнителен директор на компанията Пат Гелсингер е обикалял и други места, направили подобни оферти.

ЕС има желание да се конкурира с американците, като потенциално задлъжнее с десетки милиарди. Блокът се стреми да удвои дела на Европа в производството на чипове, който в момента е около 10%. През май правителството на Южна Корея съобщи за национална мисия, която да осигури 450 млрд. долара капиталови разходи за десет години за защита и разширяване на националната индустрия. През ноември Япония разкри собствена схема, като се смята, че TSMC ще получи около 3.5 млрд. долара. Китай отдавна подхранва амбиции - подсилени от американските санкции, но засега неуспешни - за изграждане на пълноценна индустрия за чипове.

Добавянето на парите на данъкоплатците към вече богатите разходни планове на производителите на чипове, казва Пен, може да ги накара да изградят още повече излишен капацитет от обикновено. Това трябва да успокои политиците и главните изпълнителни директори в индустрията. Колкото по-голям обаче е бумът, толкова по-дълбок е последващият спад.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар