🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вучич обещава по 100 евро на гласоподаватели между 16 и 30 години преди изборите в Сърбия

Критиците на президента го обвиняват, че използва държавни пари за купуването на младите избиратели

Корупционни експерти предупреждават, че Вучич може да нарушава законите на страната
Корупционни експерти предупреждават, че Вучич може да нарушава законите на страната
Корупционни експерти предупреждават, че Вучич може да нарушава законите на страната    ©  Reuters
Корупционни експерти предупреждават, че Вучич може да нарушава законите на страната    ©  Reuters

Сръбският президент Александър Вучич обещава, че хората между 16 и 30 години ще получат държавна помощ от 100 евро след изборите през април. Това ще стане през май или юни и ще бъде второто подобно плащане след такъв ход през януари. Критиците на държавния глава го обвиниха, че се опитва да подкупи младите избиратели, които по принцип не гласуват за неговата управляваща Сръбска прогресивна партия или като цяло са апатични към изборите, пише Balkan Insight.

Миналия месец на сърбите между 16 и 30 години беше обещана помощ от 100 евро от държавния бюджет. Записалите се са 1 019 796 души и процесът на изплащане тече в момента. Финансовото министерство заяви, че това ще струва около 102 млн. евро на държавата.

Плащания за 204 млн. евро

Сега по проправителствените сръбски медии Вучич коментира: "Младежите могат да разчитат на поне още 100 евро до 28 юни, тоест след изборите. Моля се през втората половина на годината, ако, разбира се, не изгубим вота на 3 април, да мога да поискам от правителството да помогне на младите хора още веднъж."

С новите плащания общата сума на държавната помощ може да достигне 204 млн. евро. Критиците на президента и на неговата Сръбска прогресивна партия заявяват, че това цели използването на обществени пари за купуването на младите избиратели. Първоначално идеята за второто плащане беше обявена на 22 януари, когато Вучич намекна, че то ще зависи от оставането му на власт след провеждането на президентските, парламентарните и белградските местни избори на 3 април.

Обвинения в злоупотреба с власт и търговия с влияние

Изправена пред национални екологични протести, Сръбската прогресивна партия предприема мерки, за да си гарантира победа на изборите. Но корупционни експерти предупреждават, че Вучич може да нарушава законите на страната, и по-точно "даване и получаване на подкупи във връзка с процес на гласуване". Според Златко Минич от организацията Transparency Serbia обявената помощ е посочена като "зависеща от победата на президента на изборите, така че това вече ни кара да подозираме злоупотреба с власт и търговия с влияние".

Сръбската прогресивна партия е заплашена от застаряване на електората, като проучване от 2019 г. показва, че 58.7% от нейните гласоподаватели са над 65-годишна възраст. Същевременно по данни на сръбската изборна мониторингова група CESID най-висок е процентът на негласували сред сърбите между 18 и 29 години, което е точно възрастовата група, която ще получи държавните плащания.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • + 1

    Е, той и Бойко Борисов беше озарен от тази брилянтна идея, като се опита да купи пенсионерите за 50 лева, но сигурно и досега се чуди защо не му гласуваха.

    Нередност?
Нов коментар