🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сърбите одобриха на референдум съдебна реформа, подкрепяна от ЕС

Опонентите на промените твърдят, че те не са достатъчни, за да гарантират независимостта на правосъдната система

Резултатите от допитването бяха обявени от президента Александър Вучич
Резултатите от допитването бяха обявени от президента Александър Вучич
Резултатите от допитването бяха обявени от президента Александър Вучич    ©  Reuters
Резултатите от допитването бяха обявени от президента Александър Вучич    ©  Reuters

Над 60% от сърбите одобриха на референдум в неделя промените в конституцията в областта на правосъдието и приеха реформа, предполагаща деполитизация на съдебната система, за което настоява ЕС като част от процеса за еврочленство на страната. Избирателната активност е била около 30%, но референдумите за конституционни промени в Сърбия са валидни и без минимален праг, пише Balkan Insight.

Резултатите бяха обявени от президента Александър Вучич, който заяви, че разликата между лагерите "за" и "против" е 400 000 гласа. "Поздравявам гражданите на Сърбия, те гласуваха в подкрепа на конституционните промени. Поздравявам всички, които гласуваха "за" или "против", каза Вучич, чието правителство е обвинявано, че подкопава демократичните норми в страната.

Какво включват промените

Някои от най-важните промени, подложени на гласуваме, са за начина, по който ще се избират в бъдеще съдиите и прокурорите. Сега парламентът ще избира само главния прокурор и 5 от 15-те съдии от Конституционния съд. Всички останали съдии и прокурори ще бъдат избирани от два съдебни съвета. Четирима членове на всеки от съветите ще бъдат от квотата на парламента. За разлика от сега правосъдният министър ще бъде член само на прокурорския съвет, докато представителите на парламента вече няма да бъдат членове на никой от съветите.

Според експерти промените са били необходими, но не са достатъчни, за да гарантират независимостта на съдебната система. Повечето опозиционни партии призоваха да се гласува с "не" на референдума, посочвайки, че парламентът не е бил легитимен, когато е прокарал поправките, тъй като в него присъстват почти изцяло проправителствени формации. Освен това те смятат, че все още е възможно политическо влияние върху съдебната система.

Приветствие от ЕС и САЩ

Миналата седмица ЕС и САЩ заявиха в обща декларация, цитирана от Reuters, че приветстват сръбския референдум. Те посочиха, че той е "ключова стъпка за подсилване на съдебната независимост".

След провеждането на допитването базираната в Белград неправителствена организация CRTA, която наблюдаваше процеса, заяви, че общото й заключение е, че електоралните комисии са били до голяма степен неподготвени за гласуването, което може да доведе до "редица потенциални проблеми". Междувременно на сърбите в Косово не беше позволено да дадат гласа си в секциите из страната, а само в Прищина.