Екоактивисти в Сърбия се съмняват, че литиевият проект на Rio Tinto ще бъде спрян

Природозащитни организации обещават да продължат с протестите срещу други минни дейности в страната

Протест в Белград срещу плановете на Rio Tinto за литиева мина
Протест в Белград срещу плановете на Rio Tinto за литиева мина
Протест в Белград срещу плановете на Rio Tinto за литиева мина    ©  Reuters
Протест в Белград срещу плановете на Rio Tinto за литиева мина    ©  Reuters

Екоактивисти в Сърбия се съмняват дали е сложен окончателен край на спорния литиев проект на Rio Tinto, след като миналата седмица правителството отне лицензите на английско-австралийската минна компания за проучване и добив след продължили няколко месеца протести. Природозащитните организации не са доволни, че премиерът Ана Бърнабич не е изяснила много оставащи въпроси и обещават да продължат с демонстрациите срещу други подобни проекти, пише Balkan Insight.

В Twitter Асоциацията на природозащитните организации в Сърбия пише: "Тя не каза какво ще правим с щетите и с кладенците, които текат. Не каза дали ще забрани проучванията за литий и бор. Не каза кой от кабинета й постоянно натискаше за проекта." От неправителствената организация Kreni-Promeni посочват в социалните мрежи, че само едно от двете им искания за прекратяване на протестите е било удовлетворено. Другото е било пълна забрана за добива на литий и бор за период от 20 години. И допълват: "Трябва да обяснят защо забраняваме на Rio Tinto мина в долината Ядар, а оставяме Eurolitium да копае около град Валево. Освен това те се подготвят да изплатят компенсации на Rio Tinto."

Неправителствената организация "Екологично въстание" отбелязва, че борбата продължава срещу други спорни минни проекти. "Rio Tinto не е единствената минна компания. Имаме 50 нови мини, които са включени в териториалното устройство", коментират от организацията.

Все лоши варианти за Rio Tinto

Общественото недоволство от литиевия проект в Сърбия достигна пика си в протести в края на миналата година и правителството и президентът Александър Вучич бяха принудени да отстъпят с поглед към предстоящите парламентарни избори през април. Отначало те обявиха, че може да спрат проекта, но и предупредиха, че това може да доведе до скъпи последици, ако Rio Tinto реши да съди страната. До този момент Вучич подкрепяше по всякакъв начин минния план.

След изявлението на Бърнабич миналата седмица за анулирането на проекта от централата на Rio Tinto заявиха, че са обезпокоени. Компанията отбелязва, че при работата си по проекта "Ядар" винаги е спазвала сръбските закони и в момента проучва законовите основания за неговото спиране.

Според анализ на Reuters минната компания е изправена само пред лоши варианти, докато се опитва да спаси проекта за 2.4 млрд. долара. Тя или може да съди правителство, като според експерти този ход вероятно няма да бъде успешен и допълнително ще отблъсне Белград. Или може да се надява, че симпатизиращи политици ще спечелят изборите през април, но това вероятно ще доведе до още повече протести. Източници от Rio Tinto казват, че са били наясно с напрежението около сръбския проект, но решението на правителството за анулиране е било изненадващо и е оставило компанията пред въпросителни за бъдещата стратегия.

Какво е инвестирала компанията до момента

Ако новото правителство не промени позицията за спиране на проекта, това може да принуди Rio Tinto да се откаже, без да предприема други действия. До този момент компанията е похарчила 450 млн. долара по планираната мина.

Също така са инвестирани години в разработването на технология, която по най-ефективния начин да извлича литий от минерала ядарит в долината Ядар. Освен това миналата година Rio Tinto е транспортирала в контейнери оборудване за фабрика за обработване на литий в Сърбия.