Бивш служител на Goldman Sachs отива на съд за източването на малайзийския фонд 1MDB

Близо десетилетие след скандала банкерът Роджър Нг се изправя пред съда, основен свидетел е един от участниците в схемата

Eдно от основните действащи лица в схемата e Роджър Нг (вляво), бивш ръководител на инвестиционното банкиране на Goldman Sachs в Малайзия
Eдно от основните действащи лица в схемата e Роджър Нг (вляво), бивш ръководител на инвестиционното банкиране на Goldman Sachs в Малайзия
Eдно от основните действащи лица в схемата e Роджър Нг (вляво), бивш ръководител на инвестиционното банкиране на Goldman Sachs в Малайзия    ©  Reuters
Eдно от основните действащи лица в схемата e Роджър Нг (вляво), бивш ръководител на инвестиционното банкиране на Goldman Sachs в Малайзия    ©  Reuters

Скандалът с разграбването на малайзийския суверенен фонд 1MDB отпреди близо десетилетие отново влиза във фокуса на общественото внимание. В понеделник във федералния съд на Бруклин започна делото срещу едно от основните действащи лица в схемата - Роджър Нг, бивш ръководител на инвестиционното банкиране на Goldman Sachs в Малайзия, обвинен за пране на пари и корупция.

Процесът започна близо четири години, след като през 2018 г. Нг беше арестуван по повдигнати обвинения от бруклинската прокуратура, според която банкерът незаконно е присвоил 35 млн. долара. Нг, който може до получи присъда до 30 години затвор, очаквано се обяви за невинен.

Във връзка със скандала бившият премиер на Малайзия Наджиб Разак получи в страната си 12-годишна присъда, която ще обжалва. Преди повече от година банката Goldman Sachs се призна за виновна по наказателно обвинение и плати 5 млрд. долара глоби заради ролята си в ограбването на фонда, от който според Министерството на правосъдието на САЩ неправомерно са присвоени 4.5 млрд. долара.

Соченият за организатор на измамата Джо Лоу остава беглец и според слуховете се крие в Китай, пише New York Times. Тим Лейснър, бивш партньор в Goldman, който се призна за виновен през лятото на 2018 г., с което се раздели с до 43.7 млн. долара, сътрудничи на разследването. Предвид ролята му в схемата се очаква той да бъде ключов свидетел на обвинението. Лейснър вероятно ще бъде подложен на кръстосан разпит от защитниците на Нг.

Схема за няколко милиарда

Нг и Лейснър са работили заедно в Goldman в Азия. Твърди се, че през 2009 г. Нг е представил Лоу, по това време считан за успешен бизнесмен, на бившия си колега и други служители на банката.

Според обвинението на прокурорите тримата мъже са част от група, подкупила висши служители в Малайзия и други страни, за да може Goldman да организира предлагането на облигациите на 1MDB за 6.5 млрд. долара. Според обвиненията голяма част от тези пари са били използвани за подкупи и за личното обогатяване на Лоу, Лейснър, Нг и дори на бившия премиер на Малайзия Наджиб Разак.

Парите от фонда, предназначени за проекти в полза на малайзийските граждани, са отишли за закупуване на бутиков хотел в Бевърли хилс, жилищни сгради, произведения на изкуството, яхта, роял и дял от портфолиото на EMI Music Publishing, а с част от средствата е финансиран и холивудският филм "Вълкът от Уолстрийт". Повечето от покупките са направени от Лоу.

Нг е обвинен, че той и семейството му са се облагодетелствали с до 35 млн. долара от участието си в източването на 1MDB. Защитниците на Нг ще твърдят, че той не е бил основен играч в схемата, а парите са дошли от законни транзакции, които нямат връзка с измамата.

Адвокати на Goldman Sachs вероятно ще наблюдават процеса. Малайзийското дъщерно дружество на банката се призна за виновно по обвинение в заговор за нарушаване на федералния закон за чуждестранни корупционни практики, а компанията майка сключи споразумение за тригодишно отложено съдебно преследване по подобно обвинение. Очаква се като свидетели да бъдат призовани редица нейни служители.