🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС планира своя сателитна интернет система, за да конкурира SpaceX и Amazon

Сигналът ще бъде криптиран и ще е достъпен в Европа и Африка

SpaceX, собственост на милиардера Илън Мъск, е изстреляла близо 2000 спътника и е кандидатствала за лицензи за над 40 хил. Проектът Kuiper на Amazon ще включва повече от 3 хил. спътника
SpaceX, собственост на милиардера Илън Мъск, е изстреляла близо 2000 спътника и е кандидатствала за лицензи за над 40 хил. Проектът Kuiper на Amazon ще включва повече от 3 хил. спътника
SpaceX, собственост на милиардера Илън Мъск, е изстреляла близо 2000 спътника и е кандидатствала за лицензи за над 40 хил. Проектът Kuiper на Amazon ще включва повече от 3 хил. спътника    ©  Reuters
SpaceX, собственост на милиардера Илън Мъск, е изстреляла близо 2000 спътника и е кандидатствала за лицензи за над 40 хил. Проектът Kuiper на Amazon ще включва повече от 3 хил. спътника    ©  Reuters

ЕС предлага план за изграждането на сателитна интернет система на стойност няколко милиарда евро въпреки предишните възражения на надзорния си орган, съобщава Financial Times. Целта е Старият континент да може да се конкурира с Amazon и SpaceX. Намерението на Брюксел за предоставяне на криптирано широколентово покритие беше представено във вторник в променен вид, след като предложенията бяха отхвърлени два пъти от Комитета за регулаторен контрол на Европейската комисия. Бордът, който проверява оценките на въздействието на предложенията, представени от комисията, смята, че програмата ще доведе до излишни разходи и ще се конкурира с търговските услуги.

Инициативата за сигурни комуникации е представена от комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, който иска ЕС да изгради трета сателитна мрежа в ниската околоземна орбита, която да осигурява сигурни комуникации и достъп до интернет. ЕС вече разполага със сателитните системи "Галилео", глобална навигационна система, и "Коперник", която се използва за наблюдения на Земята. В понеделник Тиери Бретон заявява в интервю пред френската телевизия BFM, че ЕС се нуждае от независима криптиранa система, която правителствата и компаниите да могат да използват.

"Задължително е Европа да има собствено съзвездие, а не да зависи от американците и китайците. То ще се движи в посока север-юг и ще защитава комуникациите ни в случай на кибератака. То има военно и суверенно измерение. Можем да предложим свързаност на африканския континент", заяви той.

ЕС разработва тази концепция, след като през 2020 г. Великобритания купува дял в сателитния оператор OneWeb. Миналата година Eutelsat, в която френското правителство притежава акции, инвестира в OneWeb, което кара Бретон да се запита дали Eutelsat може да участва в проекта на ЕС.

ЕС възнамерява да предлага услуги на потребителите в отдалечени места без широколентов достъп. Но системата Starlink на SpaceX субсидира в голяма степен хардуера, необходим за получаването на услугата, като таксата им е 499 долара, докато реалната цена е поне четири пъти по-висока.

Два пъти отхвърлена досега

Комитетът за регулаторен контрол два пъти е отхвърлил оценката на въздействието на ЕК на базата, че други варианти не са били напълно разгледани, съобщават двама души, запознати със случая. Направени са някои промени, след като проектът е бил отхвърлен, като е поет ангажимент за включване на малки компании в проектирането и изграждането на системата, така че да се стимулира космическата индустрия на ЕС. Бизнесите ще бъдат приканени да осигурят 2 млрд. евро от първоначалната инвестиция в рамките на публично-частно партньорство.

Рядко се случва даден проект да бъде отхвърлен два пъти от надзорния орган на комисията и обикновено схемата се блокира, освен ако Марош Шефчович, заместник-председател на ЕК по междуинституционалните отношения, не се съгласи да я продължи. Един европейски дипломат заявява, че въпреки че някои от държавите членки имат известни резерви, те вярват, че планът ще бъде одобрен.

Комисията е възложила на компании, сред които Airbus, SES и Eutelsat, да извършат техническо проучване за проекта. Оперативните разходи се очаква да бъдат високи, тъй като спътниците в ниската околоземна орбита трябва да бъдат подменяни приблизително всеки 5 до 7 години.

SpaceX, собственост на милиардера Илън Мъск, е изстреляла близо 2000 спътника и е кандидатствала за лицензи за над 40 хил. Проектът Kuiper на Amazon ще включва повече от 3 хил. спътника.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар