🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сателитните оператори SES и Intelsat проучват възможности за сливане

Преговорите, които са в ранен етап, са част от тенденцията за консолидация на сателитната индустрия

Двете компании са в активни дискусии относно начините, по които може да се структурира потенциална сделка
Двете компании са в активни дискусии относно начините, по които може да се структурира потенциална сделка
Двете компании са в активни дискусии относно начините, по които може да се структурира потенциална сделка    ©  Reuters
Двете компании са в активни дискусии относно начините, по които може да се структурира потенциална сделка    ©  Reuters

Базираният в Люксембург сателитен оператор SES преговаря с американската група Intelsat за потенциално обединение, съобщава Financial Times, позовавайки се на трима свои източници, запознати с процеса. Това би била поредната консолидация в сателитната индустрия, след като в края на юли френската Eutelsat и британската OneWeb се договориха да се слеят. SES и Intelsat сега също проучват подобна възможност, за да останат конкурентни на гигантите в индустрията SpaceX и Amazon.

Двете компании са в активни дискусии относно начините, по които може да се структурира потенциална сделка. Докато сателитната индустрия е обхваната от вълна от сливания и придобивания, никой не иска да остане последен, казва един от източниците. Обединението би създало група с около 4 млрд. долара годишни приходи, но разговорите са в съвсем ранен етап и няма гаранция, че ще се стигне до сделка.

По-старите играчи в индустрията все повече разбират необходимостта да разрастват мащабите си и да залагат на сателити с различни орбити, след като конкуренти като SpaceX на Илън Мъск разтърсиха стария ред, залагайки на по-евтини и по-малки сателити с нови технологии, които работят на ниска околоземна орбита (LEO). През ноември американската сателитна компания Viasat обяви поглъщането на британската група Inmarsat в сделка за 7.3 млрд. долара, комбинирайки два от най-големите геостационарни сателитни оператори в света.

Миналата седмица инвеститорите оцениха като твърде рискови плановете за сливане на френската Eutelsat с по-малкия й британски конкурент OneWeb и акциите на Eutelsat паднаха с около 30% за два дни. Подобни са нагласите на пазарите и по отношение на потенциалната сделка между SES и Intelsat. Акциите на люксембургската компания, които се търгуват на борсата в Париж, паднаха с над 10% след новината.

Кои са двете компании

Люксембургската SES, в която правителството на страната държи една трета от правата на глас, има пазарна капитализация 3.5 млрд. евро и 3.6 млрд. евро нетен дълг. Компанията надхвърли прогнозите за печалба през първата половина на годината и отчете 2.8% годишен ръст на приходите до 899 млн. евро.

Американската Intelsat предоставя широколентови услуги на клиенти от частния и държавния сектор. През 2020 г. групата започна процедура за защита от фалит заради високия си дълг от 16 млрд. долара, а тази година излезе от реорганизацията като частна компания с оставащ дълг 7 млрд. долара.

Двата сателитни оператора засега не коментират пряко преговорите. От Intelsat заявяват, че "вярват в партньорствата между компании за сателитни комуникации" и че обединяването на възможности би било в полза на клиентите. Консолидацията е нещо добро за индустрията, каза пред Reuters главният изпълнителен директор на SES Стив Колар, без да навлиза в детайли.

През април анализатори от Credit Suisse написаха, че синергията от потенциална комбинация между SES и Intelsat може да генерира стойност 2.6 млрд. долара за акционерите, което според тях може да доведе до 30% увеличение на цената на акциите на SES.

Все още няма коментари
Нов коментар