Европейските държави постепенно започват отмяна на ковид мерките

Ковид сертификатите все пак се очаква да бъдат изисквани при пътуване поне още една година

Натискът върху болниците намалява и това подтиква все повече държави да заговарят за пълно отказване от всички ковид правила
Натискът върху болниците намалява и това подтиква все повече държави да заговарят за пълно отказване от всички ковид правила
Натискът върху болниците намалява и това подтиква все повече държави да заговарят за пълно отказване от всички ковид правила    ©  Reuters
Натискът върху болниците намалява и това подтиква все повече държави да заговарят за пълно отказване от всички ковид правила    ©  Reuters

Европа започва бавно да излиза от трудната зима на ограничения и рестрикции, свързани с варианта омикрон. Натискът върху болниците намалява и това подтиква все повече държави да заговарят за пълно отказване от всички ковид правила.

Все пак ковид сертификатите за пътувания ще продължат да бъдат изисквани в ЕС, дори когато напълно отпаднат всички социални ограничения. Наскоро Европейската комисия предложи удължаването им поне до средата на 2023 г., а последната дума ще бъде на съвета. Дотогава пътуващите ще могат свободно да влизат в дадена страна, ако са завършили първия си курс на ваксинация преди по-малко от 9 месеца или имат бустер, ако са се възстановили от COVID-19 през последните 180 дни, или са направили PCR тест 72 часа преди пристигането (или тест за антиген 24 часа преди това). Според комисаря по здравеопазването Стела Кириакидес време е да се прекратят мерките, които направиха пътуването "по-тромаво и по-малко предвидимо в целия ЕС".

От своя страна европейският директор на Световната здравна организация Ханс Клуге заяви, че ваксината и естественият имунитет, съчетани с по-лекия вариант омикрон, могат да допринесат за "по-дълъг период на спокойствие" в пандемията.

През март ще сме свободни?

Гръцкият здравен министър Танос Плеврис обяви в четвъртък, че "всички държави на заседанието на Съвета на здравните министри на ЕС заявиха, че се стремят да премахнат оставащите ограничения до средата на март, в зависимост от натиска, пред който са изправени здравните им системи". Австрия (както и Швейцария) вече разкри плановете си за премахване на повечето мерки срещу COVID-19 през следващия месец, като остават само изолацията на заразените лица и задължителното носене на маски на рискови места.

Френската забрана за нощните клубове също беше премахната в сряда, както и ограниченията за спортни събития и концерти - три от ключовите оставащи социални ограничения, въведени през декември в отговор на новия вариант. Министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран намекна за възможността за отпадане на още правила - за маските и сертификатите за ваксинация от средата на март.

Някои от държавите членки може дори да изпреварят очакванията. Нидерландското правителство обеща премахване на всички ограничения от 25 февруари въпреки няколко хиляди потвърдени случая на коронавирус дневно, предимно от по-лекия вариант на омикрон. "Страната ще се отвори отново", каза министърът на здравеопазването Ернст Куйперс. Подобни намерения имат още Дания, Швеция, Англия, а от събота това направи и Норвегия.

Португалия си дава приблизителен срок от пет седмици за премахване на всички оставащи мерки за коронавирус. "Спираме да прилагаме мерки едва когато достигнем 20 смъртни случая на 100 хил. жители", казва държавният министър Мариана Виейра да Силва. В следващите дни се очаква отмяна на задължителната изолация след рискови контакти, препоръките за дистанционна работа, ограниченията на капацитета в търговските обекти и др.

Някои са по-предпазливи

Германия остава по-предпазлива, но също вижда 20 март като възможен вариант за отпадане на мерките "Правилата срещу коронавируса имат желания ефект", написа канцлерът Олаф Шолц в Twitter. "Сега можем да оттеглим ограниченията стъпка по стъпка, но трябва да продължим да бъдем внимателни", добавя той.

"Искат зеленият сертификат да се махне. И ние искаме, Изчакваме да няма риск за здравната система", обяви и българският премиер Кирил Петков. Страна ни продължава да е с най-ниските нива на ваксинация в ЕС. Европейският директор на Световната здравна организация Ханс Клуге изрази съжаление, че по-малко от 40% от хората над 60 години са завършили ваксинационния процес в България, което ни поставя редом до Босна и Херцеговина, Киргизстан, Украйна и Узбекистан.

В същото време CNN предупреди, че японски проучвания са доказали, че вирусът BA.2 - подвариант на омикрона, не просто се разпространява по-бързо от своя далечен братовчед, но може да причини по-тежко заболяване и изглежда способен да осуети някои от ключовите оръжия, с които разполагаме срещу COVID-19.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-@
    kratun.ko
    • - 1
    • + 2

    Ковидът може да си е отишъл, важното е да продъжаваме да пълним гушите на производителите на ненужни ваксини и PCR тестове....

    Нередност?
Нов коментар