🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Големият растеж временно се отлага

Класацията на най-динамичните компании "Гепард" е с по-малко представители заради COVID-19. Но все така интересни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В миналото издание на "Гепард" си обещахме, че то ще е първото и последното, в което си говорим за кризата, причинена от COVID-19 и отразила се с пълна сила върху малкия и средния бизнес в България. Лъгали сме се, не успяхме да го постигнем. Тежестта й усещаме и през тази, а може би така ще е и през следващата. Заради нея в тазгодишното издание на класацията има с около 600 по-малко компании, освен това намалява и средният ръст на приходите. Тя изтри цели сектори от картата на растежа, макар и да даде шанс на нови. За първи път в "Гепард" няма представители на туризма. Бизнесът с онлайн магазини зае тяхното място.

2020 е първата пълна година, която изцяло е повлияна от негативите на пандемията, и ясно ни показа какво може да направи тя с растежа. Но докато Европа и останалият свят почти забравят за ковид-19 и напълно отвориха икономиките и живота си, ние все още газим дълбоко не само в здравната, но и в политическата криза. Всичко това се отразява и притеснява малкия и средния бизнес, като се усеща в очакванията на мениджърите. Все пак положителните сигнали идват от глобалното възстановяване на икономиките и постепенното оздравяване на веригите на доставките. Затова, особено за България, надеждите са, че 2021 ще е последната като 2020 г.

Тодор Тодоров,

редактор на "Гепард"

Все още няма коментари
Нов коментар