🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как влияе омикрон на възстановяването на световната икономика

Високочестотни данни показват, че ефектите са ограничени и краткотрайни

Краят на ноември доста наподобяваше първите дни от пандемията. Новината за това, което предстоеше да стане известно като варианта омикрон, удари световните борси, като събуди страховете на инвеститорите от нова серия ограничения или самозатваряне от страна на хората. Два месеца по-късно въздействието на омикрон постепенно започва да става по-ясно. Засега реалността изглежда до голяма степен по-добре, отколкото сме се опасявали. Пазарите са неспокойни, но поради перспективата за по-високи лихвени проценти, а не заради ковид. Инвестиционната банка Goldman Sachs е създала индекс на цените на акциите на европейски фирми като авиокомпании и хотели, които процъфтяват, когато хората могат и желаят да посещават обществени места. Индексът, който е добър показател за безпокойството от вируса, през последните седмици расте повече в сравнение с по-общите фондови пазари.

Високочестотните икономически данни подкрепят предпазливия оптимизъм. Николас Волошко от ОИСР води седмичен индекс за БВП на 46 икономики със средни и високи доходи, като използва данни от Google за търсенията на неща - от жилища и работни места до икономическа несигурност. Адаптирайки неговия индекс, който добре предсказва официалните числа, The Economist оценява, че БВП в тези страни е с около 2.5% под тенденцията от преди пандемията (виж графика 1). Това е малко по-лошо, отколкото през ноември, когато БВП е бил с 1.6% под тенденцията, но по-добре от преди година, когато е бил с близо 5% надолу.

Леки симптоми

Няколко фактора обясняват защо най-лошите страхове за икономическите ефекти на варианта досега не са се осъществили. Голямата несигурност относно омикрон е свързана с това дали лошото (по-високата преносимост) превъзхожда доброто (по-ниската вирулентност) и по този начин дали скокът в хоспитализациите и смъртните случаи от ковид ще имат разрушителен ефект. Засега обаче, изглежда, малко правителства вярват, че са необходими допълнителни драстични ограничения на движението на хората, с изключение на китайското, което все още се придържа към своята стратегия за нулев ковид.

Количествен индикатор на швейцарската банка UBS, който класира ограниченията по света от нула до десет, показва, че средната стойност за света се е повишила от 3 на 3.5 през последните седмици. Само една богата страна, Нидерландия, премина в цялостен локдаун (който беше облекчен на 26 януари). UBS установява още, че делът на международните маршрути с въведени ограничения за влизане заради ковид от 31% в световен мащаб почти не се е понижил от октомври.

Въпреки че цялостното представяне е по-добро от очакваното, възстановяването на световната икономика от затварянето през 2020 г. все още е неравномерно.

Все повече хора също така изглеждат склонни да поемат рискове. Goldman Sachs води "ефективен" индекс за затваряне, който отчита не само правилата на правителствата, но и личния избор на хората. Досега глобалният индекс се е концентрирал до приблизително същото ниво като по време на вълната от делта варианта от миналото лято, въпреки наличието на 4-5 пъти повече инфектирани на ден. Дори на места, където бързото разпространение на ковид е новост, животът до голяма степен продължава нормално. Случаите в Сан Франциско бяха ниско в спектъра на двуцифрените числа през по-голямата част от есента. Въпреки че сега градът открива средно около 2000 случая на ден, фитнес залите и ресторантите остават оживени. Глобалният "индекс на нормалността" на The Economist, който оценява как поведението на хората се е променило спрямо нормите преди ковид, през последните седмици е спаднал, но сега, изглежда, се възстановява.

Работната сила в карантина

Настоящите данни за случаите показват, че около 5-10% от американците в момента имат ковид. Толкова широко разпространение създава нова трудност, която не е съществувала при предишните варианти - голямо отсъствие на работници. Според проучване, проведено в началото на годината от Бюрото за преброяване на населението, 8.8 млн. американци са били без работа, защото се грижат за някого с ковид или защото самите те са заразени. В края на 2021 г. 138 играчи от Националната баскетболна асоциация не бяха в състояние да вършат работата си заради свързани с ковид причини, въпреки че оттогава този брой е намалял. В Сан Франциско малък, но нарастващ брой магазини, които вече изпитваха недостиг на работна ръка, затварят рано поради липса на персонал.

Ефектът на такива дефицити върху производството е трудно измерим, но изглежда вероятно той да бъде ограничен и краткотраен. За начало няколко фактора могат да компенсират липсата на работници. Някои от тях, които са в изолация, ще могат да се трудят от вкъщи. Ако ресторантът е затворен, потенциалните посетители могат да отидат на други места. И поне за известно време колегите, които не са заразени, могат да покрият част от недостига. Следователно общото съпротивление вероятно е скромно. Изследване, публикувано през януари от JPMorgan Chase, например твърди, че отсъствията могат да намалят БВП на Великобритания през първия месец на годината с 0.4%.

Пропасти на възстановяването

Освен това, тъй като броят на случаите намалява както във Великобритания, така и в някои градове в САЩ, икономическите ефекти от омикрон вероятно бързо ще избледнеят. Проучванията за очакванията на фирмите също показват, че те не са особено притеснени. Малко са например признаците за спад в бизнес доверието (виж графиката).

Въпреки че цялостното представяне е по-добро от очакваното, възстановяването на световната икономика от затварянето през 2020 г. все още е неравномерно. Пропастта между най-добре и най-зле представящите се е по-голяма от когато и да било. Тъй като вълната от омикрон в Южна Африка стихна, БВП се повиши и сега е в съответствие с тенденцията си отпреди кризата. Британската икономика привидно се възстановява доста бързо.

Други места обаче все още изпитват затруднения, независимо дали поради бавно поставяне на бустери, нисък имунитет на населението или просто лош късмет. Според показателя на ОИСР испанската икономика все още е с около 7% по-малка в сравнение с предкризисната тенденция. Омикрон не успя да изкара глобалното икономическо възстановяване от неговия курс. Но някои места все още са осезаемо далеч от нормалното.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар