🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС разби надеждите на Украйна за бързо членство

На среща на върха във Версай лидерите не се разбраха за бърза смяна на статута в ЕС на Украйна и за нови енергийни санкции срещу Русия

Редица страни от ЕС (Полша, балтийските държави и Словакия), водени от Нидерландия, настояха, че няма начин да се съкрати дългият процес на присъединяване, дори за Украйна, която е атакувана от Русия
Редица страни от ЕС (Полша, балтийските държави и Словакия), водени от Нидерландия, настояха, че няма начин да се съкрати дългият процес на присъединяване, дори за Украйна, която е атакувана от Русия
Редица страни от ЕС (Полша, балтийските държави и Словакия), водени от Нидерландия, настояха, че няма начин да се съкрати дългият процес на присъединяване, дори за Украйна, която е атакувана от Русия    ©  Reuters
Редица страни от ЕС (Полша, балтийските държави и Словакия), водени от Нидерландия, настояха, че няма начин да се съкрати дългият процес на присъединяване, дори за Украйна, която е атакувана от Русия    ©  Reuters

След двудневна среща на европейските лидери в парижкото предградие Версай те за пореден път осъдиха Русия за "непредизвикана и необоснована военна агресия", обещаха силна финансова подкрепа за Украйна и за бежанците, бягащи от войната, но не успяха да предоставят на Киев бърз път към членство в ЕС, както поиска президентът Володимир Зеленски. Нови санкции срещу Русия също не бяха договорени.

В съвместното си изявление лидерите на ЕС "признаха европейските стремежи и европейския избор на Украйна", заявявайки, че молбата на страната за членство е била "бързо" предадена на Европейската комисия за предоставяне на оценка. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви: "Заявлението за членство на Украйна е израз на тяхната воля и правото им да избират собствената си съдба. Днес ние отворихме пътя към нас за Украйна. Те са част от европейското семейство." Незабавна реакция от украинското правителство нямаше.

Няма 100% подкрепа за промяната на статуса на Украйна в ЕС

Домакинът на срещата - френският президент Еманюел Макрон, който през последните години не подкрепяше особено разширяването на блока, говори за "необходимостта в този момент да се изпрати силен сигнал към Украйна и украинците". Но и предупреди - "бъдете бдителни".

Редица страни от ЕС (Полша, балтийските държави и Словакия), водени от Нидерландия, настояха, че няма начин да се съкрати дългият процес на присъединяване, дори за Украйна, която е атакувана от Русия. "Няма бърз процес", каза премиерът на Нидерландия Марк Рюте, който от дълги години също е противник на разширяването на ЕС (а и на включването на България в Шенген). Въпреки това той добави, че блокът ще продължи да задълбочава връзките си с Киев.

"Никой не влязъл в ЕС за една нощ", добави и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, чиято страна има най-скорошен опит (тя се присъедини към блока през 2013 г.).

Някои лидери на ЕС също настояваха и за по-строги енергийни санкции, които биха ударили петролната и газовата промишленост на Русия, като изразиха готовност да приемат последиците от тях. Премиерът на Латвия Крисиянис Каринс, чиято страна граничи с Русия, каза, че спирането на руския петрол и газ ще бъде най-ефективният начин Путин да седне на масата за преговори. "Трябва да отидем много по-далеч и много по-бързо", казва Каринс. До такова решение не се стигна.

Вместо съдействие навреме - финансова помощ за възстановяване след войната

И след като стана ясно, че до разширяване няма да се стигне, фокусът на срещата основно премина върху възстановяването на Украйна след войната, предполагайки, че тя ще продължи да съществува. Извън дебата за членството председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта наскоро обявеното предложение за предоставяне на допълнителни 500 млн. евро помощ чрез Европейския инструмент за мир (EPF) за военна подкрепа на Украйна.

"Радвам се да съобщя, че днес ЕС изплати 300 млн. евро за спешна макрофинансова помощ в подкрепа на финансите на Украйна. Това е първият транш от пакета за финансова помощ от 1.2 млрд. евро, който обявих в края на януари. Други плащания и пакети ще последват", добави и Фон дер Лайен.

Европейската комисия изплати още в петък 300 млн. евро от спешната макрофинансова помощ (МФП) на Украйна. Това е първоначалната част от първата вноска от 600 млн. по новата програма за спешни МФП на Украйна от 1.2 млрд. евро. Очаква се следващата седмица да бъдат изплатени още 300 млн. евро.

Позицията на българския премиер Кирил Петков беше, че европейските партньори трябва да подкрепят финансово България и страните близо до войната в Украйна, които приемат бежанци на своя територия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Разбира се "Разбиване на надеждите за членство" е доста нелепо обяснение, защото самото допускане на мисълта Украина да е член на ЕС е прекалено налудно дори и за нивото на сегашната ЕК.

    Още по-нелепо е вчерашното признание на Жозеф Борел, че не трябвало да обещават на Укр. членство в нато!
    Повече от странно изказване, защото той е комисар на ЕС, а нато е съвсем друг съюз. Или това е лапсус, че и ЕС, и нато са двете лица - Ин и Ян, на едно и също нещо което се ръководи от Вашингтон?
    Близо е до действителността.

    Какво накара Запада, загърбвайки основополагащите си ценности за правото на личността за самоопределение, за неприкосновеността на собственотта, за свободата на изразяване, за свободното движение на, хора, на стоки и пр. , съвсем целенасочено да си затвори очите за Украина - най-корумпираната страна в Северното полукълбо, чиято политическа система е функция на олигархичните борби, където всеки олигарх има своя, представена в Радата партия, а днешният президент бе кандидатът на сформираната за случая от олигарха Игор Коломойски партия "Слуга народа" в битката с откровения му враг и президент тогава олигарха Петро Порошенко?

    Украина е и единствената страна в света (!) където нацистката идеология е не само толерирана, но е държавнотворна, а паравоенни националистически формирования като Правiй сектор, Азов, Торнадо дресират гражданите в "правилно отношение" към събитията.

    Това не се виждаше от Запада, не се вижда и днес!
    Защо?
    Защо Западна Европа извърши ритуалното самоубийство да спусне по източните си граници няколко железни завеси: икономическа, политическа, военна, идеологическа, конфесионална, етническа, КУЛТУРНА!?
    Защо ЕС от раз се лиши от (и досега съмнителната си) международна субектност и се официализира като йоркшира на Вашингтон?

    Защо ЕС се отрече от всичките си ценности и предимства пред останалия свят?

    ЕС се връща в Средновековието.
    Пропагандните му институти влязоха в ролята на Инквизицията. Но вече на кладата се хвърлят не невярващите в католическите догми, като Джордано Бруно и Галилео Галилей, а невъзприемчивите към фалшивите идеологеми и пропагандните конструкции.

    И да - огромната маса (ония 80%, които проф. Иво Христов нарече с ненаучното понятие "дебили") отново приема на вяра догмите и бърза да хвърли съчка в огъня, на който горят новите еретици.

    И да - тези 80% избират политиците, които ни управляват.

    И да - това е причината те да са таргета на елементарните пропагандни водопади.

    Защото останалата, мислещата част, от човечеството търси причини, търси логиката на събитията, познава причинно-следствените им връзки и й е непонятно как може да има толкова хора, които да не могат да мислят, а да гълтат пропагандата като шаран варено жито!

    Свиквайте!
    При 40% функционално неграмотни българи (които не разбират смисъла на прочетен им текст на майчиния им език) единстевено елементарните пропагандни словосъчетания, докарани до "този е добър", и "този е лош" проникват в съзнанието им.

    Затова и занимаващите се с тая работа журналисти паднаха до там.

    Нередност?
  • 3
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 1
    • + 1

    Ми то си е подигравка за другите страни членки дето години наред не можеха да влязат в ЕС и правиха какво ли не само и само да получат заветното одобрение.

    Нередност?
Нов коментар