Русия засилва атаките над Западна Украйна; Позитивни сигнали за напредък в преговорите за мир

Русия предупреди Швеция и Финландия, че не трябва да са в НАТО; Пактът започва учение с 30 хил. души в Норвегия; Американски журналист е убит край Киев

Разрушен танк в контролираното от проруските сепаратисти градче Волноваха в Донецка област
Разрушен танк в контролираното от проруските сепаратисти градче Волноваха в Донецка област
Разрушен танк в контролираното от проруските сепаратисти градче Волноваха в Донецка област    ©  Reuters
Разрушен танк в контролираното от проруските сепаратисти градче Волноваха в Донецка област    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руската инвазия в Украйна вече навлезе в своята трета седмица. Мирните преговори между двете враждуващи страни в Турция не дадоха резултат. Погледнато отстрани, напредването на руските окупационни части изглежда тромаво и мудно, а според въоръжените сили на Украйна то дори почти е спряло. Официален Кремъл от своя страна твърди, че "специалната операция върви по план" - нещо, което и с просто око се вижда, че не е точно така.

Зачестилите битки в предградията на Киев обаче може би са знак, че огромният 60-километров руски военен конвой, който от началото на март пълзи към столицата, постепенно се приближава към своето местоназначение. Или поне това, което е останало от него след системните обстрели с модерните противотанкови ракети, доставени от натовските държави. По последни данни на американското военно министерство руските сили, настъпващи от северозапад, са се придвижили с 5 км. по-близо до столицата Киев.

След като първоначалните идеи за неколкодневен блицкриг не се осъществиха, руската армия за жалост се върна към своята брутална стратегия, отработената през годините: обграждане на населени места, провеждане на изтощителна обсада и безмилостен обстрел на цивилни обекти, докато волята на защитниците се пречупи. В подобно катастрофално положение са ключови украински градове като Харков, Суми, Чернихив и особено пристанищния Мариопул, чиито обсадени обитатели според международните хуманитарни организации са останали без ток, отопление и почти са изчерпали запасите си от храна и вода.

Москва уж обещава да осигури хуманитарни коридори за изтегляне на цивилните. В повечето случаи обаче сигурните трасета водят предимно към... Русия или Беларус, а пътищата към още неокупираната украинска територия бързо стават мишени на интензивен обстрел в нарушение на постигнатите договорености.

13 март

17:30

До дни може да има напредък в преговорите за спиране на конфликта

Руски и украински представители, близки до преговорните екипи за прекратяване на войната, дават най-оптимистичните си оценки за напредъка на преговорите, съобщи Reuters. Според тях може да има положителни резултати до дни. В същото време заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман заяви, че Русия показва признаци на готовност да се включи в преговорите по същество, за да се прекрати конфликтът, в който загинаха хиляди, а над 2.5 млн. души напуснаха страната.

Украйна също заяви, че е готова да преговаря, като това не включва вариант да се предава и да приема ултиматуми. "Няма да отстъпваме по никакви позиции. Русия сега разбира това. Русия вече започва да говори конструктивно", казва украинският преговарящ Михайло Подоляк, който е и съветник на президента, във видео, публикувано онлайн и цитирано от Reuters. "Мисля, че буквално до дни ще постигнем някои резултати", казва той. Агенция РИА също цитира руския представител Леонид Слуцки, който твърди, че преговорите са постигнали значителен напредък. "Според моите лични очаквания този напредък в следващите дни може да прерасне в обща позиция на двете делегации и в документи за подписване", казва Слуцки.

Засега нито една от страните обаче не посочва какъв може да бъде обхватът на споразумението. Все пак в Twitter Подоляк написа, че Русия внимателно се вслушва в предложенията на Украйна. "Нашите искания са - край на войната и изтегляне на (руските) войски. Виждам разбирателството и има диалог", каза той. Пробивът идва след няколко срещи, дори и на ниво външни министри, които досега не дадоха резултат.

16:45

Вучич обяви, че заради натиск Air Serbia ще намали полетите до Москва

Сръбският авиопревозвач ще намали полетите си до Русия след натиск и обвинения, че се възползва от забраната други авиокомпании да правят това, заяви президентът Александър Вучич, цитиран от Bloomberg.

Изказването му идва само ден, след като от авиокомпанията обявиха, че увеличават полетите. Тя държи отворена една от малкото вратички в момента за достъп до Москва от европейско летище. Сърбия, която е кандидат за член на ЕС, осъди нападението на Русия над Украйна, но не се присъедини към санкциите срещу Москва.

В момента увеличените полети на Air Serbia са до 2-3 на ден при един преди това. "Други превозвачи също поддържат полети до Москва, включително базирани в Турция, Обединените арабски емирства и Катар", казва Вучич пред сръбската телевизия Pink TV. Той обаче не назовава кои са критиците.

15:10

Американски журналист е убит край Киев (коригирана)

За това съобщават местни медии, както и директорът на полицията в киевския регион Андрий Небитов. Брент Рено, 51 г., гражданин на САЩ, е прострелян и е загинал в Ирпен, а друг негов колега е ранен, но не се съобщава самоличността му. "Окупаторите цинично убиват дори журналисти от международни медии, които се опитват да покажат неефективността на руските войски в Украйна", написа в профила си във Facebook Небитов.

Първоначално информацията беше, че Арно е кореспондент на New York Times, тъй като в него е намерен бадж с името на вестника. От изданието посочиха, че в момента Брент Арно не е имал ангажимент и договор с тях за отразяване на събитията в Украйна. Последно са имали отношения през 2015 г. Арно е документалист и журналист, работил освен за нюйоркското издание и за HBO, NBC и други. Американският журналист е убит със снайпер докато е пътувал в кола.

13:41

Поне 35 са жертвите от ракетната атака срещу полигона край Лвов

Според губернатора на Лвовска област Максим Козитски най-малко 35 души са загинали и 134 са ранени при въздушните удари по военния полигон в Яворив, който се намира в непосредствена близост до полската граница. Базата е атакувана с поне 30 крилати ракети, допълва той.

Обстрелът на военното съоръжение е повратна точка във военната кампания, тъй като доскоро то е било използвано за обучения на украинската армия от чужди военни инструктори. За момента се се съобщава дали сред убитите и ранените тази сутрин има и военнослужещи от армиите на НАТО. Ако това е така, на практика това ще е първия доказан случай, при който съюзнически военни са пострадали на територията на Украйна след началото на руската инвазия. Атаките идват и ден, след като Москва предупреди западните съюзници, че техните военни доставки в Украйна са легитимни цели и ги заплаши с обстрел.

По-късно през деня руската страна обяви, че е обстрелян лагер за "чуждестранни наемници" и даде около шест пъти по-висока бройка на убитите - около 180 души.

12:18

Зеленски: Русия замисля "народна република" и в окупирания Херсон

Руските окупационни сили може да организиран пореден референдум за сформиране на поредната "народна република" в завладяната Херсонска област. Близо 300-хилядният град е най-мащабното завоевание на Кремъл във вече навлязлата в своята трета седмица война в Украйна. "Окупаторите на територията на регион Херсон се опитват да повторят тъжния опит по формирането на псевдо-републики", обяви Зеленски. И добави: "Те изнудват местните лидери, указват натиск върху общинските съветници, търсят кого могат да подкупят".

Според властите в Киев руските войски също така са отвлекли Иван Федоров, който е кмет на Мелитопол - едно от първите важни населени места на брега на Азовско море, които бяха завладени при офанзивата по южното направление и където имаше мощни протести срещу окупацията. Той е бил заменен с Галина Данилченко - бивш член на местния общински съвет, която веднага бе определена от украинците като "колаборационист".

Отвлечен и бил и Евгений Матвеев, кмет на южния град Днипрорудне в Запорожка област, допълни днес външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

11:45

Русия: Швеция и Финландия не трябва да са в НАТО

След руската инвазия в Украйна се повдигна въпросът дали граничещите и близки до Русия страни, които не са в НАТО, като Швеция, Финландия и Молдова, не трябва да се присъединят към пакта. И докато Молдова трепери дали войната няма да се прехвърли и на нейна територия, то в Швеция и Финландия започна политически дебат дали това наистина не трябва да се случи, но за момента няма категорична позиция.

Това естествено не се приема добре от Москва. На 12 март представителят на руското външно министерство Сергей Беляев остро предупреди, че неучастието на двете северноевропейски държави в НАТО е фундаментално за сигурността на региона. И въпреки че подобни коментари от страна на Русия се приеха с повдигане на веждите от обществеността в двете скандинавски страни относно това кой трябва да има последната дума относно решенията за тяхната собствена национална сигурност, малко по-късно шведският министър-председател Магдалена Андерсон заяви, че в момента подобно нещо (влизане в НАТО) ще усложни още повече ситуацията в Европа.

11:00

"Норилск Никел" е получил разрешение да плаща дълговете си в долари

Министерството на финансите на Русия е разрешило на "Норилск Никел" да изплаща външните си задължения във валути, различни от рублата. Това заяви президентът и основен акционер в компанията Владимир Потанин, цитиран от Bloomberg. Добивната компания, която e лидер пазара на паладий и никел, вече е изплатила купона по деноминираните си в долари облигации дължим на 11 март, е казал Потанин в интервю за руския вестник RBC, публикувано в събота.

Норилск трябваше да извърши купонно плащане за 6.4 млн. долара по облигациите си с номинал от 500 млн. долара с падеж през 2025 г. Компанията имаше и отделна емисия за същата сума с падеж 8 април, но е покрита предсрочно. По данни на Bloomberg това е станало на 9 март.

"Неплащането дори на малка сума води до кръстосани неизпълнения по всичките задължения", казва Потанин, който е най-богатият човек в Русия и един от малкото магнати, които се спасиха от санкциите. "И съответно, мисля, че няма нужда да се изправяме пред ситуация, при която всички дългове на бизнеса и държавата стават предсрочно изискуеми. Това според мен не е в наш интерес." Преди дни Владимир Путин забрани на руските компании да изплащат дълговете си във валути, различни от рублата, което ги заплаши от технически фалит.

09:30

Русия започна да обстрелва Лвов и околностите му

Рано тази сутрин градът, който е близо до полската граница, е бил обстрелян с ракети. Кореспондентът на Guardian предава, че жителите на града са били събудени от сирени за трета поредна нощ, но за първи път след тях е последвало и ракетно нападение.

Обстреляни са и тренировъчен полигон и военна база на 40 км от града, посочва Kyiv Independent. Репортажите дават индикации, че Русия засилва атаките си на запад. Хиляди жители на Лвов са напуснали града към съседни държави. Градът се считаше за сигурно убежище за бягащите украинци от останалите части на страната, които са над 2.5 млн. досега.

"Окупаторите удариха Международния мироопазващ център в Яворив", се казва в съобщение на регионалната военна администрация, цитирано от Reuters. По първоначална информация са изстреляни 8 ракета, няма жертви, а щетите се оценяват. Атаката по тази база е важен обрат в кампанията, тъй като там най-вероятно са работили западни военни инструктори. Обстрелът идва ден след заплахата на Русия, че конвоите с оръжейни доставки ще бъдат легитимна военна цел.

Украински медии съобщават за удари на руските сили и в Ивано-Франковск (Ивано-Франкивск), на 130 км югоизточно от Лвов. Те са овладели тази нощ и източните покрайнини на Мариупол, което е ключово пристанище в Югоизточна Украйна, обкръжено почти от началото на войната и чието превземане ще финализира прокарването на сухопътен коридор между територията на Русия и анексирания полуостров Крим.

-----------

12 март

20:39

НАТО започва учение с 30 хил. души в Норвегия, държи два самолетоносача в Егейско море

Мащабно учение на НАТО започва в понеделник на територията на Норвегия. То се нарича "Cold Response" и е предназначено да отработи провеждане на военни операции в арктически условия. Във военните маневри, които са планирани много пред избухването на войната в Украйна, ще вземат участие 30 хил. военнослужещи, 200 самолета и 50 кораба от 27 държави. Ще се включат и армиите на съседните скандинавски страни Швеция и Финландия, които засега поддържат неутралитет и не са членове на алианса.

Мащабната военна тренировка ще се проведе на няколкостотин километра от Русия, с която Норвегия граничи отвъд полярния кръг. В съседство се намира силно милитаризираният Колски полуостров, където е щабът на Северния флот на Русия и където са базите на много от руските ядрени подводници. За да се избягват всякакви потенциални неразбирателства и провокации, Норвегия е информирала Москва за учението в аванс и е предложила да се изпратят военни наблюдатели, но е получила отказ на поканата. "Всяко струпване на бойни способности на НАТО край руските граници не помага за укрепването на сигурността в региона", са коментирали от руското посолство в Норвегия по повод предстоящите маневри.

Същевременно НАТО е предислоцирало два свои самолетоносача и техните ескортиращи флотилии в териториалните води на Гърция - американският "Хари Труман" и френският "Шарл де Гол". Щатската бойна група дори е край остров Тасос в северната част на Егейско море. В момента изтребителите на "Хари Труман" участват в разширен натовски ер полисинг със съюзническите държави в региона, като бойни самолети са достигали чак до въздушното пространство на Румъния в непосредствена близост до украинския военен конфликт.

18:00

Беларус твърди, че няма намерение да влиза в Украйна

Беларуският лидер Александър Лукашенко и Владимир Путин се срещнаха в Москва на 11 март, за да обсъдят войната в Украйна. Повод за това според редица западни източници е потенциално участие на беларуска войска във военните действия - те могат да навлязат северно от Киев и сериозно да подпомогнат руските войски в офанзивата в северната и западната част на Украйна.

Според обратната страна това въобще не е случаят, като един от висшестоящите военни командири на Беларус Виктор Гулевич заяви днес, че неговите бойни части въобще нямат намерение да се намесват във войната, а " 5 тактически батальона са изпратени на границата, само за да заменят други в патрулирането на района". От западните разузнавания обаче продължава да се твърди, че ако руската армия продължава да не може да пробие, ще разчита на помощ от режима на Лукашенко, който е един от най-големите съюзници на путинова Русия.

16:00

Русия заплаши да стреля по западните доставки на оръжие

Русия предупреди западните съюзници на Украйна, че ще стреля по техните доставки на оръжие за Киев, повишавайки риска от пряка военна конфронтация между Москва и НАТО, съобщи Financial Times.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков e заявил в събота, че "напомпването на Украйна с оръжия от много държави" не е "просто опасен ход, а е е нещо, което превръща тези конвои в законни военни цели", цитиран от агенция "Интерфакс".

След като президентът на САЩ Джо Байдън отхвърли призивите на Киев за създаване на зона, забранена за полети над Украйна, съюзниците обещаха солидна финансова и военна помощ. САЩ обещаха 6.5 млрд. долара разходи за отбрана, Обединеното кралство изпрати 3615 противотанкови ракети NLAW и противотанкови оръжия Javelin, а скандинавските държави изпратиха повече от 10 000 противотанкови оръжия, посочва FT. Държавите членки на ЕС се включват също с военни помощи и оборудване.

Към момента България не е една от тях. В интервю за европейското издание на Politico, публикувано днес, премиерът Кирил Петков заяви: "За България ще е трудно да се присъедини към европейските си и натовски съюзници в изпращането на оръжия в Украйна.". Основен противник на идеята са коалиционните партньори от БСП и вицепремиерът им Корнелия Нинова.

15:15

След рекорда петролът направи най-големия си седмичен спад от ноември 2021 г.

Въпреки рекордите от над 130 долара за барел преди дни, на седмична база петролът поевтиня с почти 6%. В петък сорт брент приключи на нива от 112.67 долара, докато суровият WTI се търгуваше за 109.33. Това е най-големият седмичен спад от ноември насам, но все пак нивата през седмицата достигнаха най-високите си стойности от 14 години насам заради кризата и войната в Украйна. Причина за спада са индикациите, че някои европейски страни няма да се включат в бойкота на руския петрол, както и че страни като Иран, ОАЕ и Венецуела може да повишат доставките.

13:15

Бежанската вълна към Полша придобива грандиозни размери

От полските гранични власти обявиха днес сутринта, че от началото на конфликта са влезли близо 1.6 млн. човека от Украйна. Не е сигурно колко точно са останали в страната и колко са напуснали, за да отидат другаде, но се тиражират числа от сорта на 1 млн., които се намират в момента на полска земя. Напливът в големите градове като Краков и Варшава е огромен, като в столицата в момента има над 230 хил. човека, които търсят подслон, други над 100 хил. са минали също оттам в един момент и вероятно са се пренасочили. Общо, това е над 10% от населението на полската столица.

Въпреки огромния наплив, за момента Полша се справя успешно и дори страната заяви, че може да приеме още бежанци. Това обаче не променя ситуацията от хуманитарна гледна точка, тъй като повечето от тези хора са жени с малки деца, които трудно могат да бъдат интегрирани бързо в обществото.

11:15

Руска офанзива край Киев в ранните часове на деня

През нощта и ранната сутрин отново са били атакувани цели около столица Киев от страна на руските части. Няколко малки населени места са ударени при въздушни атаки, като целите са били складове за храна и гориво.

Потвърждават се думите на украинските власти, че предстоят тежки дни пред столицата, която ще бъде обект на все повече удари и въпреки хуманитарните предупреждения, че в нея все още се намират огромно количество цивилни. Според английското разузнаване, руските части се намират на 20 км от центъра на града, като са започнали да се прегрупират за обсада, за да може да се обгради столицата и да се използва стратегията, която вече е в сила в Харков, Суми и Мариопол. Украинското министерство на отбраната тази сутрин пък каза, че руските части са на 25 км. от центъра на града.

Президентския съветник Мохалайло Подоляк, заяви, цитиран от Guardian, че градът е готов за бой, като го нарече град под обсада. Около него има пропускателни пунктове, осигурени са и коридори за доставка на провизии. Ще се бием до край, казват от там.

10:12

"Роскосмос": Международната космическа станция можела да падне заради санкциите

Ексцентричният ръководител на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин излезе с поредното си бомбастично изявление, според което западните икономически санкции срещу Русия в близко бъдеще можели да доведат до неконтролирано падане на Международната космическа станция (МКС) на Земята. Причината била, че все по-суровите ограничения можели да ограничат възможностите за функциониране на руските космически кораби, които обслужват 500-тонния орбитален комплекс на стойност над 100 млрд. долара.

На теория твърдението на Рогозин не е съвсем без основание - МКС постепенно се спуска все по-ниско и периодично трябва да бъде вдигана на по-висока орбита, използвайки двигателите на руските апарати "Союз" и "Прогрес". Дори обаче да се окаже, че руските космически кораби не могат да бъдат изстрелвани достатъчно често, празнината със сигурност ще бъде бързо запълнена от американската частна компания SpaceX на Илън Мъск. При предишното подобно провокативно изказване на Рогозин, че американците скоро ще трябва да летят в космоса на метли, щатският милиардер просто му отговори в Twitter със снимка на Falcon Heavy - най-мощната действаща ракета носител в света в момента, която е разработена от калифорнийската корпорация.

11 март

22:19

Руската армия се опитва да щурмува пристанището Николаев

Настъпващите руски сили по южното направление в момента се опитват да превземат ключовия корабостроителен център Николаев. Това е последното голямо населено място по пътя към едномилионната Одеса - главният украински пристанищен град на Черно море, без който страната би изгубила възможност да транспортира големи товари с кораби.

През последната една седмица Николаев успя да устои на първоначалните руски атаки и дори за кратко премина в контранастъпление, отвоювайки отново местното летище. Ефективната отбрана принуди настъпващите сили да се пренасочат на северозапад, опитвайки се направят обиколка с дължина около 200 км. по пътя си към Одеса. Макар да не е обсаден от руснаците отвсякъде, в момента Николаев е подложен на тежък и масиран обстрел, съобщава местният областен управител Витали Ким в Twitter.

20:05

Руският посланик в ООН с предупреждение към Източна Европа за биологично оръжие в Украйна

Руският посланик в ООН Василий Небензя представи неподкрепените с факти твърдения на Кремъл, че Украйна и САЩ са имали заговор за разпространение на биологично оръжие с мигриращи птици, прилепи и насекоми. Това се случи по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по молба на Русия.

Небензя отправи смущаващо предупреждение към Източна Европа, че биологичното оръжие би могло да се разпространи извън границите на Украйна. В отговор посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че именно Русия има добре документирана история на използване на химически оръжия.

18:51

Байдън забранява руската водка, сельодка и диаманти

Президентът на САЩ Джо Байдън налага забрана за внос на няколко ключови руски стоки с висока норма на печалба: водка, морски хранителни продукти и диаманти. Новите санкции са насочени срещу "няколко знакови сектора на руската икономика", коментира той в реч в Белия дом.

17:33

Повече стелт-изтребители ще пазят небето на България от април

Нидерландски стелт-изтребители F-35 ще усилят отбраната на българското въздушно пространство от началото на април до края на май, е решило правителството на заседание във вторник.

Прави впечатление, че броят им е увеличен в сравнение с първоначално планираното и варира в границите между 3 и 8 броя. Досегашните намерения, преди да започне руската инвазия в Украйна, бяха у нас да дойдат само два стелта, които да заменят патрулиращите в момента четири испански Eurofighter-a. Освен изтребителите, в авиобаза "Граф Игнатиево" край Пловдив ще дойдат и 200 нидерландски военнослужещи.

Прави впечатление също така, че против решението за усилен натовски ер послисинг у нас са се обявили тримата министри от квотата на БСП. "Гласували са против, защото просто няма смисъл от това", е обявил днес депутатът-социалист Филип Попов в парламента.

17:09

Украйна обвини Русия, че е бомбардирала село в Беларус, за да я въвлече във войната

Генералният щаб на Украйна разпространи информация, че руската авиация е нанесла удар по беларуско село в близост до границата от украинското въздушно пространство.

Военните определят това като "провокация" и твърдят, че поразеното селище е Копани и че по този начин Москва се опитва да инсценира инцидент, който да легитимира включване на Минск във войната. Според тях обстрел е имало и срещу още две беларуски села. Дългогодишният несменяем президент на Беларус Александър Лукашенко днес беше на посещение при Путин и е много вероятно там вече да е взето решение за включване на бившата съветска република в инвазията.

"Ние официално обявяваме: украинската армия не е планирала и не планира да предприеме каквито и да е агресивни действия срещу република Беларус", се казва в изявлението на командването на украинските ВВС.

16:45

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис посети Румъния

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис е заминала днес на неочаквано посещение в Румъния, за да обсъди войната в Украйна и най-вече бежанската криза, предизвикана от руската инвазия. Там тя се е срещнала с румънския президент Клаус Йоханис, като част от извънредна обиколка по източния фланг на НАТО и със сигурност е говорила и за чисто военните измерения на кризата. Северната ни съседка е най-важният регионален съюзник на САЩ в Югоизточна Европа, тъй като на нейна територия се намира наземната противоракетна инсталация AEGIS Ashore, разположена в Девеселу, а също така и щатска морска пехота, сухопътни войски и изтребители край черноморското пристанище Констанца.

Вчера Харис беше на посещение във Варшава, където предложи американска помощ в хуманитарната и военната сфера и добави, че щатската военна подкрепа за Украйна е "продължаващ процес". По всяка вероятност Полша е основният логистичен хъб за снабдяване на украинската армия с по-модерна отбранителна екипировка.

Посещението на американския вицепрезидент в Румъния също е ключово, тъй като страната ще бъде на първа линия в конфликта, в случай че руските сили нахлуят в Одеска област и на територията на контролираното от проруски сепаратисти молдовско Приднестровие. Вчера говорителят на руския Генерален щаб директно отправи заплаха към властта в Букурещ за това, че е приел на своя територия бягащ украински изтребител Су-27, след което го е върнала на украинците. Вчера също така над територията на Румъния безнаказано е преминал и мистериозния дрон съветско производство, който се разби в хърватската столица Загреб и който украинската армия отрича да е неин.

16:20

Трети руски генерал е бил убит от украинските части

Според украински източници, един от които е и вътрешния министър Антон Герашенко, по време на бойни действия е убит ръководителят на 29-та руска армия ген.-майор Андрей Колесников. Твърди се, че той е загинал още вчера, като официални подробности около смъртта му все още не са обявени от страна на Русия.

Загиналият генерал е с над 24 години стаж в руската армия е ръководил 29-та руска армия от 2021 г. Това е трета подобна загуба на висш генерал от началото на войната - през последните две седмици по фронтовете загинаха ген.-майор Витали Герасимов и ген.-майор Андрей Суховетски, които са ветерани от руските кампании в Чечня и Сирия.

15:05

Украинците ще получат дигитален заместител на паспорта и личната карта

Украинското правителство ще пусне нов електронен идентификатор, чрез който хората, които са загубили важни документи, ще могат да ги получат отново в дигитален формат. Приложението ще е в подкрепа на украинските граждани, които по някаква причина нямат достъп до своя паспорт, лична карта, данъчен идентификационен номер или други важни документи, които няма как да бъдат извадени наново във физически вид поради мащабния конфликт и руската окупация на части от страната.

Подобен ход най-вероятно означава, че държавните институции в повечето региони на Украйна не очакват да са способни да извършват ефективно функциите си и най-вероятно това няма да се промени скоро.

13:33

Мистериозен съветски дрон се разби край Загреб

Безпилотен летателен апарат, почти сигурно свързан с войната в Украйна, се е разбил тази нощ в хърватската столица Загреб, за щастие без да предизвика човешки жертви. Според премиера на страната Андрей Пленкович мистериозният разузнавателен дрон е съветско производство, но не е ясно дали е бил на украинските или руските сили.

Неофициално се твърди, че апаратът е Ту-141, преминал е над Унгария за около 40 мин. и около 23 часа вчера се е разбил в Загреб след 7 мин. полет във въздушното пространство на Хърватска. Впоследствие бе уточнено, че дронът първоначално е бил в небето на Румъния.

Въпреки че най-вероятно действително става дума за техническа неизправност, това е първият подобен инцидент на територията на натовска държава от началото на войната в Украйна. По-смущаващото обаче е, че дорнът е прелетял безпрепятствено през въздушното пространство на две, може би три страни-членки на НАТО, не е бил опознат и не е бил прихванат от изтребителната им авиация.

12.57

3/4 от руснаците, подкрепящи войната, се информират главно от прокремълски медии

Според независимо проучване на руски социолози 73% от руснаците, подкрепящи военните действия в Украйна, се доверяват "много" или "изцяло" на официално одобрените от Кремъл медии. В по-голямата си част хората, одобряващи офанзивата, нямат достъп до алтернативни източници на информация - социални мрежи или интернет.

Друго заключение на изследването е, че младите руснаци не одобряват войната. Колкото повече се вдига възрастта на респондентите обаче, толкова по-склонни са те да подкрепят Путин и нахлуването му в Украйна.

В социалните мрежи руснаците "за" и "против" войната изпитват еднаква "симпатия към украинците" - 30.4%. Само 2.4% от общите съобщения и постове съдържат критика и открита враждебност към Украйна, допълват социолозите.

12:26

Големите икономики се готвят да увеличат митата за Русия

Страните от групата Г-7 и ЕС ще отнемат в петък статута на Русия на "най-облагодетелствана нация" в

търговските отношения заради нейното нахлуване в Украйна, заявяват за Reuters няколко източника, запознати със ситуацията. Това позволява на САЩ и съюзници да наложат мита върху широк спектър от руски стоки, което допълнително ще засили натиска върху икономика, която вече върви към "дълбока рецесия". Координираните действия на Вашингтон, Лондон и други съюзници се допълват от редица безпрецедентни санкции, експортен контрол и банкови ограничения, целящи да притиснат руския президент Владимир Путин да сложи край на най-голямата война в Европа след Втората световна война.

Всяка страна трябва да приложи промяната в търговския статут на Русия въз основа на собствените си национални процеси, казаха двама от източниците. В САЩ премахването на статута на Русия за "постоянни нормални търговски отношения" ще изисква акт на Конгреса, но представителите в двете камари - и от двете големи партии - вече дадоха сигнал за подкрепата си, казаха двама официални представители.

11:36

Путин прави проруски "чуждестранен легион" с бойци от Близкия Изток

Президентът Путин обяви днес, че Русия ще разреши на доброволци от целия свят да се включат в офанзивата срещу Украйна. Според военния министър Шойгу армията има готовност да приеме в редиците си около 16 хил. доброволци от конфликтите в Близкия Изток, които имат опит от бойни действия в градска среда. На страната на Кремъл вече се бият чеченски сили, изпратени от проруския президент на Чечня Рамзан Кадиров.

Говорейки пред Съвета по сигурността на страна Путин обяви също, че трофейното оръжие, заловено от победените украински части (включително щатски ракети Javelin), може да се предоставя на проруските сепаратисти в Донецк и Луганск, които се сражават на източния фронт, но очевидно не демонстрират особен напредък.

10:01

Goldman Sachs и JPMorgan Chase са първите американски банки, които се изтеглят от Русия

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs закрива операциите си в Русия и стана първата голяма банка от Уолстрийт, която напуска страната след нахлуването на Москва в Украйна. Няколко часа по-късно това обяви и JPMorgan Chase, която и досега извършваше ограничени дейности в страната. Банковата дейност в Русия става все по-трудно за западните финансови институции поради международните санкции срещу Москва. Европейските банки са с най-силно присъствие в Русия, но и американските имат значително участие, възлизащо на общо 14.7 млрд., според данните на Банката за международни разплащания.

09:45

Гигантският руски конвой, пълзящ към Киев, се прегрупира и разпръсква

Огромната 60-километрова руска бойна колона, която бавно се придвижваше към украинската столица през последните дни, е започнала да се прегрупира. Тя се разделя на по-малки части, които се разпръскват, слизат от основния път и се насочват към околните предградия, минавайки по второстепенни шосета или направо през полетата, показват сателитните снимки на частната компания Maxar. Прегрупирането се случва в близост до летището Антонов, като руските сили са се придвижили около 5 км. напред и вече са на около 15 км. от централната част на Киев. Според последния разузнавателен брифинг на Пентагона пък друга военна групировка се приближава към столицата от североизток и се намира на около 40 км. от града.

Разпръскването на основната бойна атакуваща колона вероятно означава, че Кремъл започва опитите да обкръжи Киев. Паралелно тази нощ руските ракетни войски и авиацията са нанесли удари по западните украински градове Луцк и Ивано-Франковск, а белоруските опозиционни канали в Telegram съобщават, че белоруският президент Лукашенко е отпътувал към Москва за спешна среща с Путин.

Последното може би означава, че Кремъл ще се опита да се подсигури с втори фронт срещу Украйна, атакувайки западната част на страната с беларуската армия. Това би попречило на украинските въоръжени сили, които реорганизират своите резервни формирования край полската граница, да организира ефективно контранастъпление към Киев и да удари бъдещата обсада на столицата в гръб.

08:42

Съветът за сигурност на ООН пак се събира извънредно заради "биооръжията"

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание в петък, за да обсъди твърдението на Русия, за което не представя доказателства, че САЩ финансират разработването на биологични оръжия в Украйна. Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Русия в ООН, заяви в Twitter още в четвъртък, че ще такова официално искане ще има.

САЩ отхвърлиха твърденията на Русия като "смехотворни" и предупредиха, че Москва сама може би подготвя провокация с използването на химическо или биологично оръжие. Паралелно от Световната здравна организация (СЗО) към ООН призоваха Украйна да унищожи превантивно всички култури на опасни патогени, които изследва в своите граждански лаборатории, за да предотврати "каквито и да е потенциални изтичания", които биха могли да разпространят зарази сред населението.

08:35

Лидерите на ЕС не се споразумяха за членството на Украйна

Срещата на върха на ЕС във Версай продължи до късно през нощта, а европейските лидери се разминаваха в позициите си за отговора им на руската война срещу Украйна и особено по повод деликатния въпрос за приемането й в евросъюза.

След часове на дебати лидерите не поеха конкретни ангажименти по призива на Украйна за бързо присъединяване, както и по отношение на обхвата на санкциите срещу Москва. Държавните ръководители се събират отново в 10 часа тази сутрин за дискусия, която ще се съсредоточи в голяма степен върху икономическите аспекти на кризата.

07:15

Москва отваря ежедневни хуманитарни коридори, но само към Русия

Русия обеща безусловно да осигурява безопасни маршрути за изтегляне на цивилните от обсадените украински градове ежедневно, но само към своята територия. "Хуманитарните коридори към Руската Федерация ще са отворени всеки ден от 10 часа без каквито и да е споразумения", твърди Михалил Мизинцев от руското военно министерство, цитиран от информационните агенции на страната.

Евакуацията по други направления ще продължи "при споразумение с украинската страна", уточнява обаче той. Властта в Киев от своя страна настоява, че нито един от маршрутите за изтегляне на цивилни не би трябвало да води към Русия. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен от своя страна определи този руски ход като "абсурден".

07:00

Кремъл спира износа на зърнени култури към най-близките си съюзници

Руското земеделско министерство налага забрана за експорт на пшеница, меслин, ръж, ечемик и царевица към държавите от Евразийския икономически съюз: Армения, Беларус, Казахстан и Киргистан. Ограничението ще важи до 31 август и целта му е да осигури достатъчно хранителни продукти за вътрешния пазар, твърди ведомството. Русия също така забранява напълно износа на захар за същия период.

06:30

САЩ обмислят дали да санкционират руския ядрен монополист

Американската държавна администрация преценява плюсовете и минусите от евентуални санкции срещу "Росатом" - руският държавен мастодонт, който се занимава с ядрената енергетика на страната, съобщава агенция Bloomberg. За момента не е взето окончателно решение, тъй като Белия дом консултира с щатската ядрена индустрия как биха и се отразили подобни мерки. Проблемът е, че "Росатом" е мащабен доставчик на ядрено гориво и технологии за енергоцентрали по целия свят. Също така държавната корпорация контролира добива и преработката на уран, така че да се използва в атомни централи.

06:00

Шведското правителство сериозно вдига военните разходи

В контекста на руската инвазия в Украйна неутралната скандинавска държава ще се опита да достигне 2% от БВП за отбрана "колкото се може по-бързо", твърди премиерът Магдалена Андерсон. По време на студената война Швеция отделя по около 4% от БВП годишно за армия, по през 90-те години и началото на 21-ви век драстично сваля тази сума до около 1%.

Тази тенденция обаче се обръща през 2014 г., когато анексира Крим. Така през 2021 г. военния бюджет на страната вече достига 66 млрд. крони или 6.7 млрд. долара. Планирано е той да нарасне с почти 50% до 2025 г. През 2017 г. също така Швеция възстановява задължителната военна служба за младежите, а сега, след руската инвазия в Украйна, общественото мнение за първи път се обръща в полза на влизането в НАТО.

Премиерът Магдалена Андерсон обаче за момента продължава да отхвърля евентуалната атлантическа интеграция, тъй като според нея подобна стъпка би могла да е "дестабилизираща" за Северна Европа.