🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще има ли нова ера в отношенията между България и Румъния

За първи път изглежда, че двете държави са решени да работят заедно за изграждане на ключова транспортна инфраструктура, сътрудничество в енергетиката и влизане в Шенген

Премиерът Кирил Петков, румънският му колега Николае Чука и еврокомисарят по транспорта Адина Валеан обсъдиха в Букурещ възможностите за засилване на връзките между двете страни
Премиерът Кирил Петков, румънският му колега Николае Чука и еврокомисарят по транспорта Адина Валеан обсъдиха в Букурещ възможностите за засилване на връзките между двете страни
Премиерът Кирил Петков, румънският му колега Николае Чука и еврокомисарят по транспорта Адина Валеан обсъдиха в Букурещ възможностите за засилване на връзките между двете страни
Премиерът Кирил Петков, румънският му колега Николае Чука и еврокомисарят по транспорта Адина Валеан обсъдиха в Букурещ възможностите за засилване на връзките между двете страни

След еднодневното посещение на премиера Кирил Петков и други представители на българското правителство в Букурещ предстои още следващата седмица да се създаде работна група с експерти от двете страни за работа по конкретни проекти. Втори мост Русе - Гюргево се обсъжда за финансиране от ЕК, следва откриване на фериботна връзка между двата града, а през септември се очакват ясни стъпки и за цялостното подобряване на корабоплаването по реката.

По информация на "Капитал" въпреки обявеното намерение на България да помогне на Украйна с износа на зърно чрез пристанище Варна и конкретните стъпки, които Румъния вече предприе в тази посока, резултати от разговорите за подобряване на жп връзките между двете страни към момента няма. Не бяха обявени и конкретни ангажименти от румънска страна за доставки на природен газ към България, след като по-рано медии в Букурещ съобщиха, че страната ще има излишък от собствен добив.

В българската делегация освен премиера участваха още вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, министърът на отбраната Драгомир Заков и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов.

"Днес нашето правителство, идвайки в Букурещ, дойде от три места - Киев, Брюксел и Баку. Това показва усилената работа, която всички ние имаме по предизвикателствата с газовата криза, войната в Украйна и европейските усилия за преодоляване на продоволствена криза. Ето защо е важно България и Румъния да са не само добри съседи, но и партньори", каза Кирил Петков по време на брифинга след срещите с румънския си колега Николае Чука, еврокомисаря по транспорта Адина Валеан и представители на румънската изпълнителна власт. Среща имаше и между премиера на България и румънския президент Клаус Йоханис.

Изграждане на критична транспортна инфраструктура

"В центъра на днешната дискусия бе Дунав, която заедно с Рейн е гръбнакът на европейското корабоплаване, но далеч не използва потенциала си", каза еврокомисаря по транспорта Адина Валеан. От брифинга стана ясно, че следващата седмица ще бъде създадена работна група със специалисти от двете министерства на транспорта, които ще работят за стартиране работата по ключовите проекти, а първите резултати се очакват да предвидената междуправителствена среща през септември.

"Приоритетни за нас в общото събрание бяха програмите по транспорта, имахме две основни цели, базирани на общия меморандум, относно изграждане на втори мост между Гюргево и Русе с европейски фондове и драгиране на река Дунав, за да може тя да бъде плавателна през за цялата година", каза румънският премиер Николае Чука. "Нов мост между Русе и Гюргево е в процедура на финализиране за одобрение от ЕК", добави транспортният комисар Валеан.

Скоро ще започне ремонт от българската страна на Дунав мост. За да се компенсира забавянето на трафика, който и в момента е затруднен с километрични опашки от тежкотоварни автомобили и от двете страни, предстои откриването на българско-румънска граница на граничен контролно-пропускателен пункт Русе - Гюргево - ферибот.

Българската делегация отново е предложила изграждането на още четири моста над Дунав, като идеите ще се обсъждат в работните групи следващата седмица. По информация на "Капитал" въпреки обявеното намерение на България да помогне на Украйна с износа на зърно чрез пристанище Варна и конкретните стъпки, които Румъния вече предприе в тази посока, резултати от разговорите за подобряване на жп връзките между двете страни към момента няма. В същото време България има съвсем кратък срок за покриване на изискванията на ЕС по ТЕН-Т мрежата, а именно до 2040 г. да завърши или модернизира разширената основна мрежа според новите стандарти (вкл. минимална скорост на линията 160 km/h за пътнически железопътен транспорт).

Енергетика

"Радвам се, че осъзнаваме, че заедно можем да се справим в рисковете", каза премиерът Кирил Петков. Той добави, че интерконекторът с Гърция ще е готов технически до 30 юни. "Резервираният капацитет по него към момента е около 1.5 млрд. куб. метра. Той е важен както заради количеството, така и заради възможността да осигури трафика на газта от юг към север, и от север към юг", поясни румънския премиер Николае Чука.

Конкретни ангажименти от внос на газ от Румъния за България обаче не бяха обявени.

На 5 май предстои среща на европейските енергийни министри в София като част от новата платформа на ЕС за общо закупуване на газ, в рамките на което България трябва да се превърне в регионален координационен хъб. Работната група ще се съсредоточи върху предстоящата година и ще предостави специфичен регионален експертен опит и ноу-хау за разработването и прилагането на плана за действие REPowerEU на ЕС с цел намаляване на зависимостта от руски изкопаеми горива, запълване на хранилищата за следващата зима и допълнително ускоряване на декарбонизацията в енергийния сектор.

Дипломация

От брифинга стана ясно още, че България и Румъния ще използват "абсолютно всички налични инструменти" за преразглеждане на механизма за сътрудничество и проверка и пълното му отпадане за постигане на заветната цел Шенген. "Влизането в Шенген е огромен приоритет за нас и е приоритет да се движим заедно", каза Кирил Петков.

Друга тема от срещата е била Молдова, като двете държави са се договорили да окажат необходимата помощ и да подкрепят към европейския път както Украйна, така и на Молдова и Грузия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2

    Ще има ...евтин внос на мамалига !

    Нередност?
Нов коментар