🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Словения се насочва към зелен преход след изборната победа на Робър Голоб

Страната избра лидер с бизнес нюх, който ще фокусира усилията на бъдещото правителство към грижа за околната среда, хората и връщане към демократичните ценности

Предизборната програма на Голоб се основава на три еднакво важни стълба за дейността: грижа за околната среда и хората и икономическо развитие
Предизборната програма на Голоб се основава на три еднакво важни стълба за дейността: грижа за околната среда и хората и икономическо развитие
Предизборната програма на Голоб се основава на три еднакво важни стълба за дейността: грижа за околната среда и хората и икономическо развитие    ©  Reuters
Предизборната програма на Голоб се основава на три еднакво важни стълба за дейността: грижа за околната среда и хората и икономическо развитие    ©  Reuters

Парламентарните избори в края на миналия месец в планинска Словения, с население само от около 2 млн. души, преминаха без голям медиен шум от международните агенции. Анализаторите бяха по-скоро притаили дъх в очакване на резултатите във Франция или заети да отразяват последните руски заплахи към "неприятелските държави". Но в действителност с най-високата избирателна активност от 20 години, словенците показаха няколко неща - твърда решителност за промяна, желание за връщане към европейските ценности и доверие към човек от бизнеса да реструктурира икономиката им и да я направи по-конкурентоспособна в променящата се действителност.

Впечатляващата победа на Робърт Голоб и неговата млада либерална зелена партия "Движение за свобода" (с 34.5% от гласовете и 41 места в парламента) над избирания три пъти за премиер Янез Янша сигнализира за гласуване срещу нарастващия авторитаризъм и популизъм, споделят експерти. Движението за свобода беше създадено едва през януари, обединявайки нарастващия гняв сред хората срещу посоката, в която водеше Словения доскорошният премиер Янша.

"Посланието на тези избори беше ясно: избирателите казаха "не" на политиката на предишното правителство", каза Таня Старич, политически коментатор и водещ на RTV Словения, пред за Deutsche Welle. А една от ключовите точки в предизборната кампания на Голоб, бивш мениджър на енергийна компания, беше обещанието да възстанови "нормалността".

Вече наблюдаваме ясни индикации, че мандат за бъдещо правителство ще има. Социалдемократическата партия, спечелила седем места в парламента, обяви, че ще се присъедини към правителството на Голоб, осигурявайки необходимото мнозинство. Към тях може включи и лявата партия, създавайки широка коалиция вляво.

Но кой е човекът, който вероятно ще бъде следващият премиер, и как стигна до победата? И какво очакват словенците да направи едно ново правителство под ръководството на Робърт Голоб?

Загубата често горчи

Партията "Движение за свобода", която беше създадена на 26 януари 2022 г., спечели 41 от 90-те места в словенския парламент. Избирателната активност беше висока - почти 70%, което е най-високото ниво от 2000 г. насам и бе подпомогната от много неправителствени организации. В същото време Словенската демократична партия (SDS) на Янша получава едва 27 места в парламента.

От поставянето на кадри, лоялни към SDS в ключови институции, до съмнителни сделки, включващи държавни компании, до непрекъснати атаки срещу критични новинарски издания, правителството на Янша често беше сравнявано с тези в Унгария или Полша. След като провали програмата за ваксиниране срещу COVID на страната и наложи строг полицейски час, Янша спря средствата от словенската обществена телевизия и даде на политиците повече власт над съдебната система и полицията. Изследване на Freedom House наскоро посочи, че Словения е изправена пред най-резкия демократичен упадък от всичките 29 държави, които наблюдава, въз основа на факторите законодателния процес, независимостта на медиите и корупцията.

Политическият ветеран Янша отрече това, представяйки себе си като жертва на сложен левичарски заговор, и поддържа тезата, че Словения е атакувана или от международни леви конспирации, или от остатъци от комунистическия елит, за който твърди, че контролира политическата сцена в страната.

Кой е Робърт Голоб?

В същото време опитът на Робърт Голоб коренно се различава от тази на 63-годишния му опонент Янша. Получил образованието си в САЩ, Голоб е доцент във Факултета по електротехника в столицата Любляна. С далеч по-скромен политически опит - преди две десетилетия той беше държавен секретар по енергетика, Голоб се фокусира върху бизнеса, като през 2002 г. основа фирма "Стрела-Г" - доставчик и търговец на газ и електричество.

Но политиката продължава да го влече и той не бяга от нея, когато държавата преструктурира GEN-I, главен доставчик на електроенергия в страната, и привлича Голоб в този процес. След като залага много на зелената енергия в работата си, в началото на тази година той заедно с няколко професионалисти, които губят работата си при правителството на Янша, основава малка природозащитна партия и я преименува на "Движение за свобода". Техният дневен ред са околната среда, отвореното общество, нормализирането и съвременната социална държава. В политически план Голоб е либерал, който се застъпва за лична и социална отговорност наред с технократичния подход към политиката.

"Хората искат промяна и ни се доверяват", каза 55-годишният политически лидер и баща на три деца по време на речта си след победата на изборите. "Днес хората танцуват, но утре започва нов ден. Утре ще започнем да работим усилено."

Грижа за околната среда, хората и повече демокрация за Словения

Предизборната програма на Голоб се основава на три еднакво важни стълба за дейността: грижа за околната среда и хората и икономическо развитие. "Технологичният прогрес и успешното справяне с климатичните предизвикателства са изключителна възможност за развитието на устойчива, приобщаваща икономика. Ще го подкрепим с дигитализация и целенасочено насочване на европейските средства", се казва в документа.

По време на кампанията Голоб подчертава, че решенията за енергийния сектор не трябва да се търсят само в Словения, но и в целия регион Алпе Адриа, който включва части от всички околни страни, пише Balkan Green Energy News. Според Голоб вътрешната енергийна система вече не трябва да се основава на изкопаем газ или втечнен природен газ, а по-скоро на възобновяеми енергийни източници и новото поколение ядрени технологии, които "западноевропейските институции и държави придобиват".

"Трябва да преминем към възобновяеми източници в близко бъдеще и затова трябва да преминем от въглища, природен газ и изкопаеми горива към по-екологични алтернативи. Трябва да се уверим, че въздействието на прехода върху компаниите и лицата е смекчено", се казва в уебсайта на "Движение за свобода". Фокусът е и върху справедливия преход за хората и областите, свързани с въгледобивната индустрия.

От либералната партия подкрепят максималното удължаване на живота на атомната електроцентрала "Кършко", както и възможността за инсталиране на малки модулни реактори. Движението на Голоб обещава да даде възможност за използване на обществени земи за производство на повече възобновяема енергия. Зеленият преход ще се случи и чрез по-добро управление на отпадъците, устойчиво земеделие, защита на животните и отговорно вземане на решения по отношение на ядрената енергия. Ще се стимулират използването на електрически автомобили и преминаването на товарния транспорт към железопътния транспорт и ще се улесни упражняването на конституционното право на чиста вода.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 1

    Зелената сделка ..

    И у нас имаше яки планове за неутралност.. Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии.
    Европейската комисия приема, че емисиите при изгарянето на биомаса са равни на нула. Логиката е, че въглеродът, изпуснат в атмосферата например при горене на дърва, впоследствие се поглъща от растителността, изникнала на мястото на отсечената. За отпадъците се счита, че ако не бъдат оползотворени (най-често изгорени), те така или иначе ще се разложат на сметищата или по полето и ще изпуснат парникови газове, особено метан.

    Нередност?
Нов коментар