🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Втечненият газ от САЩ идва с два кораба през юни. За след това се водят преговори

Цената ще е по-ниска от тази на "Газпром", но не значително

Премиерът Кирил Петков поясни, че става въпрос за директни сделки на държавната "Булгаргаз" с американски производители на LNG
Премиерът Кирил Петков поясни, че става въпрос за директни сделки на държавната "Булгаргаз" с американски производители на LNG
Премиерът Кирил Петков поясни, че става въпрос за директни сделки на държавната "Булгаргаз" с американски производители на LNG    ©  БТА
Премиерът Кирил Петков поясни, че става въпрос за директни сделки на държавната "Булгаргаз" с американски производители на LNG    ©  БТА

На третия ден от посещението на премиера Кирил Петков в САЩ дойде и истинската новина оттам - България ще започне да получава реални доставки на втечнен природен газ от Америка. Това съобщава правителствената пресслужба след срещата на министър-председателя с вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

Накратко - новината е чудесна и България ще бъде в много по-добра ситуация спрямо времето, когато разчиташе на "Газпром". Скептиците обаче твърдят, че това е невъзможно или най-малкото несигурно в дългосрочен план.

"Крайната цена на газовия микс от май до декември ще бъде по-ниска, това ще е добре за бизнеса и за битовите абонати на съответните дружества", заяви по темата депутатът от ДБ Ивайло Мирчев.

Според ГЕРБ около обявената договореност има много неясноти. "Нищо не е ясно от това, което чухме до момента, освен една клетва от страна на премиера, че газът е по-евтин. Но позволете ни да се съмняваме, защото могат да обявят една цена, на която не е включен например транспортът, регазификацията, преносът до България За един танкер ли става въпрос или за 20", заяви депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.

"Всеки опит за диверсификация в енергетиката трябва да бъде подкрепен. Не мога да коментирам тази сделка, преди да имам точните параметри за нея и измерения", заяви и президентът Румен Радев, като изтъкна, че не става въпрос само за цена, а и за устойчивост на доставките.

Какво знаем за газа

От официалното съобщение на правителството не се разбират повече детайли за това как и на какви точно цени ще се случат доставките на втечнен газ от САЩ. При завръщането си в България в сряда вечерта обаче Петков поясни, че става въпрос за директни сделки на държавната "Булгаргаз" с американски производители на LNG, и то по цени на американския "Хенри хъб" (Henry Hub). Засега били постигнати договорености за два танкера - всеки с капацитет от 100 млн. куб. м, които ще дойдат през юни на цени по-ниски от тези на "Газпром", но не значително. Това обаче ще подсигури целия месец, а след 1 юли се очаква да започнем да получаваме пълните количества азерски газ.

Възможността за значително по-ниски цени на газа може да бъде постигната при договарянето на дългосрочен договор, какъвто според премиера България се опитва да подпише сега. Такива доставки биха могли да осигурят 35-40% от годишните нужди на България.

"Ако днес имахме дългосрочен договор (минимум 10-годишен) за доставка на втечнен природен газ от щатите с референтна цена "Хенри хъб", бихме платили 76 лв./мВтч. В тази цена са включени всички допълнителни разходи по втечняване, транспорт, застраховки, регазификация на терминала "Ревитуса", пренос през гръцката и българска газопреносна система до входа на "Топлофикация София" примерно", казва енергийният експерт Васко Начев. По думите му, ако няма дългосрочен договор, се добавя премия от 110%, което означава крайна цена около 160 лв./мВтч, което пак е по-ниско от нидерландския TTF.

През последните дни стойностите на "Хенри хъб" са около 21-22 евро/мВтч, докато на европейските борси цените са около 95 евро/мВтч. Цената на "Газпром" по договора с "Булгаргаз", който руснаците едностранно нарушиха, пък биха били на нива 80 евро/мВтч.

Въпросът защо САЩ биха се съгласили да ни продават толкова евтино е чисто геополитически. Точно затова е била нужна и подкрепата на Белия дом. Също така, България няма да получи точно цените от американските борси, тъй като има разходи за транспорт и регазификация, но дори и нива от 60-70 евро/мВтч пак биха било изключително конкурентни за нашия пазар.

От друга страна, България има изключително малко годишно потребление на природен газ, което прави заместването на руските доставки с алтернативни сравнително лесно. И показва, че незаобиколимата руска зависимост е била един мит, поддържан от група политици.

Как ще става вносът

По-сложната част от самото договаряне на американския газ е как той ще бъде внесен в България. Първата и най-лесна възможност е през LNG терминала Ревитуса край Атина. Именно по този път България сега получава алтернативни доставки чрез посредника МЕТ.

Проблемът тук е, че има риск да не са останали свободни слотове на въпросния терминал. Или с други думи, да няма място за танкерите с американски газ за България. Графикът на заявките до края на годината показва именно това, макар че точно за юни биха могли да бъдат вместени двата танкера.

Алтернативна възможност за "Булгаргаз" е да се ползват терминалите на Турция. Там, поне по първоначална информация, има достатъчно свободен капацитет. Само че в този сценарий има друг проблем - "Булгартрансгаз" няма договорка с турската "Боташ" за междусистемно свързване. Което означава, че доставките през границата на този етап са невъзможни, нищо че има такава техническа възможност. Защо през последното десетилетие и особено след изграждането на "Турски поток" такова споразумение не е било подписано, е друг въпрос.

Вариантът е сега на политическо ниво да се договори бързо преодоляване на този документален проблем. За това намекна и преди дни вицепремиерът Асен Василев.

Ако всичко се случи по план, през лятото България ще може да си запълни газовото хранилище "Чирен" със сравнително по-евтин газ - и азерският, и американският биха били на много по-ниска цена от тази по европейските борси. Което пък ще позволи през зимата да имаме по-голяма сигурност.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 21
    • + 5

    Самодейната трупа Киро и Лена отиват сами в САЩ уж, за да договарят по-ниска цена на газа. Ако не беше смешно щеше да е тъжно. Как да разберем сега какви ангажиметни са поели тези? Няма министър на енергетиката с тях, няма външен министър, някой друг от коалицията им. Аматьори и ентусиасти поставени набързо от чужди сили са поели сами цялата политика на държавата :( До нищо добро няма да ни доведе това :(

    Нередност?
  • 2
    kiy101116173 avatar :-|
    kiy101116173
    • - 3
    • + 12

    До коментар [#1] от "scuby":

    Абе ти освен от сутрин до вечер да правиш едни неща на Боце друго можеше ли.

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 4
    • + 8

    Значи могло и без руски газ!

    Нередност?
  • 4
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 3

    Какво ще ни струва ? , не става ясно на каква цена.

    Ако 50% от искараното ми отива за косвени данъци и такси , по-добре да имигрирам ,

    Нередност?
  • 5
    knb avatar :-|
    Кнб
    • + 5

    Според мен премиера бърка думите договорил и говорил. Няма начин държавен служител в САЩ да договаря цени. И тъй като разликата между говорил и договорил е горе долу като между искам и имам, вероятно ще изпълним нашата част от споразумението, която ще е завинаги, задължаваща и политическа, а за другата част ще си остане че е говорено и ще дойде с книжните самолетната.

    Нередност?
  • 7
    ssc12646772 avatar :-|
    ssc12646772
    • - 4
    • + 2

    Очевидна ПР-акция на американската държава за ограничаване общественото недоволство срещу марионетките им задето се отказаха от евтината руска газ по геополитически и посредническо-корупционни причини. Но колко дълго ще ни продават газ на непазарни цени, дотирани от американския данъкоплатец? И какво правим с цените ако марионетното им правителство падне? България се нуждае от стабилни дългосрочни доставки на предвидими цени, а не от подобни хибридни мероприятия.

    Нередност?
  • 8
    ssc12646772 avatar :-|
    ssc12646772
    • - 3
    • + 2

    Все пак, всяка дума на един съдебно доказан лъжец следва да се приема с големи резерви.

    Нередност?
  • 9
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    С тази безумна формула за ценообразуване наложена ни от ЕС при настоящия договор с Газпром, лесно е да се даде малко по-ниска цена.

    Нередност?
Нов коментар