🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Драги предлага създаването на картел от потребители на петрол

Италианският премиер заяви, че двамата с Байдън са недоволни от структурата на глобалния енергиен пазар

Драги и Байдън обсъдиха във Вашингтон продължаване на координацията в позициите на двете страни относно руската инвазия в Украйна и икономическите ефекти от нея
Драги и Байдън обсъдиха във Вашингтон продължаване на координацията в позициите на двете страни относно руската инвазия в Украйна и икономическите ефекти от нея
Драги и Байдън обсъдиха във Вашингтон продължаване на координацията в позициите на двете страни относно руската инвазия в Украйна и икономическите ефекти от нея    ©  Reuters
Драги и Байдън обсъдиха във Вашингтон продължаване на координацията в позициите на двете страни относно руската инвазия в Украйна и икономическите ефекти от нея    ©  Reuters

Италианският премиер Марио Драги предложи създаването на картел от потребители на петрол. Това стана след среща с американския президент Джо Байдън във Вашингтон, на която беше обсъдено продължаване на координацията в позициите на двете страни относно руската инвазия в Украйна и икономическите ефекти от нея. По думите на Драги двамата с Байдън споделят еднакво недоволство от структурата на глобалния енергиен пазар и са обсъдили "принципната концепция" за таван на цените на петрола и газа.

"Недоволни сме от начина, по който работят нещата по отношение на петрола за САЩ и газа за Европа. Цените нямат никаква връзка с доставките и търсенето", коментира Драги, цитиран от Financial Times.

Таванът на цените на газа е приоритет за Рим

Италианският премиер посочи, че приоритет за Рим е поставянето на таван за цените на газа, за да се "ограничи финансовата помощ, която даваме на Москва, за да продължава войната". Той призна, че в ЕС подкрепата за такава мярка не е единодушна и не е ясно дали подобна стъпка ще бъде одобрена. Но подчерта, че "същата схема може да бъде приложена за петрола на глобално равнище".

И допълни: "Идеята е да се създаде картел от купувачи или да се убедят големите производители, особено ОПЕК, да увеличат производството, което може би е предпочитаният вариант. Но и по двете опции ще има много работа."

Преди руското нахлуване в Украйна Италия получаваше около 40% от своя внос на газ от Москва и в момента опитва да намери заместващи източници. Според италианското министерство по енергиен преход страната може да прекрати употребата на руски газ до края на следващата година.

САЩ срещу петролните картели

Усилията на Вашингтон да успокои петролния пазар, включително освобождаването на рекордно количество складиран за извънредни случаи петрол и задължаването на американски компании да дълбаят повече кладенци, не успяха да върнат цените на сорта брент под 100 долара за барел. Същевременно ОПЕК - производителите на петрол, водени от Саудитска Арабия, не изпълняват призивите на Байдън за по-бързо увеличаване на доставките, като някои от членовете на групата не успяват да изпълнят квотите си за производство.

САЩ също така се опитват да прокарат закон срещу петролните картели. Миналата седмица правната комисия на американския Сенат одобри законопроект, с чиято помощ срещу държавите в ОПЕК ще могат да бъдат завеждани дела в САЩ заради тайни ценови споразумения. Сега документът ще трябва да получи подкрепата на целия Сенат и на Камарата на представителите, след което да бъде подписан от Байдън, за да се превърне в закон.