🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролните гиганти се въздържат от нови инвестиции въпреки рекордните приходи

Цените на енергийните ресурси вероятно ще останат високи през следващите години поради липса на допълнителни количества

Ръководствата на компаниите раздават по-високи дивиденти на собствениците и предприемат обратно изкупуване на акции
Ръководствата на компаниите раздават по-високи дивиденти на собствениците и предприемат обратно изкупуване на акции
Ръководствата на компаниите раздават по-високи дивиденти на собствениците и предприемат обратно изкупуване на акции    ©  Reuters
Ръководствата на компаниите раздават по-високи дивиденти на собствениците и предприемат обратно изкупуване на акции    ©  Reuters

Големите петролни компании трупат рекордни приходи, но свръхпечалбите не се инвестират в ново производство, което да заеме мястото на руските нефт и газ. Вместо това ръководствата на компаниите раздават по-високи дивиденти на собствениците и предприемат обратно изкупуване на акции. Липсата на инвестиции в нови проекти рискува да доведе до още по-високи цени на енергийния пазар през следващите години, пише Bloomberg в свой анализ.

Добрите резултати на петролната индустрия обикновено водят до планове за разширяване на производството. Но сега петте петролни гиганта предпочитат да поддържат строга дисциплина по отношение на капиталовите разходи, дори след като цената на петрола се задържа над 100 долара за барел през повечето време след руската инвазия в Украйна в края на февруари. Изграждането на добивни съоръжения намалява всяка година, а големите проекти отнемат половин десетилетие или повече, за да бъдат завършени. Всяко забавяне сега отлага възможността за разширяване на производството за доста по-напред в бъдещето.

Колко инвестират компаниите

Последния път, когато суровият петрол се задържа на ниво над 100 долара за барел през 2013 г., комбинираните капиталови разходи на големите 5 компании в индустрията - Shell, TotalEnergies, BP, Exxon Mobil и Chevron - са били 158.7 млрд. долара. Сега са приблизително наполовина, показват данни, събрани от Bloomberg.

"На дневен ред е дисциплината", казва главният изпълнителен директор на BP Бърнард Луни. Британската компания се придържа към плановете си за разходи между 14 и 15 млрд. долара за годината, като средносрочните ѝ планове са за максимум 16 млрд. долара. Shell, която отчете рекордни печалби, надвишаващи прогнозите на анализаторите, следва същата стратегия и не мисли да се отклонява от предвидените разходи в диапазона 23 - 27 млрд. долара. Някои от компаниите избират да възнаграждават акционерите след години на слаба възвръщаемост. Exxon, BP и TotalEnergies увеличиха обратното изкупуване на акции, а Chevron вече изкупува рекордни количества.

Дългосрочните проекти - твърде несигурни

Основните причини петролните гиганти да се въздържат от по-високи инвестиции са несигурността относно бъдещото търсене на петрол и стратегиите за ограничаване на климатичните промени. Натискът от страна на инвеститори, политици и климатични активисти през последните две години принуди всички петролни компании да се ангажират под някаква форма с целта за нулеви нетни емисии до 2050 г.

Изменението на климата, развитието на технологии като електромобилите и държавната политика по отношение на въглеродните емисии са основните рискове днес, които натежават при решенията дали да се инвестират милиарди в нови проекти, смятат анализатори. Инвестициите в разработка и добив на нефт и газ са спаднали с 30% през 2020 г., а миналогодишните разходи - 341 млрд. долара, са с 23% под нивата отпреди пандемията, пише International Energy Forum в свой доклад.

В САЩ президентът Джо Байдън призова петролните компании да реинвестират печалбите от скока на цените на петрола в повече производство, за да помогнат за облекчаване на недостига, причинен от войната на Русия срещу Украйна. Някои американски и европейски политици настояват за данък върху свръхпечалбите на компаниите, с приходите от които да облекчат тежестта върху потребителите.

Заместващо производство

Всъщност компаниите не са спрели напълно да инвестират в производство. Но се фокусират върху активи с нисък риск и висока възвръщаемост като шистови проекти и разрастване на вече разработени находища. Exxon и Chevron например увеличат производството в Пермския басейн на САЩ, най-големият регион с шистов петрол в света, с планирани темпове на растеж съответно 25% и 15%. Но ръстът основно ще компенсира спадове от други места, вместо да добави нови количества към досегашните. Производството на Exxon за първото тримесечие - 3.7 млн. барела на ден, е най-ниското от сливането му с Mobil в края на 90-те години.

Дълго време инвеститори и политици казваха на индустрията, че има нужда от по-малко петрол, коментира Ноа Барет от мениджъра на активи Janus Henderson. Ако сега светът се нуждае от допълнителни милион барела на ден, не е сигурно откъде ще дойдат.