ЕС предлага пълна забрана на руския петрол след 6 месеца

Ембаргото за петролни продукти ще влезе в сила в края на годината

"Някои държави-членки са силно зависими от руския петрол. Но ние просто трябва да работим върху това", заяви пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.
"Някои държави-членки са силно зависими от руския петрол. Но ние просто трябва да работим върху това", заяви пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.
"Някои държави-членки са силно зависими от руския петрол. Но ние просто трябва да работим върху това", заяви пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.    ©  Reuters
"Някои държави-членки са силно зависими от руския петрол. Но ние просто трябва да работим върху това", заяви пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.    ©  Reuters

Европейската комисия предложи нови санкции срещу Русия в опит да спре войната в Украйна, които ще включват прекратяване на вноса на петрол след шест месеца и на петролни продукти - след осем. Руската инвазия в съседната страна и доказателства за военни престъпления подтикнаха ЕС да предприеме по-смели стъпки по отношение на енергийните санкции. Налагането на мерки, които биха могли да намалят или напълно да спрат руските енергийни доставки за ЕС, е сложна задача за съюза. Това е така, защото регионът разчита на Русия за задоволяване на енергийните си нужди.

"Нека бъдем ясни: няма да е лесно", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в сряда, когато обяви новия пакет санкции. "Някои държави-членки са силно зависими от руския петрол. Но ние просто трябва да работим върху това", обясни тя. Предложението на Брюксел е поетапно да се прекратят доставките на суров петрол от Русия в рамките на шест месеца и рафинирани продукти до края на годината. То изисква одобрение от всички 27 страни от ЕС, за да влезе в сила.

Въпреки това две държави от съюза - Словакия и Унгария, които са силно зависими от руската енергия, настояват за изключения. Фон дер Лайен не даде никакви подробности за изключенията по време на речта си, но двама служители на ЕС, които не пожелаха да бъдат назовани поради чувствителността на въпроса, казаха пред CNBC, че предложението на комисията включва гъвкавост. Това означава, че Унгария и Словакия вероятно ще имат по-дълъг период от време, за да изключат руския петрол.

Забраната на руския петрол беше изключително спорна тема в ЕС, но този ход набра по-голяма скорост, след като Германия подкрепи идеята. Германия, която е най-голямата икономика на ЕС, първоначално не желаеше да санкционира руския петрол в началото на инвазията на Владимир Путин в Украйна. Но Берлин постепенно променяше позицията си с разрастването на военните действия, което е знак на решимостта на ЕС да спре да плаща на Москва за енергийни суровини, въпреки потенциалните икономически щети върху съюза.

Русия е най-големият доставчик на петрол в Европа, като осигурява 26% от вноса на петрол от ЕС през 2020 г. В същото време износът на петрол и нефтени продукти за Европа представлява половината от руския експорт. "Лукойл Нехтохим" е една от европейските рафинерии, които използват руски петрол, а според Reuters 60% от горивата в България се осигуряват от нея.

Бившият главен икономически съветник на Владимир Путин, Андрей Иларионов, предположи в началото на април, че Русия ще спре военните операции в Украйна "до месец-два", ако Западът спре да купува руски петрол и газ.

Стъпка по стъпка

"Молим за обмислен период на прекратяване, каза по-рано Йорг Кукис, един от най-близките съветници на канцлера Олаф Шолц, пред Financial Times. Искаме да спрем да купуваме руски петрол, но ни трябва малко време, за да се уверим, че можем да осигурим други източници на петрол за страната." Повечето германски рафинерии вече са преминали към други доставчици.

Напрежението между Русия и Запада заради енергетиката ескалира през последните дни, като Москва прекъсна доставките на газ за Полша и България. Европейската комисия изготвя шести пакет от санкции срещу Русия заради войната й срещу Украйна, която вече е в третия месец.

ЕС също така ще предложи повече банки от Русия и Беларус да бъдат блокирани от международната система за разплащания SWIFT, включително "Сбербанк". САЩ и Великобритания вече наложиха санкции на "Сбербанк", която е най-голямата финансова институция в Русия.

Други варианти

Докато Берлин иска петролно ембарго, някои страни, като Италия, настояват за други мерки като таван на цената или мита върху руския петрол. Полша и балтийските държави също призовават за пълна забрана. Нефтената инфраструктура на Унгария и Словакия е зависима от Русия, а липсата на излаз на море означава, че имат малко алтернативи за доставки.

"Това не е само въпрос на вземане на политическо решение, но и на инженерен проблем", казва високопоставен служител на ЕС, като добавя, че засегнатите страни очакват някаква форма на финансова подкрепа, за да променят петролната си инфраструктура в замяна на подкрепата им за ембарго. Премиерът на Унгария Виктор Орбан предупреди, че правителството му "няма да се поддаде на никакъв натиск да разшири санкциите срещу Русия към газ или петрол, тъй като това би убило унгарската икономика".

Външният министър Петер Сиярто каза пред CNN миналата седмица, че 85% от доставките на газ на Унгария и 65% от петрола идват от Русия и "няма алтернативни маршрути за доставка, които да ни позволят да се освободим от руския петрол и руския газ през следващите няколко години... Направихме всичко възможно, за да диверсифицираме".

Германия също ще трябва да се адаптира бързо, ако петролното ембарго влезе в сила. Най-голямото предизвикателство представляват две рафинерии в Източна Германия - Schwedt и Leuna, които силно разчитат на руския петрол. И двете са свързани с тръбопровода "Дружба", който осигурява петрол директно от Русия. Кукис казва, че се работи, за да се гарантира, че Schwedt, която се управлява от руската държавна петролна компания "Роснефт", може да преработва неруски петрол.

Съветникът на Шолц посочва, че се водят преговори с "няколко петролни компании, Европейската комисия и полското правителство" за снабдяване на Schwedt с алтернативи, процес, който той призна, че е "предизвикателен". Но Кукис смята, че Германия "ще реши всички проблеми най-късно до края на годината".

При задействане на ембаргото европейските страни ще разчитат на увеличен внос от Персийския залив, Нигерия, Казахстан и Азербайджан.

Добивът на петрол в Русия може да спадне с до 17% през тази година

Добивът на петрол в Русия може да спадне с до 17% през 2022 г., съобщава Reuters, позовавайки се на документ на икономическото министерство на страната. Това ще най-същественото понижение от 90-те години насам, когато индустрията в страната пострада поради недостатъчни инвестиции. До момента САЩ са забранили вноса на руски петрол, а въведените от Запада санкции срещу руските банки и кораби са засегнали търговията с горива, която е един от основните източници на приходи за страната.

Според изчисления на Reuters, базирани на данни на руската агенция "Интерфакс", добивът на петрол и газ в Русия за месец март е спаднал от до 11.01 млн. барела, спрямо 11.06 млн. барела дневно през февруари. Производството на петрол и газов кондензат в Русия е достигнало 46.57 млн. тона през март в сравнение с 42.23 млн. тона през февруари. Според анализатори Русия може да намали добива на петрол с между 1-1.5 млн. барела дневно, тъй като европейските клиенти подхождат предпазливо към търговията с него.

Според документа добивът на петрол в страната може да намалее от 524 млн. тона през 2021 г. до 433.8- 475.3 млн. тона (8.68-9.5 млн. барела на ден) през 2022 г. Това ще е най-ниското ниво от 2003 г. насам, когато е бил 421 млн. тона.

Освен спад на добива в министерския документ се посочва, че енергийният износ на страната също се очаква да намалее през тази година. Износът на петрол се очаква да спадне от 231 млн. тона през 2021 г. до 213.3-228.3 млн. тона (4.27-4.57 млн. барела дневно). В началото на април "Интерфакс" съобщи, че през първото тримесечие на годината руският износ на петрол към страни извън бившия Съветски съюз се е увеличил с 15.8% на годишна база до 57.1 млн. тона (4.65 млн. барела дневно).
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 2

    Бедна, слаба, разделена и превзета Европа става жертва на интересите на явно по-силни външни сили :(. Нищо добро не я чака!

    Нередност?
  • 2
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 1

    "ЕС подготвя пълно петролно ембарго срещу Русия"

    Да го мисли Лукойл Юръп Холдингс (Нефтохим ад - беше продаден от Иван Костов на руснаци 2005 г.)

    От началото на войната в Украйна

    - Mikhail Watford (олигарх Газпром) намерен в двореца си в Англия която е на стойност осемнадесет милиона обесен.

    - Leo Shulman ( управителен съвет Газпром) близо до дома си в Санкт Петербург беше намерен обесен.

    - Alexander Tyulakov (Газпром) у дома си крахщй Санкт Петербург беше намерен обесен.

    - Vladislav Avayev, олигарх Vasily Melnikov, олигарх Sergey Protosenya след като убиха съпругата и децата си се самоубиха.
    Цялият ЕС купува 26% руски петрол.

    В България Лукойл Бургас купува руски петрол Урал която е на цена 30-40$ на барел. Гражданите купуват бензин и дизел на цената на световните борси 105$.

    Ако имаше правосъдие в България тези хора и няколко правителства заедно с министри шаха да са в затвора. Но все още обикалят села като Ким Чен Ун.

    Нередност?
Нов коментар