🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индия ограничава износа на захар, цената леко се покачи

Решението идва дни, след като страната спря експорта на зърно

Срокът на ограниченията ще важи до края на октомври
Срокът на ограниченията ще важи до края на октомври
Срокът на ограниченията ще важи до края на октомври    ©  Reuters
Срокът на ограниченията ще важи до края на октомври    ©  Reuters

Само дни след като правителството на Нарендра Моди наложи пълна забрана върху износа на зърно, Индия взе решение да ограничи и експорта на захар. Износът на захар е поставен в категория "ограничен" от 1 юни 2022 г., съобщи Министерството на търговията и индустрията. Властите ограничават износа на захар до 10 млн. тона до края на сезона, който свършва на 31 октомври 2022 г., съобщава CNN.

Индия е вторият по големина износител на захар в света и най-големият производител на подсладителя, като най-големият износител е Бразилия. Правителството на Нарендра Моди заяви, че трябва да предприеме действия за поддържане на запасите от захар в страната след "безпрецедентен ръст на износа" миналата година и през настоящия сезон.

Правителството заяви, че захарните мелници и търговците, които имат специални разрешения от правителството, ще могат да изнасят продукта (включително сурова, рафинирана и бяла захар) до 31 октомври или до по-нататъшни поръчки. Освен това ограничението няма да важи за Европейския съюз (ЕС) и Съединените щати.

Ходът за ограничаване на износа идва в момент, когато годишната инфлация в третата по големина икономика в Азия достигна 7.8% през април - най-високото ниво от близо осем години. Освен това тя остава над горния праг на Индийската централна банка в продължение на четири поредни месеца.

През настоящата пазарна година, която продължава от октомври 2021 г. до септември 2022 г., индийските захарни заводи досега са сключили договори за износ на около 9 млн. тона. През предходния 12-месечен период страната е експортирала 7 млн. тона, което е най-голямото количество през последните години, сочат правителствени данни.

Фючърсите за бяла захар се търгуваха с 1% по-високo при цена от 556.50 долара за метричен тон в сряда на борсата в Лондон. Те са повишили стойността си 13% от началото на януари и с около 26% в сравнение със същия период на миналата година.

Това е и друг знак за нарастващия хранителен протекционизъм в целия свят, след като големите производители започнаха да ограничават износа на селскостопански продукти. Това добавя към шока в предлагането, който е предизвикан от инвазията на Русия в Украйна през февруари. Например Украйна и Русия заедно осигуряват около 30% от целия износ на пшеница.

Заради изключителната гореща вълна, която е обхванала страната, наскоро забрана за износ беше наложена и върху зърното. Доскоро Индия не беше смятана за водещ износител, тъй като по-голямата част от реколтата се продава на вътрешния пазар. Но експортът на Украйна рязко намаля в резултат на руската инвазия, а суша и наводнения заплашват производството на други държави и очакванията бяха доставките от Индия частично да компенсират недостига.

През последните месеци се вдигнаха цените на стоки като хляб, сладкиши и паста заради поскъпването на пшеницата на световните пазари. Индийското правителство заяви, че ще позволи износа, за който има издадени отпреди разрешителни, както и експорта до страни, които имат нужда от доставките, "за да задоволят нуждите си от сигурност в хранителните стоки".