Най-бедните страни ще получат помощи заради поскъпващите храни

САЩ, МВФ и Световната банка ще предоставят десетки милиарди долари под формата на стоки и торове

Глобалните цени са с почти 30% по-високи спрямо същия период през миналата година
Глобалните цени са с почти 30% по-високи спрямо същия период през миналата година
Глобалните цени са с почти 30% по-високи спрямо същия период през миналата година    ©  Reuters
Глобалните цени са с почти 30% по-високи спрямо същия период през миналата година    ©  Reuters

Най-бедните страни ще получат десетки милиарди долари под формата на храни и торове от САЩ и международни институции като Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) на фона на кризата заради поскъпването на стоките. В момента глобалните цени са с почти 30% по-високи спрямо същия период през миналата година, пише Financial Times.

Американският министър на финансите Джанет Йелън заяви, че е много притеснена от създалата се ситуация. "Руската инвазия в Украйна утежни проблема с несигурността при храните за хората по света, особено в развиващите се икономики", коментира тя. И допълни, че има "много реален риск" заради поскъпналите храни и торове "повече хора да изпитват глад, а натискът върху цените да се увеличи".

Кризата с храните

Миналия месец американското финансово министерство проведе среща с международни институции, на която бяха обсъдени мерки за справяне с кризата с храните. САЩ обявиха нова глобална помощ, с което общата сума, отпусната от американска страна от февруари насам, достигна 2.6 млрд. долара. Освен това Вашингтон опитва да смекчи недостига на торове, като стимулира местното производство на подхранващи смеси за насаждения с 500 млн. долара. Същевременно МВФ заяви, че ще предостави помощ или чрез свои програми, или чрез извънредно финансиране, като фокус ще бъде подпомагане на държавите за бързо подобряване на социалните им инструменти за защита на домакинствата, заплашени от глад.

"Инфлацията достига най-високите си равнища от десетилетия и уязвимите домакинства в страните с ниски и средни доходи са най-силно заплашени от несигурност при храните. А историята показва, че гладът често води до бунтове и насилие", посочва управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Азиатската банка за развитие ще подкрепи усилията за осигуряването на хранителни доставки за Афганистан и Шри Ланка съвместно с Организацията за прехрана и земеделие и Световната продоволствена програма. Африканската банка за развитие ще използва 1.5 млрд. долара, за да помогне на 20 млн. африкански земеделци с торове и семена, а Световната банка ще осигури 30 млрд. долара за следващите 15 месеца, като 12 млрд. долара ще отидат за нови проекти, а 18 млрд. долара за съществуващи проекти, свързани с хранителната сигурност.

Предупреждението на ООН

В четвъртък генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че войната в Украйна може да доведе до глобална криза с храните, която да продължи с години. По думите му някои държави ще са изправени пред дългосрочен глад, ако износът от Украйна не бъде възстановен.

Гутериш посочи, че руската инвазия в комбинация с ефектите от климатичните промени и пандемията от коронавирус "заплашва да прати десетки милиони души към хранителна нестабилност, последвана от недохранване и масов глад". Той твърди, че "има достатъчно храна в света, ако действаме заедно, но ако не разрешим този проблем днес, сме изправени пред глобален недостиг през идващите месеци".

Руската инвазия блокира доставките от украинските пристанища, които преди това изнасяха огромни количества готварско олио, пшеница и царевица. Британската ВВС пише, че около 20 млн. тона зърно от предишната реколта в момента са блокирани в Украйна, които ако бъдат освободени, могат да облекчат ситуацията на глобалните пазари.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар