Светът се нуждае от нов икономически двигател. Може ли Индия да изпълни задачата?

Променливата структура на световната икономика ще направи това трудно

Индия е износител на технологии и бизнес услуги; въпреки че нейният БВП е само една шеста от този на Китай, но износът ѝ на услуги е много близо до този на Китай
Индия е износител на технологии и бизнес услуги; въпреки че нейният БВП е само една шеста от този на Китай, но износът ѝ на услуги е много близо до този на Китай
Индия е износител на технологии и бизнес услуги; въпреки че нейният БВП е само една шеста от този на Китай, но износът ѝ на услуги е много близо до този на Китай    ©  Reuters
Индия е износител на технологии и бизнес услуги; въпреки че нейният БВП е само една шеста от този на Китай, но износът ѝ на услуги е много близо до този на Китай    ©  Reuters

Войната в Украйна нанесе тежък удар върху перспективите за глобален растеж. Локдаунът и забавянето на пазара на имоти свалиха Китай, някогашният двигател на растежа, от върха. Предвид размера и потенциала на страната, изглежда разумно да се запитаме дали Индия може да бъде следващият икономически двигател в света. През април МВФ предвиди, че индийският БВП може да нарасне с повече от 8% тази година - най-бързият темп сред големите страни. Такова бързо разширяване, ако се задържи, би имало дълбоко въздействие върху света. Но до голяма степен поради променящата се структура на глобалната икономика нещата не са толкова прости, Индия не може просто да облече мантията на Китай.

През първото десетилетие на века Китай реализираше почти една трета от световния растеж - повече от Америка и Европейския съюз, взети заедно, добавяйки всяка година нов БВП, еквивалентен на днешния годишен на Австрия. От началото на хилядолетието до навечерието на пандемията Китай се превърна в най-големия потребител на повечето от основните суровини в света, а делът му в световния износ на стоки нарасна от 4% на 13%.

Потенциалът на Индия

Може ли Индия да повтори подобни постижения? Тя е шестата по големина икономика в света - каквато беше Китай през 2000 г. Днес нейната икономика е в общи линии там, където беше Китай преди две десетилетия. Китай имаше среден годишен темп на растеж от около 9%. Индия нарастваше с малко под 7% годишно през същия период. Въпреки това лесно можеше да се справи по-добре, ако не бяха грешки в политиката - като шоковото решение на премиера Нарендра Моди да изтегли някои банкноти през 2016 г. - и макроикономически уязвимости, включително прекомерно голям финансов сектор. Правителството може да се е поучило от първото; а както политиците, така и банките са работили за справяне с второто. Преди войната в Украйна МВФ смяташе, че Индия може да нарасне с 9% тази година. Някои оптимисти твърдят, че при правилните обстоятелства Индия би могла да постига такива проценти на устойчива основа.

По-внимателен поглед обаче показва, че Индия не е заместител на Китай. Един от проблемите е, че световната икономика е много по-голяма, отколкото беше преди, така че даден ръст на БВП на Индия повишава глобалния растеж с по-малко. Продължителният годишен ръст от 9% би подобрил значително живота на индийците и значително ще наклони баланса на световната икономика. Но това не означава, че световната икономика ще се върти около Индия, както се случи с Китай през последните две десетилетия. Приносът на Индия за глобалния растеж ще остане по-малък от този на Америка и Европа, взети заедно, например.

Може би по-важното е, че глобалните икономически условия могат да са значително по-неблагоприятни от тези, които позволиха възхода на Китай. От 1995 до 2008 г. стойността на световната търговия нарасна от 17% от световния БВП на 25%. Делът на износа на стоки, участващи в глобалните вериги, нарасна от около 44% от световния износ до 52%. Китай беше начело и в двете тенденции. Това беше най-доминиращата търговска страна след империята на Великобритания, според анализ на "хиперглобализацията", публикуван през 2013 г. от Арвинд Субраманиан от Brown University и Мартин Кеслер от ОИСР.

Индия, за разлика от тях, е търговец. В навечерието на пандемията тя представляваше по-малко от 2% от световния износ на стоки. Надява се да увеличи този дял чрез инвестиции в инфраструктура, предоставяне на държавни субсидии на производителите и договаряне на търговски споразумения. Но времената се промениха. Световната търговия спадна като дял от световния БВП от началото на 2010 г. Икономическият национализъм може да спре възстановяването. Въпреки това Индия може да се надява да увеличи износа си, като завладее пазарен дял от други икономики, включително Китай. Но предприятията и правителствата, които някога бяха готови да разчитат силно на Китай в името на ефективността, станаха по-предпазливи. Нежеланието им да станат твърде зависими от който и да е източник на доставки може да попречи на амбициите на Индия.

Доминирането на глобалните вериги за доставки може да не е единственият път към икономическо влияние. Индия е износител на технологии и бизнес услуги; въпреки че нейният БВП е само една шеста от този на Китай, но износът ѝ на услуги е много близо до този на Китай. Изследване, публикувано през 2020 г. от Ричард Болдуин от Graduate Institute в Женева и Рикард Форслид от Stockholm University, твърди, че технологичните промени разширяват обхвата на услугите за износ и предоставят повече възможности на работниците в бедните страни да се конкурират с работниците в сектора на услугите в богатия свят. Но докато технологичните и бизнес услугите могат да продължат да процъфтяват в Индия, тяхното разширяване може да бъде ограничено от неадекватната образователна система, която се представя добре като разпространение, но не и в резултатите от обучението.

Субконтинентален скок

Дори ако Индия съумее да управлява темп на растеж, по-близък до 6% от 9%, няма да има повод за притеснение. Това ще направи Индия третата по големина икономика в света до средата на 30-те години, като в този период ще допринася повече за глобалния БВП всяка година, отколкото Великобритания, Германия и Япония, взети заедно. Търсенето на ресурси от Индия тогава би увеличило цените на стоките; а капиталовите ѝ пазари биха дразнили чуждестранните инвеститори. Голямото англоезично население и демократичната политическа система, ако Индия успее да я запази, могат да позволят на индийския технологичен и културен износ да упражнява по-голямо глобално влияние от това на Китай при подобни нива на доходи.

Но дотогава светът ще е признал, ако вече не е разбрал, че възходът на Китай е уникално събитие. Индийският растеж ще промени света. Но не трябва нито да се надявате, нито да се страхувате от повторение на китайския опит.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    А Европа и САЩ ще купуват за 1 и продават за 100? Тоя филм май вече няма да го има...

    Нередност?
  • 2
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov

    От опита ми с Индия , абсолютно не.

    Нередност?
Нов коментар