САЩ затегнаха леко законите за притежание на оръжие

Това е най-голямата промяна от десетилетия, която беше подкрепена и от републикански сенатори

Сенатът в САЩ прие промени в закона за оръжията ден след като Върховният съд отмени подобно решение в щата Ню Йорк
Сенатът в САЩ прие промени в закона за оръжията ден след като Върховният съд отмени подобно решение в щата Ню Йорк
Сенатът в САЩ прие промени в закона за оръжията ден след като Върховният съд отмени подобно решение в щата Ню Йорк    ©  Reuters
Сенатът в САЩ прие промени в закона за оръжията ден след като Върховният съд отмени подобно решение в щата Ню Йорк    ©  Reuters

Сенатът на САЩ одобри изненадващо лесно двупартийния законопроект за ограничаване купуването на оръжие. Това изглеждаше немислимо само допреди месец, като позитивният вот в Сената проправи пътя за окончателно одобрение от Конгреса на най-сериозната промяна в това законодателство от десетилетия насам. В началото на седмицата президентът Джо Байдън подписа закона.

Законът е резултат от преговори между 10 републиканци и 10 демократи, които започнаха след две масови стрелби в Бъфало, Ню Йорк, и Увалде, Тексас, миналия месец. Мерките ще бъдат финансирани с 13 млрд. долара и ще доведат до по-засилени проверки на най-младите купувачи на оръжие и ще направи по-трудно купуването на огнестрелни оръжия от хора, които имат провинения за домашно насилие. Освен това законът ще помогне на държавата да въведе правила, според които властите ще могат да отнемат оръжия от хора, които са оценени като опасни. Също така ще бъдат финансирани местни програми за училищна безопасност, психично здраве и превенция на насилието.

Законопроектът също така ще даде възможност за по-продължителна проверка на документи на непълнолетни граждани на възраст от 18 до 20 години, когато искат да си купят оръжие. Срокът се увеличава от три на десет дни, за да могат федералните и местните служители да проверят досиетата на младите потенциални купувачи.

Пакетът, който беше приет в годината на междинните избори, е далеч от по-строгите ограничения, към които демократите се стремят от години. Сред исканията на демократите бяха забрана на оръжията от щурмовия тип и оръжията с боеприпаси с голям капацитет, използвани при убийствата през миналия месец. И все пак споразумението позволи на лидерите на двете партии да обявят победа и да покажат на избирателите, че знаят как да правят компромис. В същия момент очакванията на експерти са, че това няма да има особено влияние върху електората на двете партии.

"Това не е лек за всички начини, по които насилието с оръжие засяга нашата нация", каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, чиято Демократическа партия е поставила реформата на оръжията като цел от десетилетия. "Но това е отдавна закъсняла стъпка в правилната посока. Приемането на този законопроект за безопасност на оръжията е наистина важно и ще спаси хора", заяви в Сената Шумър. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл заяви, че тези предложения са подходящи за гражданите и от двете страни на барикадата. "Американците искат конституционните им права да бъдат защитени и децата им да бъдат в безопасност в училище. Те искат и двете неща наведнъж и точно това ще постигне законопроектът пред Сената", смята Макконъл.

Върховният съд е на друга вълна

В ход, който подчертава трайната сила на консервативното влияние, Върховният съд, чиито членове са предимно републиканци, издаде решение, разширяващо правото на американците да носят оръжие публично. Съдиите отмениха закон в Ню Йорк, който изискваше хората да докажат нуждата от носене на оръжие, преди да получат лиценз за това.

Съдът постанови, че законът, приет през 1913 г., нарушава правото на човек да "държи и носи оръжие" съгласно Втората поправка на Конституцията на САЩ. Според демократите решението на Върховния съд може да има ужасни последици за безопасността на оръжията в цялата страна, след като решението на висшата съдебна инстанция поставя прецедент.

"Върховният съд е сгрешил с решението", каза в интервю сенатор Крис Мърфи, водещ преговарящ на демократите относно законодателството за безопасност на оръжията. "Дълбоко съм притеснен от желанието на съда да отнеме от изборните органи способността да защитават нашите избиратели и това има наистина сериозни последици за безопасността на нашата страна", каза Мърфи, чийто роден щат Кънектикът беше засегнат от масова стрелба в основно училище през 2012 г., при която загинаха 26 души.