🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ се опитват да ограничат купуването на оръжие

За да успее проектозаконът, е нужна подкрепа от поне 10 републиканци в Сената, което е трудно постижимо

Законопроект за ограничаване на продажбите на оръжия в САЩ беше приет от Долната камара, но гласуването в Сената изглежда предрешено
Законопроект за ограничаване на продажбите на оръжия в САЩ беше приет от Долната камара, но гласуването в Сената изглежда предрешено
Законопроект за ограничаване на продажбите на оръжия в САЩ беше приет от Долната камара, но гласуването в Сената изглежда предрешено    ©  Reuters
Законопроект за ограничаване на продажбите на оръжия в САЩ беше приет от Долната камара, но гласуването в Сената изглежда предрешено    ©  Reuters

Камарата на представителите в САЩ прие широкообхватен законопроект за контрол на оръжията в отговор на последните масови стрелби в Бъфало, Ню Йорк и Тексас. Въпреки това обаче предложенията нямат почти никакъв шанс да бъдат одобрени от Сената и да станат закон, защото е нужно да получат подкрепа от поне 10 републиканци.

Законопроектът ще повиши възрастовата граница за купуване на полуавтоматична пушка и ще забрани продажбата на пълнители с боеприпаси с капацитет над 15 патрона. Ако той бъде приет и от Сената, минималната възраст за купуване на огнестрелно оръжие ще бъде вдигната от 18 на 21 години.

Освен това в предложението са включени и установяване на нови федерални престъпления за трафик на оръжие и за продажба на оръжия с голям капацитет. Местните власти също така биха имали възможността да компенсират лицата, които предават такива оръжия, чрез програма за обратно изкупуване. Това ще създаде данъчен стимул за продажбите на безопасни устройства за съхранение на дребно, както и наказателни санкции за нарушаване на новите изисквания, които регулират съхранението на огнестрелно оръжие в жилищни помещения. Промените ще укрепят и съществуващите федерални регулации относно ударните приклади и оръжията-призраци - тези, които са купени нелегално и чийто сериен номер е изтрит.

Проектът беше приет с предимно партиен вот от 223-204, като двама демократи гласуваха против, а пет републиканци бяха "за". Въпреки това обаче той няма почти никакви шансове да стане закон. Демократите в Сената се опитват да водят преговори, насочени към подобряване на програмите за психично здраве, укрепване на училищната сигурност и подобряване на проверките на миналото на купувача.

Републиканските представители обаче по традиция вземат позицията, че един подобен закон би нарушил конституционните права на американците и поради тази причина е неприемлив. Втората поправка в американската конституция дава правото на гражданите свободно да купуват оръжия, като в момента няма никакви спирачки пред потенциалните купувачи. Според експерти това е и главната причина за огромния брой престрелки в страната, немалка част от които се случват в училища.

"Говорителят започна с това, че този законопроект е за защита на нашите деца", каза републиканецът от Охайо Джим Джордан по време на обсъждането. "Но този законопроект не го прави. Това, което прави този законопроект, е да отнема правата от втората поправка, дадени от Бога права, защитени от нашата конституция от спазващите закона американски граждани", добави Джордан.

Преговорите по законопроекта продължават, като те в момента са на ниво Сенат. Повече от 10 сенатори от двете партии се срещнаха за един час в сряда с надеждата да постигнат рамка за компромисно законодателство до края на седмицата. Участниците казаха, че са необходими повече разговори за план, който се очаква да предложи скромни стъпки.

Противно на очакванията, големи републикански донори се присъединиха към други консервативни тексасци в подписването на отворено писмо, което настоява за контрол върху оръжията. Очаква се писмото да се покаже като реклама на цяла страница във вестника Dallas Morning News, като целта е да се подкрепи разширяването на проверките на миналото на купувача и повишаването на възрастта за купуване на оръжие до 21 години.