ЕС проучва законови начини да конфискува и използва замразени руски активи

Със средствата ще се финансира възстановяването на Украйна, както и нуждите на бежанците

Планът за конфискуването на замразени активи ще изисква координация във всички нива на европейското правоприлагане
Планът за конфискуването на замразени активи ще изисква координация във всички нива на европейското правоприлагане
Планът за конфискуването на замразени активи ще изисква координация във всички нива на европейското правоприлагане    ©  Reuters
Планът за конфискуването на замразени активи ще изисква координация във всички нива на европейското правоприлагане    ©  Reuters

ЕС проучва законови начини за повторно използване на замразени руски активи, които могат да бъдат конфискувани заради инвазията на Москва в Украйна, пише Еuractiv. Миналата седмица Европейската комисия (ЕК) одобри започването на проучвателен проект по този въпрос, чието прилагане на практика ще струва половин милион евро от разполагаемите 40 млн. евро.

Проектът е ръководен от румънския евродепутат Влад Георге ("Обнови Европа") и включва въпроси като допълнително въвеждане на санкции, замразяване и конфискация на активи и повторно използване на конфискувани активи за социални нужди в различни страни, както и в бюджета на ЕС за финансиране на възстановяването на Украйна и на нуждите на бежанците.

В понеделник украинските власти изчислиха на 750 млрд. долара следвоенното възстановяване на страната. "Съществена част от икономиката е унищожена и хиляди предприятия не работят. Възстановяването на Украйна е много повече от изграждането на нови жилища", заяви президентът на страната Володимир Зеленски.

Намиране на практически начини

"Когато това предложение беше направено за първи път, получих коментари, че това е невъзможно и нашата правна система не е готова, тъй като става въпрос за Европа, а не за САЩ. Но с настоящото предложение на ЕК сме на прав път, защото директивата ще бъде теоретичната основа, а проучването ще ни помогне с намирането на практически начини как да го направим", посочва Георге пред Еuractiv.

През май ЕК обяви план за улесняване на конфискуването на замразени активи, свързани с незаконна дейност, включително активи на лица, които избягват санкциите на ЕС срещу Русия. Съгласно предложението, което трябва да бъде одобрено от европейските лидери, нарушаването на рестрикциите на ЕС ще бъде добавено към списъка с престъпления, важащ за целия съюз.

Тези общи правила ще улеснят разследването и наказването на нарушителите и като последваща стъпка ще се конфискуват активи с помощта на работната група "Замразяване и конфискуване" (Freeze and Seize), създадена от ЕК през март. По думите на Георге това ще бъде тест за извършването на по-големи конфискации в бъдеще.

Колебанието в ЕС намалява

Това ще изисква координация във всички нива на европейското правоприлагане. Според Георге е необходимо по-добро сътрудничество между агенциите в рамките на ЕС: "Имаме страни членки, които разбират повече от извършването на такива дейности, като например Италия, която имат опит в конфискуването на активи на мафията."

Евродепутатът смята, че колебанието сред държавите в ЕС спрямо изземването на активи е намаляло през последните няколко седмици. "От гледна точка на страните членки виждам достатъчно воля, защото започват да ни свършват средствата. Кое правителство не иска да използва парите на агресора за възстановяването на Украйна, а иска да използва парите на собствените си граждани", обобщава Георге.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Въпросът крещи за значително по-компетентно разглеждане, защото в случая с кални политически обувки се газят цивилизационни правни норми, като например, че:
    1. Конфискацията на имущество е наказателна мярка.
    2. Наказание се налага от съд след процес, в който вината е доказана.
    3. Преди доказване на вина е в сила презумпцията за невиновност.

    Никой в западния зоопарк не се съобразява с тези норми, които идват още от Римското право.

    После: с тези си действия т.н. Запад ми припомни култовата песен на Окуджава от дваж по-култовия (и от народопсихологична гл.т, ако щете) филм "Белое сольнци пустыни": "Госпожа Чужбина/ Жарко обнимала ты/Да только не любила"

    Защото след като 30 г. т.н. Запад нежно обгрижваше своята пета олигархична колона в Русия, рязко реши да й види сметката. Едва ли са много тези, от 140-те милиона руснаци, които съчувстват на Потанин, Усманов и пр. продукти на Елциновата демокрация.

    P.S. Апропо, за да се превърнат в стотици милиони кеш, яхтите и замъците трябва да се продадат на някого. Кой олигарх ще брои пари за вещи, които по същата логика след месец/година може по същата отработена схема да му се отнемат?

    "Блогородни" каузи все ще се намерят...

    Нередност?
Нов коментар