Европейската комисия предложи конфискуване на активите на санкционираните руски олигарси

Идеята е да се създаде обща рамка за замразяването на активи, както и установяване на нови правни основания за конфискацията им

Яхтата "Соларис", която е собственост на олигарха Роман Абрамович, на пристанището в Барселона на 3 март 2022 г.
Яхтата "Соларис", която е собственост на олигарха Роман Абрамович, на пристанището в Барселона на 3 март 2022 г.
Яхтата "Соларис", която е собственост на олигарха Роман Абрамович, на пристанището в Барселона на 3 март 2022 г.    ©  Reuters
Яхтата "Соларис", която е собственост на олигарха Роман Абрамович, на пристанището в Барселона на 3 март 2022 г.    ©  Reuters

Европейската комисия (EK) реши да предприеме мерки срещу руските олигарси, които се опитват да избегнат наложените санкции от ЕС. До момента, например чрез отвеждане на яхта в международни води, прехвърляне на собствеността върху санкционирана собственост на несанкционирана трета страна или чрез фиктивни компании, близки до Кремъл мултимилионери и милиардери можеха да се възползват от правни вратички и различни мъгляви правила за нарушаване на ограничителните мерки в държавите-членки.

"Санкциите на ЕС трябва да се спазват и онези, които се опитват да ги заобиколят, да бъдат наказани. Нарушаването на санкциите на ЕС е сериозно престъпление и трябва да доведе до сериозни последици. Нуждаем се от правила за целия ЕС, за да установим това. Като съюз ние отстояваме нашите ценности и трябва да накараме тези, които поддържат военната машина на Путин, да плащат цената", каза зам.-председателят на ЕК по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Идеята е да се създаде обща правна рамка за това как да се работи със замразени активи във връзка с престъпления от значение за ЕС, включително войната в Украйна, както и за установяване на нови основания за конфискацията им.

Какво предлага ЕК

Предложенията на Европейската комисия са две - от една страна, да се криминализира нарушението на санкциите и от друга - да се въведат нови засилени правила за конфискация на активи.

"Международната обстановка, свързана с руската агресия в Украйна, ускори процеса в ЕС по отношение на регулирането и справянето с активи, придобити по незаконен начин. Дълго време руски олигарси безпроблемно използваха финансовите си активи в Европа - закупуването на имущество в страни от ЕС беше ярък пример за това", коментира за "Капитал" д-р Румена Филипова, председател на Института за глобални анализи.

"Към настоящия момент предложената директива поставя общоевропейска правна рамка, която да регулира конфискуването на активи след началото на войната на Русия в Украйна. Чрез директивата също така се търси постигането на консенсус и координирани политики от страните членки", добавя д-р Филипова.

Понастоящем конфискацията е въпрос на наказателно право в много страни-членки и изисква осъдителна присъда, докато санкциите са административна процедура и могат да бъдат наложени на ниво ЕС. Проектът предвижда "нова възможност за конфискация при замразяване на активи въз основа на подозрение за участие в дейности на организирана престъпност". Престъпления, за които ще се прилагат новите правила, ще се отнасят до тероризъм, участие в престъпна организация, трафик на хора и незаконен трафик, корупция и пране на пари, към тях ще бъде добавена и войната в Украйна и свързаните с нея лица.

Съгласно проектопредложението държавите също могат да продават замразени активи преди издаване на заповед за конфискация и да начисляват разходите за управлението на замразените активи на действителния собственик. Междувременно собствениците на активи получават гаранции включително правото да бъдат изслушани.

По-високо препятствие

В речта си в Давос Урсула фон дер Лайен изтъкна, споменавайки руските активи, че въпросът не е само как да се поправят "щетите от унищожителния бяс на президента Владимир Путин, но и за изграждането на бъдещето, което украинците сами са избрали". От март насам ЕК разполага с инструмент за информиране за спазване на санкциите на ЕС, който може да се използва за докладване за "минали, текущи или планирани" нарушения, както и опити за заобикалянето им.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също наскоро потвърди пред агенция Интерфакс-Украйна, че е "абсолютно убеден, че замразяването на активи е изключително важно, но по-важно е да се направи възможно конфискуването им, за да се предоставят средствата за възстановяването на Украйна" .

Дали обаче ще бъде по-лесно конфискуването на частни активи или на държавни резерви? "Всичко, което правим, трябва да се основава на върховенството на закона", каза говорител на ЕК във вторник. Пътят към замразяването на руски държавни активи - като близо 300 млрд. долара в чуждестранните резерви на Москва, държани от седем държави, наложили санкции, е още по-висока правна пречка за изчистване, тъй като държавните активи са защитени от международното право.

Украйна настоява за тази по-радикална стъпка и някои страни от ЕС са отворени за идеята. Балтийските държави вече изпратиха съвместен документ с призив възстановяването, оценявано от Украйна на 560 млрд. евро, да стане и с руски активи. Въпросът е как да бъдат използвани "законни начини" за това - въпрос, по който редица държави имат резерви - от Германия и Нидерландия до Гърция и Белгия. Те твърдят, че дори ако бъде договорено и изпълнено, подобно предложение ще доведе до години съдебни спорове за относително малка печалба.

ЕС обяви в началото на април, че работна група е замразила активи на стойност 29,5 млрд. евро, включително лодки, хеликоптери, недвижими имоти и произведения на изкуството, и блокира транзакции от около 196 млрд. евро. Преминаването към експроприиране на тези активи обаче може да дестабилизира финансовите пазари, предупреждават експерти.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън засегна този въпрос миналата седмица, докато беше в Европа. Тя предупреди, че подобна опция "не е нещо, което е законово допустимо в Съединените щати".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1

    ЕС прави глупост след глупост. Частата собственост вече не струва нищо.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "mickmick":

    Не ЕС, ЕК е на пързалката и вече има мощна гравитационно-прапагандна засилка, като мярвам репликите на Урсула.

    Да, посягането на т.н. частна собственост, един от трите кита на капитализма, е нещо твърде скандално за идеология, която до снощи ни я е превъзнасяла като ненарушима. От друга страна на всички ни е ясно като бял ден, че милиардите на руските олигарси, заченати при Елцин, са крадени. Както и на българските им събратя от времето на Ваньо Костов. За руските дойде Видов ден. Все ще дойде и за местните, защото корупция, корупция, ама тя оттам иде.

    От друга страна "правилните" олигарси Гейтс, Сорос, Мъск, Безос, Лари Пейдж и Сергей Брин са целите в бяло. Те нищо нередно ли не са сторили, дори при първоначалното натрупване? Явно не. Защото са от правилната (западната) страна...

    Преди две-три години Мохамад бин Салман заключи в хотел Риц- Карлтън в Ел Рияд двайсет-трийсет саудитски принца-милиардери и не ги отключи, докато те не се разделиха "доброволно" със суми с 6-7 нули от авоарите си. Защо Урсула не му ги отнеме на Мохамад, като е тръгнала да чисти? Щото, когато Мохамад прати джагалите си в Истанбул да удушат коломниста Хашогжи и да разфасоват трупа му, ЕК мълча като комунист на разпит.

    Пък сега ЕК видимо го е натиснала компенсаторна логорея.

    Фундаменталната непростима грешка на Запада, според мен е, че от алчност - за да им гепят яхтите, вилите, колите, любовниците, парите по сметки в западни банки, Dom Pérignon-а им, кастрираха показно най-прозападната част от руското общество!
    И мужикът, който няма кола и яде картофите, които сам си е отгледал, си казва: тия щом на своите посегнаха, нас ще ни колят като Хитлер! И се хвана за Путин! И с него оше стотина милиона.

    Западът обезчести публично петата си колона в Русия! И показа на всички как се отнася с васалите си.
    И всичко това заради десетина яхти, които ще си изгният по пристанищата и имения, на които ще им паднат покривите, защото в тая глобална криза, която се задава, няма на кого да ги продадат и да им вземат парите!

    И защо беше циркът?

    Не военните - както е във вица - са се криели под моста, когато Господ е ходел по Земята и е давал акъл - Западът продължава да е под моста...

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 1

    Търсенето на "нови правни основания" казва всичко.
    Преди време също бяха изнамерени "нови правни основания" за решаване на изведнъж изскочилия еврейски въпрос.
    Търсенето на "нови правни основания" продължава да кафенее...

    Нередност?
  • 4
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    Лондонград най-много ше се възползва... от абитуриентката... Кипър съшо... Тук в БГ требе да се помисли за активите Доганови, Мултигрупски... Герберски... Р. Овч. и Гоце... много други видни крадократи и путлер ибрикчии..

    Нередност?
Нов коментар