🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Страните в ЕС опитват да смекчат плана на ЕК за намаляване на газовото потребление

Предложението на Брюксел трябва да бъде одобрено на среща на енергийните министри във вторник

Преди войната на Москва в Украйна ЕС разчиташе на руските доставки за около 40% от газа
Преди войната на Москва в Украйна ЕС разчиташе на руските доставки за около 40% от газа
Преди войната на Москва в Украйна ЕС разчиташе на руските доставки за около 40% от газа    ©  Reuters
Преди войната на Москва в Украйна ЕС разчиташе на руските доставки за около 40% от газа    ©  Reuters

Страните в ЕС опитват да смекчат плана на Европейската комисия (ЕК) за намаляване на потреблението на природен газ в съюза заради несигурните доставки от Русия. "Държавите членки трябва сами да избират подходящите мерки за постигане на намаляване в търсенето", пише в проектопредложение, цитирано от Financial Times.

В момента протичат преговори между страните членки спрямо предложените от ЕК миналата седмица мерки, според които европейските правителства трябва да намалят употребата на газ с 15% от следващия месец. Планът доведе до спорове за размера на целите и дали Брюксел може да ги наложи като законово обвързващи.

Сега в проектопредложението страните в ЕС настояват доброволните цели да бъдат стандартизирани в съюза, но задължителните цели да вземат предвид зависимостта на дадената държава от руския газ, както и количеството, което е успяла да складира. Освен това намаляването на потреблението трябва да бъде по-малко, ако страната членка разполага с допълнителен газ, който може да достави на други европейски държави чрез LNG износ или чрез тръбопроводи. Също така жизненоважните за единния пазар индустрии трябва да бъдат изключени от изискванията.

Спорове за размера на целите

Планът на ЕК трябва да бъде одобрен от страните членки на среща на енергийните министри във вторник. Брюксел се опитва да подготви блока за потенциално спиране на газоподаването от Русия на фона на предстоящата зима. Преди инвазията на Владимир Путин в Украйна ЕС разчиташе на руските доставки за около 40% от газа, но сега възнамерява да прекрати тази зависимост до 2027 г.

Миналата седмица ЕК предложи европейските правителства да намалят газовото потребление с 15% през следващите осем месеца спрямо усредненото за същия период между 2017 г. и 2021 г. Целите за доброволното намаляване ще станат задължителни, ако Брюксел прецени, че енергийната криза е станала изключително сериозна или ако три страни членки поискат промяна. Но някои държави в ЕС, които са по-малко зависими от руските доставки, твърдят, че ЕК надскача правомощията си и че целите от 15% са прекалено високи.

Според проектопредложението поне пет страни членки трябва да поискат целите да станат задължителни, а мнозинството от държавите трябва да одобрят това искане. Освен това правителствата в ЕС трябва да получат допълнителен месец до края на октомври, за да представят своите "национални извънредни планове" пред ЕК.

Германия и Франция вземат мерки

В понеделник ръководителят на германския газов регулатор заяви пред Reuters, че страната се е върнала към курса за постигане на целите си за запълнени хранилища на природен газ до 75% до 1 септември. Същевременно британската ВВС пише, че на магазините във Франция ще бъде наредено да затварят вратите, когато използват охлаждане с климатици, както и да ограничат времетраенето на неоновите реклами, за да се намали употребата на енергия. Тези правила вече са в сила в някои райони, но правителството в Париж възнамерява да ги въведе за цялата страна.

Въз основа на мерките магазините ще бъдат глобявани до 750 евро, ако нарушат изискванията за охлаждането, като същото правило ще има и за отопляването през студените месеци. Освен това ще се разшири забраната за неоновата реклама, независимо от големината на населеното място, между 01:00 ч. и 06:00 ч. Тази забрана вече е в сила за райони с население под 800 000 души, като летищата и жп гарите са изключение.