🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руската рулетка с газа

"Газпром" възстанови доставките по "Северен поток 1", но с по-малки обеми

Владимир Путин обяви, че количествата газ, транспортирани по "Северен поток 1" до Германия, ще продължат да спадат.
Владимир Путин обяви, че количествата газ, транспортирани по "Северен поток 1" до Германия, ще продължат да спадат.
Владимир Путин обяви, че количествата газ, транспортирани по "Северен поток 1" до Германия, ще продължат да спадат.    ©  Reuters
Владимир Путин обяви, че количествата газ, транспортирани по "Северен поток 1" до Германия, ще продължат да спадат.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Пълното спиране на доставките може потенциално да намали БВП на Европейския съюз с до 1.5 пр. пункта.
  • В опит да намали количествата от Русия Европа успя да увеличи рязко вноса на LNG.
  • ЕК предложи намаление на потреблението с 15% още от 1 август

Най-важното в енергийните доставки е сигурността. Години наред повечето страни в ЕС, включително България, бяха сложили всички яйца в една кошница (точно обратното на всички правила, които се учат още в университетите) и се предовериха на "Газпром", въпреки че Москва неведнъж ги изнудва с високи цени. На западните санкции, наложени на Русия след инвазията й в Украйна, президентът Владимир Путин отговори с атомното оръжие на Москва - постепенно спиране на газовите доставки и неизпълнение на договорите, с надеждата, че високите цени на газа, опасността от икономически срив и социални бунтове в Европа ще накара Западът да отслаби мерките срещу Кремъл.

След като "Газпром" първо спря газа към няколко страни, сред които Полша и България, заради несъгласието им да плащат в рубли, през последния месец тя започна да ограничава подаването на суровината и за изрядни страни като Германия, Италия, Австрия. В рамките само на малко повече от 24 часа две ексклузивни новини на Reuters обиколиха света. Първата беше, че компанията не може да изпълни задълженията си за доставка поради "извънредни" обстоятелства, като това се отнася за тръбопровода "Северен поток 1" за Германия, който в момента е спрян за техническа поддръжка. Това подхрани опасенията за пълно спиране на доставките на руски газ.

Втората - че количествата по същия газопровод, който осигурява повече от една трета от износа на руски газ за ЕС, ще бъдат възобновени навреме в четвъртък (след редакционното приключване на броя - бел. ред.), но в намален обем.

Тя беше потвърдена не от кого да е, а от Владимир Путин. В края на посещението си в Иран той заяви, чеколичествата газ, транспортирани по "Северен поток 1" до Германия, ще продължат да спадат - от 60 млн.до 30 млн.куб. метра дневно, или около една пета от капацитета на съоръжението, ако бързо не бъде сменена една от турбините. И отново настоя, че Русия би могла да пусне в експлоатация "Северен поток 2", но само с половината от планирания му капацитет, тъй като останалите количества газ се използват за вътрешни нужди.

Пълна непредсказуемост

Изявлението на Путин усилва още повече натиска върху ЕС, който се опасява, че Русия може да спре газовите доставки, за да провокира икономически и политически хаос в Европа през зимата. "Газпром" намали доставките за Европа с 60% през юни, позовавайки се на технически проблеми с ремонта на турбината в Канада. ЕС и Германия обвиниха Русия, че използва газопровода и неговата енергийна база като инструмент за отмъщение срещу санкциите. Заради неизпълнението на договорите от "Газпром" Европа е изправена пред една от най-тежките си зими през последните десетилетия.

"Смятаме, че Путин наистина използва природния газ като оръжие. Смятаме, че Русия - която вече намали доставките по други тръбопроводи - няма да възстанови пълния и редовен поток през тръбопровода "Северен поток 1" след 21 юли, въпреки че най-доброто ни предположение е, че някои ограничени и периодични доставки ще бъдат възобновени", пише екипът на инвестиционната консултантска компания Evercore, воден от стратега Кришна Гуха, в бележка от 11 юли. Според Гуха, цитиран от Market Watch, намаляването на доставките за Европа частично може да балансира интересите на Русия - европейските санкции могат да отслабнат заради уязвимостта на континента от прекъсване на доставките през зимата, когато Москва може да настоява за споразумение по нейни условия.

Потреблението на газ в Европа вече е намаляло с 9% тази година, което е отнело 0.2% от БВП на ЕС.

Експерти отбелязват и непредвидимите действия на Русия. "Газпром" може действително да увеличи доставките на газ малко след края на годишната поддръжка на "Северен поток 1", за да докаже, че Европейската комисия греши (ЕК) (Брюксел обяви, че не очаква доставките по "Северен поток 1" да бъдат възстановени напълно - бел. ред.), и да спечели малко повече приходи, като по този начин покаже "кой има властта, и в този случай това за съжаление е Кремъл", обяснява пред Bloomberg Тиери Брос, професор в Парижкия политически институт.

Пълното спиране на доставките на руски газ, което е твърде вероятно, може потенциално да намали брутния вътрешен продукт на Европейския съюз (ЕС) с до 1.5 пр. пункта, ако следващата зима е студена и континентът не успее да вземе превантивни мерки за пестене на енергия, предупреждава Европейската комисия. Въздействието върху БВП може да бъде между 0.6 и 1 пр. пункт, ако доставките спрат, а зимата е средно студена.

Германия, която е най-зависимата западна икономика от руския газ, може да пострада сериозно от руско газово ембарго.

Американската банка Goldman Sachs очаква рецесия в Германия с 50% вероятност за по-широко разпространение в ЕС и дори в САЩ. Недостигът на природен газ в Европа може да покачи още повече цените на енергията и стоките на континента, което в крайна сметка ще доведе до ценови ефекти в промишлеността надолу по веригата.

Международният валутен фонд (МВФ) предвижда, че при пълно руско газово ембарго ще има сериозни икономически затруднения за Европа. Ситуацията би се усетила най-силно в Източна Европа, като Чехия, Унгария, Словакия и Италия биха били най-силно засегнати. Негативните ефекти биха се увеличили, ако европейските страни започнат да пазят запасите си от суровината за себе си. Фондът прогнозира, че освен ако втечненият природен газ не бъде споделен и цените не бъдат изкуствено задържани, пълното спиране на доставките от Русия ще доведе до свиване с над 5% през следващата година на икономиките на Чехия, Унгария, Словакия и Италия.

Потреблението на газ в Европа вече е намаляло с 9% тази година, което е отнело 0.2% от БВП на ЕС, сочат данните на МВФ. Моделите на фонда показват, че европейската икономика може да се справи, ако Русия ограничи доставките със 70%, но ще има недостиг при пълно ембарго върху износа. Унгария, Словакия и Чехия имат много високо потребление на руски газ, докато Италия е уязвима поради използването на газ за производството на електроенергия.

Ако европейските държави проявят солидарност помежду си и интегрират пазара си в глобалните доставки на втечнен природен газ (LNG), Русия няма да може да тласне ЕС към сериозна рецесия тази зима. В най-оптимистичния сценарий руското газово ембарго би намалило БВП на ЕС само с 0.4%, като само Унгария ще претърпи свиване с над 1%.

Планът на Брюксел

Европейската комисия иска да организира единен отговор на ЕС на опитите на Путин да намали газовите доставки през зимата. Брюксел представи план, който трябва да помогне на европейските държави да намалят потреблението на газ на фона на предстояща несигурна зима.

Пълна енергийна независимост от Москва за съюза не се очаква преди 2027 г. И сега Брюксел се готви за възможния риск от пълно спиране на руския газ тази година.

Отговорът на ЕК има четири стълба: повишаване на нивата на газ в хранилищата, диверсификация на енергийните източници, насърчаване намаляване на търсенето и въвеждане на лимити за ползване. Най-важно е хранилищата да се напълнят достатъчно. Миналата година обаче много фирми отказаха да купуват газ на високи цени, манипулирани от Русия. Сега Брюксел прие план, според който газовите хранилища трябва да са пълни поне 80% до 1 ноември. Добрата новина е, че сега те са пълни почти 60%. Но не във всички страни темпът е еднакъв. Тези, които са на или под 50% към средата на юли (България - 41.4% към 18 юли, Румъния и Унгария), могат сериозно да пострадат при пълно прекъсване и ще понесат щети, ако зимата е необичайно студена.

ЕС и Германия обвиниха Русия, че използва газопровода и неговата енергийна база като инструмент за отмъщение срещу санкциите.

ЕК смята, че пълно прекратяване на руското газоподаване вероятно ще доведе до невъзможност на съюза да изпълни целите за 80% и вместо това ще достигне до 65 - 71%, което ще означава, че няколко европейски страни ще рискуват "сериозно изчерпване на запасите до края на зимата", усложняващо възстановяването на количествата за следващата година.

Ето защо ЕК предлага план за намаляване на потреблението както от страна на защитените групи като домакинства и ключови услуги, така и на незащитени групи като индустрията. Трябва да се има предвид, че високите цени на газа в Европа вече намалиха в известна степен търсенето. Германската индустрия, която зависи от евтиния газ и представлява 37% от общото потребление в страната, ще бъде силно засегната.

В опит да намали доставките от РусияЕвропа успя да увеличи рязко вноса на LNG. Високите европейски цени привлякоха доставчици от Азия. Според Morgan Stanley около 41 млрд. куб. метра втечнен природен газ е влязъл в Европа през първото тримесечие, което е ръст със 70% на годишна база. Остава отворен въпросът дали тази тенденция може да се запази. Специалистите отбелязват, че Европа вече е привлякла големи количества втечнен природен газ, който може да бъде пренасочен от Азия, и не са останали достатъчни количества, които да покрият пълното спиране на доставките от Русия - особено ако икономиката на Китай се възстанови от локдауните заради ковид. Втечненият газ все още не може да стигне директно до Германия, защото там още няма съоръжения за регазификация - първите се очаква да заработят до началото на 2023 г., казва пред Economist Хайме Конча от Energy Intelligence Group. Изданието отбелязва, че през трите месеца след руската инвазия в Украйна около 15% от втечнения природен газ, влизащ в Европа, за да замени руския газ по тръбопроводи, също идва от Русия.

Средносрочният план на ЕС е да увеличи вятъра, слънчевата енергия и зеления водород като енергийни източници, така че те в по-голяма степен да заменят вноса на руски газ. Но това няма да реши очакваното спиране на доставките. Европа трябва да се подготви за няколко по-тежки години и да действа единно, за да разреши проблемите си с руската енергийна зависимост.

ЕК предлага рязко намаляване на потреблението на газ

Европейската комисия предложи пакет от мерки за намаляване на потреблението на газ заради очакванията на Брюксел доставките от Русия напълно да спрат. Брюксел предлага

- От 1 август потреблението на газ да се намали с 15%, като това продължи до 31 март догодина.

- Отоплението в обществените сгради да се ограничи до 19 градуса, а на климатизацията - до 25 градуса.

- Около 11 млрд. куб. метра газ може да се спестят от ограничаване на отоплението и охлаждането на сградите, между 4 и 40 млрд. куб. метра - от икономии на необходимите количества за производство на електричество, и 10-11 млрд. - от индустрията, която вече намали своето потребление заради скока на цените.

- Европейската комисия подкрепя алтернативни източници на отопление и призовава за провеждане на комуникационни кампании, които да убедят хората да намалят зададената температура за отопление с 1 градус тази зима.

- На "защитените клиенти" по смисъла на европейското законодателство - домакинствата, социалните услуги, малките и средните предприятия - се пада дял от по-малко от 37% от общата консумация в ЕС и "симулациите показват, че те няма да бъдат засегнати в сериозна степен" от недостига на газ, се казва в оценката на ЕК. Поради това тя предпочита да се съсредоточи върху големите потребители - електрическите централи и индустрията.

- При пълно спиране на руските доставки този месец европейските газови хранилища ще бъдат запълнени 65-71% преди зимата, предупреждава ЕК.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    guentchovelev avatar :-|
    guentchovelev
    • + 2

    Ще си разиграва коня Русия (не казвам Путин-той е пътник за оня свят и няма смисъл за него да се говори) още 6-12 месеца, а след това, ще има период от 20-50 години в който ще се молят на Европа да продават гориво на КАКВАТО и да е цена. Пазара празно не търпи, и веднъж пренасочен, даже на по-висока цена, няма връщане назад. Тия

    Нередност?
Нов коментар